2010 m. rugsėjo 3 d.
Nr. 64
(1849)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Šventės pėdsakais…

Aldona PILKAITĖ

Liepos 10–11 dienomis Skiemonių kaimo bendruomenė ir pagrindinė mokykla (Anykščių r.) surengė gražią šventę miestelio ir bažnyčios 510-osioms metinėms bei mokyklos 90-mečiui paminėti.

Šventė prasidėjo liepos 10-ąją šv. Mišiomis Janonyse – stebuklu pagarsėjusiame kaime (1962 m. liepos 13 dieną kaimo mergaitei pasirodė Švč. Mergelė Marija). Nors buvo karšta popietė, prie koplytėlės suplaukė daug žmonių ne tik iš Skiemonių, bet ir iš aplinkinių parapijų, miestelių ir miestų. Šv. Mišias aukojo Alantos ir Skiemonių parapijų klebonas kun. Sigitas Sudentas, jam talkino du kunigai svečiai.

Po pamaldų šventė tęsėsi Skiemonių miestelyje. Čia dirbę mokytojai ir buvę mokiniai aplankė pagrindinę mokyklą. Rūpestingos direktorės Reginos Pilkienės, mokytojų ir mokinių dėka gražu, tvarkinga ir viduje, ir kieme. Salėje svečiai žiūrinėjo nuotraukas, kurios supažindino su mokyklos gyvenimu. Nedidelė mokykla pelnytai gali didžiuotis gerais, aktyviais mokiniais, garsinančiais Skiemonis įvairiuose konkursuose, projektuose ne tik rajone, bet ir respublikoje. Buvę mokiniai sėkmingai mokosi specialiose ir aukštosiose mokyklose.

Aplankę mirusių mokytojų kapus visi sugužėjo į šventiškai pasipuošusį kaimo klubą. Muzika, pažįstami, tik primiršti veidai, draugiškos šypsenos, sveikinimai – viskas džiugino ir jaudino ir minutėlei sugrąžino į praeitį. Pilnutėlėje salėje susibūrė kelių kartų žmonės ir visus tarsi tiltas jungė Skiemonys – ta pati  mokykla, takeliai, atvedę į mokslo šventovę, ir prisiminimai…

Pirmiausia tylos minute buvo pagerbti jau išėję į amžinybę šioje mokykloje dirbę mokytojai ir mokiniai. Mokyklos direktorė R. Pilkienė apžvelgė mokyklos istoriją, pasidžiaugė suradusiais savąjį kelią buvusiais mokiniais, kunigas S. Sudentas visiems linkėjo nepaskęsti smulkmenose, gražios kasdienybės. Prisiminimais dalijosi buvusios mokinės – pedagogės O. Atkočiūtė-Čenienė, D. Augustinaitė-Mackevičienė, U. Jakniūnaitė (studentė).

Seimo nario A. Bauros vardu mokyklos ir kaimo bendruomenes pasveikino patarėja O. Jukniuvienė, direktorei R. Pilkienei įteikė Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto sveikinimą, skirtą mokyklai 90-mečio proga.

Nuotaikingomis dainomis linksmino pagrindinės mokyklos ansamblis „Tik ir Tak“ (vadovas mokyt. G. Eimanavičius). Smagiais plojimais žiūrovai palydėjo dainininkes ir miestelio teatro artistus, puikiai suvaidinusius kun. K. Čiplio-Vijūno pjesę „Bobutės susipyko“ (režisavo mokyt. G. Eimanavičius). Pirmoji šventės diena baigėsi teatralizuota vakarone (rež. V. Germanavičius). Iki išnaktų kieme linksminosi skiemoniečiai ir svečiai, skambėjo muzika ir dainos, sukosi poros.

Liepos 11-ąją Skiemonių bažnyčioje vyko Švč. Mergelės Marijos Aplankymo atlaidai. Šv. Mišias aukojo ir iškilmingai procesijai vadovavo Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčios vikaras. Jam padėjo kunigystės 60-metį švenčiantis Pasvalio kunigas Albinas Pipiras, kilęs iš Skiemonių parapijos, kunigas altarista iš Anykščių ir Skiemonių bažnyčios klebonas S. Sudentas. Per šv. Mišias, be vietinio choro, giedojo operos solistas D. Steponkus. Tikinčiuosius laimino kunigystės 60-metį švenčiantis garbusis kun. A. Pipiras.

Po gražių pamaldų skiemoniečiai ir svečiai kaimo klube žiūrėjo miestelio saviveiklinio teatro spektaklį – jaudinančią kun. K. Čiplio-Vijūno pjesę „Motinos meilė“ (režisavo mokyt. G. Eimanavičius).

Anykščių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija