2010 m. rugsėjo 3 d.
Nr. 64
(1849)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Šventosios Mišios esperantininkams Visagine

Dalis prezidiumo (iš dešinės):
sėdi Lietuvos esperantininkų
prezidentas Povilas Jegorovas,
Visagino meras Vytautas Račkauskas,
Rygos esperantininkų prezidentė
Margarita Želve. Kalba Estijos
esperantininkų vadovas Tönu Hirsik

Monsinjoras Lionginas Vaičiulionis
ir nuoširdus aktyvistas, visaginietis
Genadijus Jefimovas prie Visagino ežero

Birželio 26 – liepos 3 dienomis Visagino mieste veikė 46-oji Baltijos tautų esperantininkų stovykla (BET-46). Čia susirinko per 180 šios kalbos mėgėjų iš Baltijos šalių, Vakarų Europos, Rusijos. Vyko paskaitos technikos, meno, literatūros, kalbų klausimais, ekskursijos.

Tikinčiuosius esperantininkus pradžiugino žinia, kad stovyklos atidarymo dieną, birželio 27-ąją, Šv. apaštalo Pauliaus bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios esperanto kalba. Jas aukojo Kauno katalikų esperantininkų grupės vadovas monsinjoras Lionginas Vaičiulionis. O baigiantis pamaldoms, pritariant vargonais, buvo sugiedota giesmė „Dieve, arčiau Tavęs“ esperantiškai. Dalyvavo kelios dešimtys tikinčiųjų.

Kol buvo pradėta statyti katalikų bažnyčia Visagine, praėjo daug metų. Apylinkėje buvo dvi stačiatikių cerkvės ir pradėta statyti (2001 m.) trečioji. Katalikai iš anksto buvo parinkę vietą pušyne, ant kalnelio, miesto pašonėje, netoli Visagino ežero. Dėl trukdymų ilgai nesisekė gauti sklypo bažnyčios statybai.

Vėliau, kaip pasakojo miesto meras Vytautas Račkauskas aktyvių esperantininkų priėmime, įvyko tarytum stebuklas. Kartą naktį praėjo stipri audra ir ties Visagino ežeru susidarė labai stiprus viesulas. Jis, peršokęs pakrantės miško ruožą, autostradą, prisiartino prie kalnelio. Čia viesulas taip sustiprėjo, kad išvertė visas pušis su šaknimis. Po tokios gamtos išdaigos katalikams leido čia statyti  bažnyčią. Statyba vyko apie 15 metų. Šiuo metu klebonu čia dirba kun. Vidmantas Rudokas. Pamaldos vyksta sekmadieniais lietuvių ir lenkų kalbomis, o šiokiadienio vakarais – pakaitomis: tai lenkų, tai lietuvių kalba.

Juozas PUODŽIŪNAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija