2010 m. rugsėjo 17 d.
Nr. 68
(1853)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Atsinaujinti Kristuje – prieš naujus mokslo metus

Marius Zinkevičius

Tikybos mokytojams Kanoninius
siuntimus skelbti Gerąją Naujieną
įteikia (iš kairės) Šiaulių
vyskupijos Katechetikos centro
vadovė Danutė Kratukienė, pastoracinių
centrų kapelionas, kunigas Tadas Rudys,
Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis
Danutės Kratukienės nuotraukos

Rugpjūčio 26–27 dienomis Šiaulių vyskupijos tikintieji turėjo galimybę susitikti su psichologijos mokslų daktaru profesoriumi kunigu Kęstučiu Trimaku, atvykusiu į Lietuvą iš JAV paminėti garbingo Ateitininkų federacijos šimtmečio jubiliejaus. Susitikimą su kunigu profesoriumi Kęstučiu Trimaku, padedant Šiaulių vyskupui Eugenijui Bartuliui, organizavo vyskupijos Katechetikos ir Jaunimo centrai.

Iškili asmenybė

Kun. prof. Kęstutis Trimakas yra įgijęs filosofijos magistro, teologijos licenciato, psichologijos daktaro laipsnį. Daugelį metų dirbo asmenų, grupių ir šeimų psichoterapijos srityje, profesoriavo Čikagos Lojolos universiteto psichiatrijos fakultete. Profesorius išleido keliolika knygų, iš kurių šešios – monografijos  iš psichologijos ir teologijos srities, įvairių užsienio šalių mokslo leidiniuose paskelbė per šimtą straipsnių.  

Šį balandį kun. prof. K. Trimakui buvo suteiktas Vytauto Didžiojo universiteto  garbės daktaro vardas už ypatingus nuopelnus atkuriant šį universitetą bei garsinant Lietuvos vardą. Kunigas ateitininkų veikloje dalyvauja daugiau nei šešiasdešimt metų – jis ne vieną dešimtmetį buvo ir Šiaurės Amerikos ateitininkų dvasios vadovu.

Susitikimas su ateitininkų dvasios vadovu

Į rugpjūčio 26-ąją įvykusį susitikimą su kun. prof. K. Trimaku sugužėjo nemažas būrys tikinčiųjų iš Šiaulių vyskupijos, dalyvavo Šiaulių universiteto kapelionas kun. Rimantas Pranskaitis.

Kun. prof. K. Trimakas kalbėjo apie ateitininkų ideologiją, šūkius, pasakojo organizacijos istoriją, supažindino su ryškiausiomis asmenybėmis, tarp jų – ir su Ateitininkų federacijos įkūrėju Lietuvoje Pranu Dovydaičiu, pirmuoju žurnalo „Ateitis“ redaktoriumi.

Atsinaujinti prieš mokslo metus

Į rugpjūčio 27-ąją surengtą mokslo metų pradžios šventę atvyko per šimtą Šiaulių vyskupijos tikybos mokytojų. Šventė prasidėjo Šv. Ignaco bažnyčioje šv. Mišiomis, kurias aukojo kun. prof. K. Trimakas, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, vyskupijos kancleris kun. Evaldas Alūza ir pastoracinių centrų kapelionas kun. Tadas Rudys. Kun. prof. K. Trimakas pasakė pamokslą, kurio tema – ateitininkų šūkis „Visa atnaujinti Kristuje.“

Po šv. Mišių vyskupijos pastoracinio centro salėje svečias susitiko su Šiaulių vyskupijos tikybos mokytojais. Susitikimo pradžioje visus susirinkusius giesmėmis pasveiko Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos auklėtinė, „Dainų dainelės“ laureatė Jonė Urniežiūtė.

Susitikime kalbėta apie būsimus darbus, naujoves ir galimus sunkumus, vyko diskusija apie tikybos mokytojo vietą mokykloje. Kun. prof. K. Trimakas prisiminė mokytoją ateitininkę Adelę Dirsytę, kalbėjo apie pasiaukojantį jos gyvenimą.

Esminis dalykas – keliauti į naują gyvenimą

Katechetikos centro vadovė Danutė Kratukienė pristatė mokytojams atnaujintą katalikų tikybos programą bei 2010–2011 mokslo metų pirmojo pusmečio renginius, kalbėjo ir apie kokybišką tikybos pamoką, vardijo pamokos reikalavimus. Šiaulių vyskupas E. Bartulis ir D. Kratukienė tikybos mokytojams įteikė Kanoninius siuntimus skelbti Gerąją Naujieną. Šventės pabaigoje mokytojams, turintiems tikybos kabinetus, buvo dalijamos parapijų klebonų dovanos – trijų metrų dydžio plakatai, vaizduojantys Biblijos atsiradimą.  

Šiauliai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija