2010 m. spalio 1 d.
Nr. 71
(1856)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Žalgirio mūšio aidai dailininkų darbuose

Gintarė Martinaitienė

Arvydas Bagdonas Sintautų
plenere dalyvavo jau trečią kartą

Ieva Bunokaitė prisiminė
apsilankymą Suodžių kaimo
koplyčioje bei susitikimą su sodybos
šeimininke Anele Matijošaitiene

Plenere dalyvavusiai rusei Irinai
Lorer jis pasirodė labai trumpas

Rugpjūčio 15-ąją Sintautuose prasidėjęs tarptautinis menininkų pleneras „Atsiliepk – Žalgiris šaukia!“ baigėsi parodos atidarymu. Plenere dalyvavę septyni dailininkai džiaugėsi produktyviai praleistu laiku. Plenere dalyvavo šeši dailininkai iš Lietuvos: Valė Vaitkuvienė, Lionė Grigaliūnaitė, Alina Kasiulaitytė, Ieva Bunokaitė, Arvydas Bagdonas, Valentinas Ajauskas ir dailės mokytoja Irina Lorer iš Gusevo (Rusijos Federacijos).

Darbų įkarštyje menininkai džiaugėsi net ir krizės metu suteikta galimybe dalyvauti plenere, pabendrauti, tapyti, pamąstyti apie Žalgirio mūšį, aplankyti gražesnes rajono vietas. „Seniai svajojau kažkokiu būdu prisiliesti prie Žalgirio mūšio. Galbūt per savaitę ir nesukursiu įspūdingo darbo, bet gerai ir tai, kad apie tai pamąstai“, – kalbėjo V. Vaitkuvienė.

L. Grigaliūnaitė plenero metu susirgo. Tačiau, kaip sakė pati menininkė, ji visuomet stengiasi padaryti kiek įmanoma daugiau, tad netgi ir prastai jausdamasi nutapė 10 darbų.

Vienintelė plenere dalyvavusi rusė I. Lorer pasakojo, kad prieš vykdama į Lietuvą svarstė, ką čia jai reikės veikti, kaip adaptuotis, kurti. „Galvojau, ką veiksiu visą savaitę, gal pleneras galėtų vykti kokias tris dienas. Dabar galvoju, kodėl pleneras vyksta tik savaitę, o ne dvi. Čia viskas nuostabu“, – gerų žodžių plenero organizatoriams bei kolegoms negailėjo save pradedančia kūrėja vadinanti menininkė iš Gusevo.

Dailininkas A. Bagdonas Sintautuose vykusiame plenere dalyvavo jau trečią kartą. Puikiu humoro jausmu pasižymintis menininkas juokavo, kad tokius ryškius darbus gali kurti tik tokios neryškios asmenybės kaip jis. „Ir svorio čia numesti neįmanoma, nes maitina be gailesčio ir su meile“, – juokavo menininkas.

Visų plenere dalyvavusių septynių dailininkų darbai skiriasi ne tik spalvų koloritu, bet ir atlikimo technika. Jauna dailininkė A. Kasiulaitytė piešia trafaretus, o viską užtvirtina kalke – ja atspaudus darbo neįmanoma nutrinti. Kiti tapo, kuria koliažus. Kiekvieno dailininko bent viename darbe atsispindi Žalgirio mūšio tema.

O štai V. Ajauskas apie Žalgirio mūšį nemąstė tol, kol nenutapė kontraboso, rasto kultūros namuose. „Labai gražus daiktas, todėl ir tapiau“, – savo pasirinkimą aiškino dailininkas. Svarbiausia, kaip sakė Sintautų kultūros namų direktorė Laima Girdauskienė, kad šiųmetinis pleneras išsiskyrė itin harmoninga bei draugiška nuotaika. „Nėra nė vieno, kaip kartais būna, išsiskiriančio, nepritampančio ar nepatenkinto. Sakoma, kad šaukštas deguto gadina visą statinę, tad to nebuvo“, – kalbėjo L. Girdauskienė.

Dailininkai labai džiaugėsi ir ekskursijomis. Jie aplankė Sudargo piliakalnius, Kudirkos Naumiestyje apžiūrėjo P. Sederevičiaus skulptūras, lankėsi Suodžių kaimo koplyčioje. Bendravimas su Anele Matijošaitiene didelį įspūdį paliko I. Bunokaitei. Moteris stebėjosi A. Matijošaitienės sugebėjimu taip šiltai, paprastai ir betarpiškai bendrauti. „Ji savyje turi tikrai kažką ypatinga“, – teigė dailininkė.

Plenero metu sukurtų darbų paroda numatyta ne tik Sintautuose, bet ir Šakių Rotušėje, Dieveniškėse, Eišiškėse, Sudervėje, Maišiagaloje. Susitikimuose su lietuvių ir lenkų bendruomene žada dalyvauti ir dailininkai. Baigiamoji paroda bei diskusija apie Žalgirio mūšį turėtų įvykti gruodžio mėnesį Vilniuje.

Sintautai, Šakių rajonas
Dariaus Pavalkio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija