2010 m. spalio 15 d.
Nr. 75
(1860)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Amatai

Sodininkas iš Vadaktėlių

Bronius VERTELKA

Sodininkas Vytautas Nefas

V. Nefo sodyba

Panevėžio rajono Vadaktėlių apylinkėms su kaupu  atseikėta gamtos grožybių. Vienoje  kelio pusėje – kalnelio papėdėje prisiglaudusios ar į jį pasilypėjusios sodybos. Kitoje – žemuma, kuria vingiuoja medžiais apsikaišiusi Nevėžio upės vaga.

Kalnelio pačioje viršūnėje akį traukia Vytauto Nefo sodyba. Ant  kalnelio  šlaito – sodas su tvarkingai susodintų vaismedžių, serbentų eilėmis, braškių ploteliu.

Vadaktėlių kaimo sodininkui Vytautui Nefui konkurse „Lietuvos kaimo spindulys 2009“ atiteko „Žaliojo ūkininko – ekologinio ūkio puoselėtojo“ nominacija. „Tokių kaip mūsų Vytautas sunkiai rasi. Gerai, kad šiemet konkurso nugalėtojus žmonės rinko telefono skambučiais.  Mūsiškis ūkininkas tikrai vertas tokio pasitikėjimo“, – sakė Naujamiesčio seniūno pavaduotojas Juozas Kliorys.

V. Nefo  sodas kaip ekologinis nėra įregistruotas, tačiau viską daro kaip sau. Sodo gėrybėmis dalijasi su kaimynais, vaisių nuveža ir į Naujamiesčio vaikų darželį. „Žmonėms reikia padėti. Centai – atskiras dalykas, žmoniškumas irgi turi būti. Ir vaikams tai patinka. Kada keliu eidami jie tau  iš pakrūmės mojuoja, sveikinasi su tavimi, argi tai ne malonu? Juk už gera  atsilygina“, – sako Vytautas.

 Meilę, pagarbą žmogui, sąžiningumą nuo mažens skiepijo tėvai.  Stengėsi taip ir daryti. Dar buvo Naujamiesčio vartotojų kooperatyvas, čia Vytautas pradėjo dirbti pardavėju. Baigė kooperatinį technikumą, įgijo aukštąjį išsilavinimą. Dirbo paruošų kontoros direktoriumi, Panevėžio rajkoopsąjungos  pirmininkės pavaduotoju. Kolektyve turėjo būti tvarka. Pykčio žmogui užantyje  nenešiojo, prasikaltusį, jei reikėjo, apibardavo.

Lietuvai tapus laisva ir dirbant rajkoopsąjungos pirmininkės pavaduotoju gavo atleidimo lapelį. Kaip tik tada sužinojo, jog parduodama jo gimtoji sodyba (taip susiklostė aplinkybės, kad Nefai turėjo ją parduoti). Rado per tą laiką gerokai  apleistus namus. Vytautas pats viską tvarkėsi. Bet čia, kur bėgo jo  vaikystė, buvo  ramybė: savas namas, savas stogas virš galvos. Tuo metu susipažino su ekologinį sodą puoselėjančiu Aleksu Speičiu. Dabar jam dėkoja už tai, kad daugybės reikalingų dalykų pamokė. Abu pas Lenkijos sodininkus vyko, stebėjo, kaip  jie ten tvarkosi.

Ėmė pertvarkyti paties ir savo tėvų apie 1960 metus sodintą sodą. Buvo daug vienarūšių veislių obelų. Vaismedžius perskiepijo po kelias, atsparias rauplėms, kitoms ligoms, veisles. Dabar  sode – apie 30 pavadinimų obelų, o pačių vaismedžių – beveik du šimtai. Yra ir serbentų krūmų, aviečių, braškių. Nors sodas neįregistruotas kaip ekologiškas, bet laikosi tam būtinų reikalavimų. Rudenį obelis nupurškia karbamidu,  pavasarį – bordo mišiniu. Daugiau jokių chemikalų nenaudoja. Tręšia mulčiuota žole. Nemažai kenkėjų sunaikina vištos. Užtat jo sodo obuoliai kvepia.

Vytautas sode dirba nesiplėšydamas. Nemėgsta asketiško gyvenimo:  suranda laiko  pažvejoti, baletą ar teatrą aplankyti, svečiuose pabuvoti, pailsėti Palangoje. Patiko jam vieno pažįstamo vyriškio žodžiai: „Nei vienam milijonieriui paskui  karstą nenešė seifo  su pinigais ir į duobę neįdėjo. Turi duonai, ir gana“.

Vytautą tėvai mokė: „Neturi pinigų, bet nesiskolink, nes grąžinti reikės ir vėl neturėsi. Kaip tu su žmonėmis elgsiesi, taip jie su tavimi“.

Gyvena V. Nefas netoli Šv. Jono Nepamuko bažnyčios ir yra šios parapijos pastoracinės tarybos narys. Kiek leido piniginė, parėmė maldos namų remontą, aukojo Naujamiesčio šventovės atstatymui. Kada būtina, nupjauna žolę apie bažnyčią, atneša gėlių ją papuošti. Tačiau jam pikta, kad valstybė tinginius lepina  pašalpomis, kai liedami prakaitą tiek neuždirba. Ir tą pačią pašalpą dažniausiai prageria, prie namų svogūną ar morką tingi pasisodinti.

Vadaktėliai, Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija