2010 m. spalio 27 d.
Nr. 78
(1863)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Sakralinė muzika Vėlinėms

Luigi Cherubini ir lyrinės poezijos
mūza – Euterpė Jean-Auguste-Dominique
Ingres, 1842 m., Prancūzija

Artėja pirmosios lapkričio dienos, kai žemiškoji būtis ir tai, kas yra anapus gyvenimo ir mirties ribos, tarytum suartėja. Švytinčius atminties miestus tais lapkričio vakarais primenančios kapinių kalvos ragina susikaupti ir susimąstyti apie savąją būtį, jos tėkmę ir tikslą.

Kaip ir kasmet, Kauno valstybinis choras savo klausytojus pakvies pasiklausyti Vėlinių rimtį ir susitelkimą geriausiai perteikiančio muzikinio kūrinio – iškilmingų gedulo Mišių – „Requiem“. Šiais metais tai bus žymaus italų kilmės kompozitoriaus, didžiąją savo gyvenimo dalį praleidusio Prancūzijoje, Luidžio Cherubinio (Luigi Cherubini)  (1760-1842)  „Requiem“ nr. 1 c-mol.


Mergaitė iš Šalčininkų gėdina valdžią

Vytautas Visockas

Katažyna Andriuškevič

Suvalkų sutarties pasirašymo ir jos sulaužymo 90-mečio minėjime-konferencijoje, vykusioje Vilniaus rotušėje, pranešimus skaitė akademikas Antanas Tyla („Vilniaus krašto užgrobimas sulaužius Suvalkų sutartį“), Europos parlamentaras, prof. Vytautas Landsbergis („Didžioji Juzefo Pilsudskio klaida“), dr. Kazimieras Garšva („Vilniaus krašto okupacijos padariniai“), Seimo narys Gintaras Songaila („Lenkijos ir Lietuvos ateitis – ar įmanoma pasitikėti?“). Beje, kvietime nebuvo nurodyta, kad minėjime dalyvaus Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnazijos istorijos mokytojas Artūras Andriušaitis ir kelios moksleivės. Taigi minėjime dalyvavusi Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnazijos moksleivė Katažyna Andriuškevič perskaitė savo rašinį, kuris vadinosi „Lenkijos okupacijos pasekmes Rytų Lietuvoje“. Štai ką ji kalbėjo.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija