2010 m. spalio 29 d.
Nr. 79
(1864)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Šiaudinių skulptūrų parkas

Bronius VERTELKA

Šiaudinių skulptūrų
parkas šalia Naujamiesčio

Spalio 6-ąją Naujamiestyje (Panevėžio r.) buvo atkelti varteliai į šiaudinių skulptūrų parką „Mano žalias pasaulis“.

Važiuojant nuo Panevėžio, prie Naujamiesčio riboženklio būtinai sustosi užkerėtas pievoje išstatytų šiaudinių dirbinių. Neatitrauksi akių nuo jų ir stebėsies: kokie sumanūs naujamiestiečiai!

 Minint Upytės 750 metų sukaktį, Naujamiesčio kultūros centro darbuotojos sukūrė Čičinską – maždaug 12 metrų aukščio šiaudinę skulptūrą, kuri visiems labai patiko. Tada ir gimė idėja tai dar ir namuose išbandyti.

Pirmasis ruduo pasitaikė gražus, buvo šilta. Visi pajuto, kaip smagu dirbti pievoje, prailginti vasarą. Naujamiestiečiai ėmė laukti kitų rudeninių šiaudinių skulptūrų plenerų (šis buvo penktasis).

Tarp skulptūrų kūrėjų – įvairiausio amžiaus žmonės – nuo darželinukų, mokyklinukų iki vadinamų miestelio senjorų. Džiugu, kad retkarčiais į šį procesą įsijungia vis nauji žmonės, vieni nuo kitų užsikrečia. Tai labai graži kūryba savai bendruomenei, savo žmonėms. Vienais metais buvo net Kupiškio menininkų, šiemet darbavosi šeima iš Piniavos.

Kasmet pasiūloma kita tema, tik medžiaga (šiaudai) ir reikalavimai tie patys. Šiemet pleneras „Mano žalias pasaulis“ buvo skirtas gamtai – kad ji išliktų, kad ją mylėtume ir ja džiaugtumės.

 Aukščiausią – apie 14 metrų aukščio – skulptūrą turėjo su kranu statyti, bet naktį pakilęs vėjas ir merkęs lietus ją nugriovė. Tačiau šiandien ji vėl stovi ir simbolizuoja pasaulio medį. Mažiausia – apie 1,5 metro aukščio šiaudinė skulptūra yra krėslas, ant kurio atsisėdus galima pasvajoti.

Bet pats gražiausias plenero momentas – skulptūrų kūrimo procesas. Viena jų kūrėja sakė: „Per savo skubėjimą, per savo užimtumą nebepamatai, kaip paukščiai išskrenda, kaip lapai byra, o čia visa tai regi.“

Šiaudinių skulptūrų plenerą rėmė Naujamiesčio kultūros centras, rajono savivaldybė ir Kultūros ministerijos rėmimo fondas. Šiaudų dovanojo Naujamiesčio seniūnijos ūkininkas, medienos karkasams parūpino Gustonių girininkas Jonas Masiokas. Skulptūros stovės maždaug iki Visų Šventųjų šventės – kol išsilaikys geri orai.

Naujamiestis, Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija