2010 m. spalio 29 d.
Nr. 79
(1864)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Pagerbti žuvusieji

Ona Striškienė

Garbės kanauninkas Pranciškus
Benediktas Tamulionis šventina paminklą

Spalio 10 dieną Paįstrio Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje Paįstrio–Spirakių klebonas garbės kanauninkas Pranciškus Benediktas Tamulionis aukojo šv. Mišias už žuvusius 1945 m. vasario 2 d. (per Grabnyčias) prie Savickų sodybos, Mitabynės kaime, Panevėžio rajone.  

Į šv. Mišias atvyko uniformuoti Lietuvos šaulių sąjungos nariai su Panevėžio apskrities rinktinės vadu pulkininku Vladu Petkevičiumi,  Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio dalyviai su valdybos pirmininku dim. pulkininku. Jonu Čeponiu, Panevėžio politiniai kaliniai ir tremtiniai, aplinkinių kaimų gyventojai. Prieš pat šv. Mišias jie visi, išsirikiavę darnia kolona, pasuko link bažnyčios. Šv. Mišiose giedojo Panevėžio politinių kalinių ir tremtinių choras (seniūnė V. Kalvėnienė).

Po šv. Mišių mašinų kolona pasuko link Mitabynės. Šis kaimas priverstinai buvo paverstas mišku. Pokario metais čia nebuvo taisomi keliai, neįvesta elektra, visos buvusios dirbamos žemės apsodintos mišku. Mitabynės gyventojams ne savo noru teko išsikelti kitur. Dabar kaimo pakraštyje yra likusi viena Vareikų sodyba, bet iš čia kilę asmenys palaiko ryšius ir dažnai susirenka draugėn. Dar vasaros pradžioje, šventinant Mitabynės kaimo kryžių su užrašu „Dieve, laimink išėjusiųjų iš Mitabynės troškimus“, sutarėme rinktis ir pašventinti 2009 metais partizanų žūties vietoje pastatytą paminklą.

Renginys prie paminklo, kurį vedė Ona Jankevičiūtė-Striškienė, prasidėjo Lietuvos valstybės vėliavos pakėlimu ir valstybės himnu. Vėliavą pakėlė tautodailininkas, kraštotyrininkas, žygeivis Bronislovas Mažylis su sūnumi Daumantu.

Šioje vietoje per 1945-ųjų metų Grabnyčias iš pasalų buvo nušauti penki partizanai: būrio vadas Petras Kulbis-Aukštuolis, Povilas Krikščeliūnas, Antanas Kirkilas, Juozas Kirkilas, vokiečių kareivis Frizas. Išžudyta į kryžminę ugnį patekusi Savickų šeima: tėvas Juozas, motina Adelė ir duktė Adelė. Žuvusiuosius vežė atvarytas artimiausias ūkininkas Anicetas Jurkevičius. Jo sūnus Kazimieras Jurkevičius buvo nukankintas, jo kapas nežinomas.

Po tragedijos kapavietę slapta prižiūrėjo buvę Mitabynės kaimo gyventojai. Vėliau slaptai čia atsirado medinis stogastulpis (aut. Bronius Mažylis). Dabar šią teritoriją prižiūri Panevėžio žygeiviai, kiti geros valios žmonės. Čia „Pergalės“ kolūkio lėšomis, jos vadovo Benedikto Striškos iniciatyva 1990 metais ant Savickų kapo buvo pastatytas akmeninis paminklas su šeimos narių vardais ir pavardėmis. Vėliau žygeiviai pastatė dar ne vieną medinį paminklą, deja, juos negailestingai naikina ne tik laikas, bet ir vandalai.

Paįstrio klebonui kan. P. B. Tamulioniui šventinant paminklą giedojo Panevėžio politinių kalinių ir tremtinių choras. Kalbėjo kraštotyrininkas Bronislovas Mažylis, LLKS valdybos pirmininkas dim. pulkininkas Jonas Čeponis, Paįstrio kraštiečių klubo pirmininkas, nusipelnęs Lietuvos gydytojas Petras Knizikevičius, politinis kalinys, gretimo Jutiškių kaimo gyventojas Linas Brazdžionis ir kiti. Šventėje dalyvavo Paįstrio seniūnas Virginijus Šležas.

Pabuvę Mitabynėje grįžome į Paįstrį, buvusiuose Šaulių namuose (dabar kultūros centras) išgėrėme arbatos, pasidalijome prisiminimais ir įspūdžiais. Skambėjo šiai progai parašytas Adelės Jankevičiūtės-Samulionienės eilėraštis, buvo pristatytas nesenai išleisto Mitabynės kaimo laikraščio „Mitabynietis“ antrasis numeris.

Panevėžio rajonas
A. STALILIONIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija