2010 m. spalio 29 d.
Nr. 79
(1864)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Su galinga Rožinio malda...

Grupė kunigų ir Rožinio
kalbėtojų po susitikimo
Šilalės parapijos namuose

Susitikime Šilalėje
su vyskupu Jonu Boruta SJ
dalyvavo ir nemažai jaunimo

Šilalė. Dar prieš prasidedant Rožinio kalbėjimo mėnesiui spaliui, Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ paskelbė Ganytojišką laišką-kreipimąsi į visus Žemaičių žemės krikščionis katalikus, kviesdamas juos visą spalio mėnesį vakarais rinktis bendruomeninei maldai į bažnyčias, koplyčias, krikščioniškų šeimų namus kalbėti Rožinį. Vyskupas J. Boruta SJ rašė: „Spalio mėnesį vietoje barnių, išgertuvių, keiksmų ir apkalbų teįsiviešpatauja maldos ramybė bei džiaugsmas. Melskimės vieni už kitus, ypač už tuos, su kuriais gyvename nesantaikoje, pykstamės, kurių nemėgstame. Gal malda mums padės susitaikyti, gal nurims nesantaikos kirminas, vis dar graužiantis mūsų širdyse ramybę. Melskimės už Didžiąją Dievo vaikų šeimą, šiais laikais susiduriančią su piktavališkais sekuliarizuoto pasaulio iššūkiais.“ Daug dar už ką vyskupas kvietė melstis. Šį vyskupo laišką-kreipimąsi aptarė visų Telšių vyskupijos parapijų kunigai su savo tikinčiaisiais, išsiaiškino kalbėjimo tvarką bei esmę.

Taigi, visą spalio mėnesį visose Telšių vyskupijos bažnyčiose ir bažnytėlėse, vadovaujant vietos kunigams, buvo kalbamas Rožinis. Tikintieji jį kalbėdavo vakarais, po šv. Mišių, prie Švč. Sakramento, prieš tai Jį pagarbinę tam specialiai skirtomis giesmėmis. Kalbant Rožinį didelis dėmesys buvo skiriamas jo paslapčių apmąstymui su trumpomis meditacijomis. Rožinio kalbėjimas baigdavosi malda ir Švč. Sakramentą šlovinančia giesme „Prieš tą didį Sakramentą“. Po Eucharistinio palaiminimo ir giesmės „Garbinkime Švč. Sakramentą“, visi atsistoję dar sugiedodavo „Marija, Marija“...

Visą spalio mėnesį aktyviai į Rožinio kalbėjimą įsijungė Šilalės (klebonas dekanas kan. bažn. t. dr. Algis Genutis), Upynos (klebonas kun. Eduardas Steponavičius), Kvėdarnos (klebonas kun. Juozas Rudys), Pajūrio (klebonas kun. Mykolas Petrauskas), Laukuvos (klebonas kun. Virgilijus Pocius) ir Kaltinėnų (klebonas kun. Narsutis Petrikas) parapijų tikintieji. Džiugu, kad šiemet į Rožinio kalbėjimą aktyviau įsijungė jaunimas.

Rožinio kalbėjimo mėnuo baigėsi, tačiau Telšių vyskupijos tikintieji ir toliau liks su Rožiniu rankose bei giesme „Su galinga Rožinio malda mes ateinami visi, o Marija...“  Vyskupo J. Borutos SJ bei savų parapijų kunigų paraginti Žemaičių žemės krikščionys katalikai ėmėsi gražios iniciatyvos – Gyvojo Rožinio kalbėjimo.

Vyskupas J. Boruta SJ, apsilankęs visuose vyskupijos dekanatuose, be kitų numatytų vizito tikslų, susitiko ir su Gyvojo rožinio kalbėtojais, jų koordinatoriais bei kuratoriais, pasidomėjo, kaip aktyviai vyskupijos tikintieji, o ypač kaip jaunimas, jungiasi į Gyvojo rožinio kalbėjimo grupeles. Spalio 20 dieną vyskupas susitiko su Šilalės dekanato parapijų kunigais klebonais, Gyvojo rožinio kalbėtojais, jų koordinatoriais. Vyskupas J. Boruta SJ, talkinant Šilalės dekanato kunigams klebonams, aukojo šv. Mišias, pasakė homiliją, susietą su Rožiniu, apie jo kalbėjimo svarbą kiekvienam katalikui. Drauge su vyskupu buvo sukalbėta ketvirtoji Rožinio dalis. Po šv. Mišių Šilalės parapijos namuose įvyko dalykinis pokalbis su visų dekanato parapijų kunigais, Gyvojo rožinio kalbėtojais, koordinatoriais bei kuratoriais.

Susitikime dalyvavo  vyskupas J. Boruta, Telšių vyskupijos kurijos sekretorius diakonas Haroldas Šneideraitis, Žemaičių Kalvarijos Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo  Bazilikos rektorius, vicedek. kan. Telšių vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos rektorius, propedeutinio kurso vadovas Jonas Ačas. Vyskupas J. Boruta ir rektorius kan. J. Ačas išsakė savo nuomones apie Gyvojo rožinio kalbėjimą, grupių sudarymą bei jų kaitą. Buvo pasidžiaugta, kad pagal jau sudarytus Gyvojo rožinio kalbėtojų sąrašus Šilalės dekanato tikintieji gana aktyviai įsijungė į Gyvojo rožinio kalbėjimą. Antai Kvėdarnos parapijoje (klebonas kun. J. Rudys) Gyvąjį rožinį kalba net aštuonios grupės. Iš viso yra net 160 Gyvojo rožinio kalbėtojų. Sumaniai šioms grupėms vadovauja Kvėdarnos bažnyčios choristė Kristina Vaičiulienė.  Džiaugiasi ir antrus metus Upynoje klebonu dirbantis kunigas Eduardas Steponavičius: iš šimto Gyvojo rožinio kalbėtojų net 42 vaikai. Netoli šimto Gyvojo rožinio kalbėtojų yra Šilalės parapijoje ir jų vis daugėja. Klebono kun. M. Petrausko aptarnaujamose Pajūrio, Tenenių ir Didkiemio parapijose veikia nemažos Rožinio kalbėtojų grupės. Net po keletą grupių esama Laukuvos ir Kaltinėnų parapijose.

Šilalės dekanato, kaip ir visų Telšių vyskupijos dekanatų tikintieji, jau įsijungė į Gyvojo rožinio kalbėjimą. Kasdien sukalbama po vieną Rožinio paslaptį. Kiekvieno mėnesio pabaigoje Rožinio kalbėtojai savose parapijose susirinks pasitarti, kaip sekasi kalbėti Gyvąjį Rožinį, kaip tobulinti jo kalbėjimą, pasikeis Rožinio paslaptimis ir pan.

Taigi, Telšių vyskupijos visų dekanatų ir parapijų tikintieji žengia savo katalikiško gyvenimo keliu su galinga Rožinio malda...

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija