2010 m. lapkričio 5 d.
Nr. 80
(1865)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Ūdekų kultūros ramsčiai

Bronius VERTELKA

Iš kairės: Ūdekų kultūra
besirūpinančios Danutė Maižiuvienė,
Vilma Janickienė ir Vitalija Vareikienė

Rugpjūtyje sukako 25 metai, kaip Ūdekų kultūros namuose darbuojasi Vilma Janickienė ir Vitalija Vareikienė. Čia jos atvyko baigusios Rokiškio kultūros mokyklą: Vilma – chorvedybą, Vitalija – dramos režisūrą. Abi ištekėjo, išaugino po vaiką, o šie vėliau mielai įsitraukė į meno saviveiklą. Ūdekuose gyvena ir Pašvitinio laisvalaikio salės darbuotoja Danutė Maižiuvienė, moterų kaimo kapelos „Lakštutės“ narė, grojanti akordeonu. Šios trys moterys ir subūrė kolektyvą. Moterys savęs nevadina profesionalėmis. Atlieka ne tik liaudiškas dainas ar muziką, bet ir vaikams bei jaunimui tinkančius kūrinius.


Bendruomenėse

Degėsius ne vien gaidžiai žadina

Bronius VERTELKA

Degėsių bendruomenės pirmininkė
Reda Gurkšnienė (antra iš kairės)
su aktyvistėmis prie bendruomenės namų

Degėsiai – nuo Pakruojo rajono centro gerokai nutolęs, bet gerais darbais save garsinantis kaimas. Čia žmonės mėgsta tvarką. Ypač patraukliai atrodo tos sodybos, kurių kiemai išpuošti natūraliais laukų akmenimis.

 Degėsiuose akį malonina ir vietos bendruomenės namų pastatas. Sunku patikėti, kad taip pasikeitė apšiurusi parduotuvė. Su gerų žmonių parama pavyko statinį išsipirkti, paskui buvo rašomi projektai, kad turėtų už ką jį remontuoti. Savo lėšų pridėjo bendruomenė. Iškėlė šlaitinį stogą, ūkininkui parėmus išdygo priestatas. Paskui kaimo auksarankis padarė baldus. Įsirengė šarvojimo salę, įsigijo visus laidojimui reikalingus reikmenis.


Laikas ir žmonės

Tvirtais saitais susijusi su Reškutėnais

Bronius VERTELKA

Muziejininkė Veronika Lapėnienė

Anykštietė pritapo Švenčionių krašte

Kadaise Reškutėnų kaime vyravo Martinkėnų, Petkūnų, Nemeikų ir Lapėnų pavardės. Viktorijai Lapėnienei susilaukus dukros ir jai davus Laimutės vardą, paaiškėjo, jog tokį pat vardą, pavardę ir net tėvo vardą turi kita mergaitė.

Reškutėnuose beveik visi turėjo pravardes. Lapėnus vadino Adukais. Viktorijos vyro Kazimiero senelė buvo ištekėjusi už Adomo, kurį labai mylėjo, todėl jį vadino Aduku. Iki šiol Viktoriją Lapėnienę vadina Aduko marčia, jos dukrą Laimą – Aduko Laima.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija