2010 m. lapkričio 5 d.
Nr. 80
(1865)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Devynių amatų meistras

Bronius VERTELKA

Nagingasis antalksnietis
Raimondas Žievys

Antalksnės kaime gyvenantis Raimondas Žievys – žinomas medžio drožėjas ir kalvis, kurio darbų yra ne vienoje bažnyčioje.

Raimondo senelis buvo kalvis, todėl anūką žavėjo kalvystės darbai. O prasidėjo viskas nuo to, kad giminaitis pasiūlė seną priekalą. Paskui po kelerių metų įsigijo pneumatinį kūjį, o kaimynas suvirino kalvei būtiną įrangą. Pamažu pradėjo kalti paprastus dalykus, o mokytis kalvystės važinėjo į Vilnių. Antalksnės bendruomenė į projektus įtraukdavo kalvystę, todėl mokyti amato kviesdavo aplinkinius meistrus, o Raimondas stebėdavo, kaip jie dirba.       

R. Žievys mokėsi Dailės akademijos perkvalifikavimo kursuose, kurie suteikė teisę dirbti dailės mokytoju. Čia įgijo menininko žinių.

Raimondas šiuo metu kala vartelius Palūšės bažnyčiai. Daug vietinių vaikų ateina pas R. Žievį patrankyti kūju. „Labai žingeidūs, bet kažin ar iš penkiasdešimties jų išeis nors vienas kalvis. Gabūs, bet nėra kantrūs. Turi būti tam potraukis. Bet netrūksta tokių, kurie vis kalvėje“, – džiaugėsi jis.

Drožti iš medžio Raimondas pradėjo dar prieš tarnybą armijoje. Jam tai buvo pragyvenimo šaltinis. 2000-aisiais vokiečiams padarė dešimties metrų aukščio kryžių, kurį vežė dviem traktoriais, bet statė rankomis. Kačergiškės bažnyčioje virš altoriaus yra Raimondo išdrožta keturių metrų aukščio Kristaus žengimo į dangų skulptūra. Išdrožė jis daugybę Rūpintojėlių, kurių itin reikėjo Atgimimo laikais. Drožia ir dabar, bet širdis labiau linksta prie metalo.

R. Žievys Antalksnės kaimo žmones subūrė į bendruomenę. Ką galima nuveikti susibūrus, Raimundas stebėjo darbuodamasis Vokietijoje. Namuose pradėjo organizuoti vakarus Gražinos Ragaišienės kaimo užeigoje – visiškai be alkoholio, pasikviesdamas žymesnius žmones. Jo dėka įrengtas skulptūrų kalnelis „Dievas yra“.

Daug laiko Raimondas praleidžia su vaikais. Jis yra ir sklandymo instruktorius, vaikus moko sklandyti. Uošvių žemėje įrengė pakilimo taką, kurį pašventino Linkmenų klebonas Renaldas Kučko. Nuo šv. Kalėdų Raimondas ėmėsi daryti 1927 metų JAV dviviečio lėktuvo „Pieterspol“, kopiją, kuria žada pakilti į orą.

Antalksnės kaimas, Ignalinos rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija