2010 m. lapkričio 5 d.
Nr. 80
(1865)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

„Violetinės“ permainos ar bolševikinė stagnacija

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Viena iš pastarojo meto Lietuvos aktualijų – nomenklatūrinės krypties politikų aktyvumas „ginant“ savo teises. Seimo narys V. Andriukaitis pradėjo puolimą prieš Seimo narį S. Stomą. V. Andriukaičiui labai nepatiko S. Stomos kritiški pasisakymai jo atžvilgiu ir jis ketina paduoti S. Stomą į teismą. Veikiama bolševikinais metodais – bauginama ir grasinama, net nebandant išsiaiškinti kritikos motyvų.

Ekonominė padėtis Lietuvoje nesikeičia į gera. Duonos kainos vis kyla. Pelnosi tik grūdų verslo magnatai, tokie kaip T. Barštys ir stambiųjų prekybos tinklų savininkai. Nors daromos realios prielaidos, kad tiek duonos, tiek kitų produktą brangimą lemia ir karteliniai susitarimai, niekas nesiima realių žingsnių šiems neigiamiems procesams pažaboti, nes mūsų butaforinėje valstybėje realiai vyksta tik karai tarp klanų ir šešėlinių grupuočių.

Padėtis Lietuvos švietimo ir mokslo prieštaringa. Nors mokymo programos vis keičiamos, bet tai neveda į pažangą. Docentas E. Satkevičius, knygos „Labgeba“ autorius, teigia: „Lietuvoje dažniausiai reikalaujama įgyti žinių ir įgūdžių, kurie leidžia žinomais būdais, be klaidų iškart pasiekti tikslą. Tai yra algoritminis – suvedimo į griežtas taisykles metodas. Jis didina dogmatizmą ir stabdo pažangą. Šiame mokymo būde už klaidas yra baudžiama. Kitas mokymo būdas (labgebinis) yra per ieškojimus ir klaidas, jame mažai griežtų taisyklių. Šis būdas Lietuvos mokyklose ir universitetuose netaikomas. Dėl to mūsų krašte stinga kūrybinių idėjų ir daug dogmatizmo“.

Viešojoje erdvėje toliau sklinda kagėbistinio elito veikėjų skleidžiamos klišės – už žmogaus teises ir demokratiją pasisakančius aktyvius piliečius jie vadina „violetine minia“. Tačiau neva modernų kagėbistinį elitą galima pavadinti „bolševikine minia“ – tai bolševikiniais metodais veikiantys ir pseudodemokratus vaidinantys veikėjai. Štai garsioji vaikų teisių apsaugos kontrolierė E. Žiobienė prieš keletą metų gynė KGB rezervistus, po to rėmė abejotiną gėjų ir lesbiečių tolerancijos programą „Gender loops“ Prokuroras A. Stepučinskas, buvęs KGB pareigūnas, ištikimai vykdo nomenklatūrinę liniją: gina savus – kagebistinio elito narius – ir puola šiam elitui neįtinkančius piliečius. Interneto erdvėje sklinda įvairūs paskviliai. Štai vienas  jų: „Šiais laikais į mitingus geriau neiti, nes į visus mitingus atbėga zekų minia su žudiko portretais“ (turimas omenyje kovotojas su pedofilija D. Kedys). Lietuva grimzta į politinę krizę. Lietuvos politinis žemėlapis per keletą metų gali smarkai pasikeisti. Neringos Venckienės pasiryžimas eiti į politinę veiklą ir demokratinių jėgų telkimasis gali pakeisti padėtį mūsų krašte. Brežnevizmą primenanti stagnacija labai pakenkė mūsų valstybei, tačiau Garliavos įvykiais prasidėję procesai teikia vilties. Taip, kaip kadaise Dreifuso byla pakeitė Prancūziją, o I. Gongadzės nužudymas buvo pirmoji vinis į kruvino Kučmos režimo karstą, taip garsioji pedofilijos byla gali išjudinti Lietuvoje įsigalėjusios korupcinės santvarkos pamatus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija