2010 m. lapkričio 5 d.
Nr. 80
(1865)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Bagdade žuvo dešimtys krikščionių

Sirų katalikai liūdi dėl artimųjų žūties

Sprogimai pasiglemžė daugiausia
aukų, apgriovė pastatus

Po sprogimų kai kurie
gyventojai liko be pastogės

Artimieji su skausmu palydi žuvusįjį

Sirų katalikų katedra Bagdado
centre dėl sprogimų buvo apgriauta

Pasaulio ir Irako krikščionis sukrėtė netikėtas teroro išpuolis prieš Irako katalikus. Spalio 31-osios, sekmadienio, vakare Irako sostinėje Bagdade per įkaitų dramą žuvo dešimtys krikščionių. Islamo ekstremistų grupei priklausantys teroristai vykstant pamaldoms įsiveržė į sirų katalikų  (chaldėjų) katedrą pačiame Bagdado centre. Anot liudytojų, pamaldose dalyvavo apie 120–140 asmenų. Užpuolikai iš karto paleido ugnį, nuo kurios žuvo keli tikintieji ir vienas iš pamaldas vedusių kunigų, o visus likusius paėmė įkaitais. Per kelias valandas teroristai pateikė įvairių reikalavimų ir ultimatumų Irako valdžiai. Tačiau Irako kariuomenė ir policija derybų nevedė ir po kelių valandų atakavo bažnyčią. Susišaudyme žuvo daug nekaltų žmonių. Žinių agentūros cituoja skirtingus šaltinius ir skirtingus skaičius, tačiau aišku, kad žuvo apie 40 sirų katalikų bendruomenės narių, tarp kurių du kunigai. Apie 70 kitų, tarp kurių dar vienas kunigas, buvo sužeisti. Kai kurie sužeisti sunkiai, tad tikėtina, kad žuvusių skaičius didės. Irako kariuomenės pareigūnas teigė, jog buvo nukauti aštuoni teroristai. Atakuojant bažnyčią žuvo septyni Irako sostinės policininkai. Nors pavienių krikščionių žūtys Irake nieko nebestebina, tačiau šis paskutinysis išpuolis savo mastu yra vienas skaudžiausių pastarojo laiko epizodų, paliksiantis didelę žaizdą Irako krikščionims.

Ekspertai sutaria, jog Irako saugumo pajėgų mėginimas šturmu vaduoti teroristų nelaisvėje atsidūrusius Irako krikščionis baigėsi visiška nesėkme. Nors Irako pareigūnai, šturmavę teroristų užimtą krikščionių bažnyčią Bagdade, pavadino tai „sėkminga operacija“, netrukus paaiškėjo, jog iki sėkmės labai toli – dešimtys įkaitų buvo nužudyti. „Tai panašu į mūšio lauką: visur kraujas, kulkų žymės. Ant bažnyčios sienų ir net lubų prilipusios kūnų dalys, į ligonines plūsta žmonės nutrauktomis galūnėmis“, – tokiais vaizdais sunaikintoje bažnyčioje Karados rajone baisėjosi net pareigūnai.

Kruvinos dramos liudininkai sakė patekę į nepavydėtiną padėtį. Pasak vieno išgyvenusiojo, užpuolikai žinojo, ko atėjo ir į ką taikytis. Įkaitų vaduoti įsiveržę specialiųjų pajėgų kariai sutriko išvydę karinę uniformą vilkinčius teroristus. Pasinaudoję sumaištimi teroristai ėmė šaudyti į išsigandusius žmones, o du mirtininkai detonavo savižudžių diržus. Būtent sprogimai pasiglemžė daugiausia aukų. „Šis išpuolis buvo planuojamas jau seniai. Žinant, kokie buvo panaudoti ginklai ir sprogmenys, negali būti, kad tai buvo suplanuota per vieną ar dvi dienas“, – sakė Irako dominikonų vadovas Yusefas Mirkisas. „Net gyvuliai vienas su kitu taip nesielgia. Šis smurtas buvo akivaizdžiai nukreiptas prieš Irako krikščionis“, – tvirtino Bagdado chaldėjų katalikų vyskupas Shlimoune Vardouni.

Atsakomybę už antpuolį prisiėmė su teroristine organizacija „Al Qaeda“ siejamos grupuotės „Irako islamo valstybė“ kovotojai. Irako gynybos ministras Abdulas Obeidi tikino, kad sutikti su teroristų reikalavimais ir patikėti jų žodžiu buvo neįmanoma.

Prieš Visų Šventųjų iškilmės vidudienio maldą kreipdamasis į Šv. Petro aikštėje susirinkusius maldininkus popiežius Benediktas XVI pirmiausia pareiškė solidarumą baisios tragedijos ištiktiems Irako katalikams. Popiežius sakė: „Meldžiuosi už šito absurdiško smurto aukas. Tai nepaprastai žiaurus išpuolis, nes pasikėsinta į nekaltus žmones, susirinkusius į Dievo namus, kurie yra meilės ir susitaikinimo namai. Reiškiu dvasinį artumą su krikščionių bendruomene, drąsinu ganytojus ir visus tikinčiuosius būti tvirtiems ir neprarasti vilties. Artimųjų Rytų gyventojams kenčiant dėl tokių smurto atvejų, dar kartą karštai raginu siekti taikos. Taika yra Dievo dovana, bet kartu ji yra ir geros valios žmonių, nacionalinių ir tarptautinių institucijų pastangų rezultatas. Visi tesujungia savo jėgas, kad kuo greičiau liautųsi smurtas”.

 2003 metais Irake gyveno apie 800 tūkstančių krikščionių, tačiau vėliau jų bendruomenė sumažėjo iki 550 tūkstančių, nes daugelis jos narių dėl teroro aktų pasitraukė į užsienį. Manoma, kad šiomis dienomis Irake liko vos keli šimtai tūkstančių krikščionių, kurie vis dažniau tampa smurto išpuolių taikiniais. Praėjusį vasarį smurtą prieš krikščionis Irake nutraukti paraginęs popiežius Benediktas XVI liko neišgirstas, o radikalios islamistų grupuotės jaučiasi vis drąsiau. „Po tokių išpuolių tampa aišku, kad visi krikščionys išvyks iš Irako“, – sakė Irako sirų katalikų vikaras Pius Kasha.

Reuters, AP nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija