2010 m. lapkričio 12 d.
Nr. 82
(1867)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Sinagogoje – žymių žydų portretai

Benjaminas ŽULYS

Dailininkai Gytautas Balkevičius
ir Jasper Joffė, dešinėje –
Sinagogos seniūnas Mauša Bairakas

Jaspero Joffės kūrinių ekspozicija
Jono IVAŠKEVIČIAUS nuotraukos

Manoma, kad šiuo metu Kaune gyvena apie 300 žydų šeimų. Tikslų skaičių pasakyti sunku, nes dalis šeimų yra mišrios ir pavadinti jas grynai žydiškomis vargu ar galima. Nemažai jų yra žinomos plačiojoje visuomenėje. Daug jų gyveno prieškario ir pokario Lietuvoje. Kai kurie mirė, kai kurie išvyko į užsienį. Likę Kauno žydai toliau gyvuoja, veikia.

Sekmadienį, lapkričio 7-ąją, Kauno žydų religinė bendruomenė Kauno choralinėje sinagogoje surengė parodą „XX ir XXI amžiaus žymiausių žydų portretai“. Sinagogos seniūnas Mauša Bairakas svetingai priėmė svečius, pristatė parodos organizatorius ir kūrinių autorius.

Gidė Asia Gutermanaitė vedžiojo lankytojus po parodos ekspoziciją, pasakojo apie jos kūrėjus bei portretus. Tų darbų autoriai – Londone gyvenąs menininkas Jasper Joffė ir mūsiškis Gytautas Balkevičius. (J. Joffės giminės šaknys yra kildinamos iš Lietuvos.) Parodoje buvo prisimintas kultūrinis žydų bendruomenės gyvenimas Lietuvoje. Tai esąs  lyg atšvaitas tos galingos litvakų kultūros, kuria garsėja Lietuva. Projektu „XX ir XXI amžiaus žymiausių žydų portretai“ siekiama įamžinti asmenis, prisidėjusius prie Lietuvos ir Europos kultūrinio palikimo.

Kauno visuomenė turi galimybę susipažinti su litvakų palikimu, Jaspero Joffės, gyvenančio ir kuriančio Didžiojoje Britanijoje, darbais, taip pat su jaunuoju Lietuvos dailininku Gytautu Balkevičiumi, kuris aktyviai domisi Lietuvos žydų kultūriniu palikimu.

Parodoje eksponuojami XXI amžiaus garsiausių britų žydų portretai. Tai ištisa galerija asmenybių, pradedant Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Davidu Cameronu, baigiant futbolininku Davidu Bekhemu ir muzikantu Graigu Daividu. „Kai kurie jų, kaip ir aš, iš motinos ar iš tėvo pusės turi žydiško kraujo. Kai kurie jų yra užaugę religingose šeimose, kai kurie tiesiog turi senelį žydą. Jeigu paklausčiau jų, turbūt kiekvienas pateiktų skirtingas idėjas, kas yra žydai ir ką jiems tai reiškia. Aš esu dailininkas, kuratorius ir rašytojas. Studijavau Raskino mokykloje, Oksforde karališkajame menų koledže ir užsiėmiau moksline veikla Britų mokykloje Romoje. Mano pasirodymų esmė – bandymas peržengti esamas tapybos ribas. 1999 metais aš per 24 valandas nutapiau 24 paveikslus, o 2003 metais per 72 valandas nutapiau 72 paveikslus“, – pasakoja J. Joffė. Menininkas yra surengęs apie 20 personalinių parodų, nemokamų meno mugių bei meno festivalių.

G. Balkevičius pasakojo, kad su žydų menu susipažino bendraudamas su Saliamonu Tatelbaumu, lankydamasis šioje Kauno choralinėje sinagogoje. Prieš aštuonerius metus jaunasis menininkas ypač susidomėjo Kaune gyvenusių žydų veikla. Jis susirado literatūros, kalbėjosi su juos pažinojusiais žmonėmis, kaupė jų nuotraukas, paveikslus, tapė portretus. Parodoje jis demonstruoja dvylika Kauno žydų portretų. Tarp kitų  – Danielius Dolskis, Lazaras Zamenhofas, Oskaras Minkovskis, Danielius Pomerancas, A. Mapu ir kiti.

Apie savo kūrybą Gytautas sako: „Portretuodamas vis naują veidą, aš atsistoju prieš baltą drobę, nuo kurios turiu nuplėšti nematomą veido šydą. Ir kiekviename veide atskleisti žmogaus charakterį – tai vienas svarbiausių mano tikslų. Šiuos parodoje eksponuojamus portretus pasirinkau norėdamas pažinti žydų paveldą, kuriuo susidomėjau dar studijų metais, rašydamas teorinį darbą apie Nemijos Arbitblato palikimą Kauno prieškario meniniam gyvenimui“.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija