2010 m. lapkričio 12 d.
Nr. 82
(1867)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Priėmė kaip pačių užsiaugintą poetą

Bronius VERTELKA

Iš kairės: Ramygalos klebonas
kan. Edmundas Rinkevičius,
muziejininkė Vitalija Vasiliauskaitė
ir Zarasų vikaras kun. Justas Jasėnas

Velžio seniūnas Alfonsas
Bakšys (dešinėje) kun. J. Jasėnui
įteikė seniūnijos herbą

Eiles skaito kun. Justas Jasėnas

Spalio 14-ąją Panevėžio kraštotyros muziejaus filiale Pasipriešinimo sovietinei okupacijai ir Sąjūdžio muziejuje buvo pristatyta Zarasų Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios vikaro kun. Justo Jasėno poezijos knyga „Užmigdykite mus ežeruos“. Tokio žmonių sambūrio senokai čia būta: atėjo ar atvažiavo kunigo giminės, jo pažįstami ir gerbėjai. Knygos autorius atėjo su motina (beje, knygą jai ir dedikavo). Pristatymas prasidėjo V. Žemkalnio gimnazijos, kurioje mokėsi V. Jasėnas, moksleivių parengta menine programėle, paremta  jo ankstyvosios kūrybos eilėmis. Apie tai, kad J. Jasėnas tvirtėjo kaip poetas V. Žemkalnio gimnazijoje, pasakojo mokytoja Sigita Motiejūnienė. Kūrėją brandino  aktyvi veikla maironiečių draugijoje. Jis rašė tai, ką pats matė, išgyveno. Justas išvažinėjo ir išvaikščiojo  Maironį primenančiais keliais ar takais – didysis poetas Justui buvo kūrybos dvasinis vedlys. Ramygalos klebonas kan. Edmundas Rinkevičius – poetas, medžio drožėjas, fotomenininkas – atkreipė dėmesį į tai, kad Justas rašo giliai ir talpiai.

Jaunajam kolegai kan. E. Rinkevičius įteikė savo kūrybos knygą. Katinų pagrindinės mokyklos  mokytoja Lina, įteikdama gėlių puokštę, prisiminė, kad jis visada buvo smalsus vaikas, su klaustuku akyse.

 Knygos autorius tikino, kad kaimo ir miesto mokyklos  išugdė rimtą požiūrį į gyvenimą. Negyrė savęs: gimnazijoje nebuvo tiksliųjų mokslų žinovas, nebuvo ir labai pavyzdingo elgesio – ne kartą  yra išėjęs iš pamokų. Bet gimnazijoje buvo labai gera ir miela, joje vaikščiodavo pakelta galva. Todėl, kad čia mokytojavo Salomėja Nėris, mokėsi aktorė Unė  Babickaitė-Graičiūnienė. Į savo knygos pristatymą kun. J. Jasėnas atsinešė jos ir poetės Elenos Mezginaitės knygas, skaitė  jų ištraukas ir savo kūrybos eiles.

Knygos pristatyme dalyvavo miesto vicemerė Gema Umbrasienė  ir Velžio seniūnijos, kurioje augo Justas, seniūnas Alfonsas Bakšys.

Maironiečių draugijos vadovas Eugenijus Urbonas kalbėjo apie Justo publicistiką. Jo straipsniai mielai spausdinami maironiečių draugijos laikraštyje „Sandrava“, jis yra šio leidinio redakcinės kolegijos narys. Pluoštą „Sandravos“ numerių E. Urbonas dovanojo susirinkusiems.

Tą ketvirtadienio popietę muziejuje vyko šiltas, šeimyninis bendravimas. Taip buvo išreikšta pagarba poetui ir kunigui J. Jasėnui, kuris susirinkusiųjų akyse augo, brendo kaip daug žadantis, giliai rašantis kūrėjas.

Panevėžys
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija