2010 m. lapkričio 12 d.
Nr. 82
(1867)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

„Marija, globok Lietuvą“

Vyskupo Eugenijaus Bartulio naujo kalendoriaus pristatymas Vilniuje

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Vyskupas Eugenijus Bartulis
Joanitų vienuolyno konferencijų
salėje pristato 2011 metų
kalendorių „Marija, globok Lietuvą“

Lapkričio 5 dieną Vilniuje, pilnutėlėje Joanitų vienuolyno konferencijų salėje, pavadintoje Jono Pauliaus II vardu, buvo pristatytas  Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio  fotografijų kalendorius „Marija, globok Lietuvą“. Renginį vedė Šiaulių dramos teatro režisierė Regina Steponavičiūtė, skaičiusi poetės Lacrimos (Marijos Katiliūtės) Švč. Mergelei Marijai skirtas eiles, išspausdintas kalendoriuje. Muzikinius intarpus – giesmes Dievo Motinai Marijai atliko Šiaulių Katedros šv. Cecilijos religinės sakralinės muzikos ansamblis (Diana Astrauskienė, Andrius Bartulis, Aidas Kalinčikas ir Jonė Vaikasienė), vadovaujamas Rolandos Motūzaitės-Kalakauskienės. Apie Dievo Motinos paveikslų nuotraukas, papuošusias kalendorių „Marija, globok Lietuvą“, kalbėjo autorius vyskupas Eugenijus Bartulis.

Tai jau penktas vyskupo kalendorius. Pirmasis kalendorius – „Kryžiai Europos kalnuose“ (2007), sulaukęs visuomenės dėmesio, paskatino rengti kitus kalendorius. Taip pasirodė  kalendoriai „Šventovės kalnuose“ (2008), „Šventoji Žemė“ (2009), „Kryžių kalnas“ (2010).

Kalendorius „Marija, globok Lietuvą“ atsirado neatsitiktinai. Vyskupas kalbėjo apie Dieviškąją Motiną, kurios globos reikia kiekvienam iš mūsų, reikia visai Lietuvai. Jis norėjo, kad kalendoriuje būtų visų Lietuvos vyskupijų svarbiausiose šventovėse esantys Švč. Mergelės Marijos atvaizdai. Įdomu tai, kad kalendoriuje išspausdintos ne tik Dievo Motinos, bet ir tų šventovių, kuriose yra Marijos paveikslai, nuotraukos. Tad iš kiekvieno mėnesio žvelgianti Švč. Mergelė Marija turi priminti mums, kad Ji yra visų mūsų Motina ir Ji lydi mus kiekvieną dieną, mėnesį ir metus.

Vyskupas E. Bartulis kalendoriaus pristatymo metu pasakojo apie kiekvienam mėnesiui skirtą Marijos paveikslą, jo pasirinkimo priežastį. Beje, daugelis paveikslų bažnyčiose pakabinti gana aukštai, kiti ir po stiklu, tad fotografuoti buvo gana sudėtinga. Ganytojas pasakojo, kodėl jis šalia jau visiems žinomų ir visuotinai pripažintų, stebuklais išgarsėjusių Dievo Motinos paveikslų (Vilniaus Aušros Vartų Švč. Mergelės Marijos Gailestingumo Motinos, Šiluvos Dievo Motinos su Kūdikiu, Žemaičių Kalvarijos Krikščioniškųjų šeimų karalienės ir kitų) nufotografavo ir į kalendorių įdėjo ir kuklius bei mažai žinomus Švč. Mergelės Marijos paveikslus. Pavyzdžiui, Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai paveikslo nuotrauką iš Pakražančio Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios. Vyskupas pasakojo: „Čia Marija tokia paprasta, tačiau tokia nuostabi, tegu ir jos paprastas paveikslas liudys žmonėms Apreiškimo istoriją“. Kalendoriuje yra ir pats mažiausias (20x17cm), malonėmis pagarsėjęs Barūnų Dievo Motinos paveikslas, esantis Kryžių Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės šventovėje. Šis Švč. Mergelės Marijos su Kūdikiu atvaizdas, nutapytas ant varinės skardos, yra dalyvavęs ne viename mūšyje.  

Vyskupui vadovaujant renginio pabaigoje visiems dalyviams nuotaikingai pagiedojus, buvo suteiktas palaiminimas. Paskui prie stalo nusitęsė ilga eilė laukiančiųjų vyskupo Eugenijaus Bartulio autografų.

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija