2010 m. lapkričio 12 d.
Nr. 82
(1867)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Konsekruota garsioji Barselonos šventovė

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI apsmilko
smilkalais naujosios šventovės altorių

Akcentuota šeimos ir gyvybės tema

Praėjusį savaitgalį surengtoje popiežiaus Benedikto XVI dviejų dienų kelionėje į Ispaniją vienu svarbiausių įvykių buvo unikalios, jau daugelį dešimtmečių statomos Šventosios Šeimos bažnyčios konsekravimas Katalonijos regiono sostinėje Barselonoje. Šios didžiulės šventovės, talpinančios beveik dešimtį tūkstančių maldininkų, projekto autoriui žymiam ispanų architektui Antoniui Gaudi (1852–1926) yra užvesta beatifikacijos byla. Šventosios Šeimos (plačiai žinomos ir vietinės kalbos pavadinimu – Sagrada Familia) bažnyčios pastatas pradėtas statyti 1882 metais ir, kaip teigiama, bus galutinai užbaigtas tik 2026-aisiais. Pagal galutinį projektą šventovė turės net aštuoniolika bokštų, iš kurių dvylika bus dedikuoti apaštalams, keturi – evangelistams, vienas – Švč. Mergelei Marijai, o pats aukščiausias (170 metrų) – Jėzui.


Dėl Jėzaus vardo

Kun. Vytenis Vaškelis

Šio sekmadienio Evangelija prasideda kai kuriems žydams prabilus apie Jeruzalės šventyklos įspūdingą grožį (Lk 21, 5). Be abejonės, dailės, meno dalykai ir apskritai visos kultūrinės ir kitos vertybės yra kūrybinės žmogaus veiklos rezultatas, liudijantis, kaip prasmingai praturtina visuomenę uolūs kūrėjai. Kai žmogus suvokia, kad jo protas ir visi sugebėjimai yra inspiruojami aukščiausiojo Proto – Dievo malonės veikimo, jis natūraliai prisiima atsakomybę sąžiningai atlikti kiekvieną darbą. Prisimenu sąžiningus specialistus, kurie projektavo ir planuoja Šv. Antano parapijos namų remontus bei juos vykdo, taip pat ir tuos parapijos žmones, kurie darbščiai dirba paprasčiausią darbą: šluoja šventorių, valo bažnyčią – visi jie aplink save skleidžia moralinio bei harmoningo grožio šilumą.  


Meilės galia ir viltingas tikėjimas

Prisiminti mirę kardinolai ir vyskupai

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI
per šv. Mišias už šiemet
mirusius Bažnyčios hierarchus

Prasmingai amžinybės temą popiežius Benediktas XVI palietė savo homilijoje, kurią pasakė aukodamas tradicines šv. Mišias už šiemet mirusius Bažnyčios hierarchus – kardinolus ir vyskupus. Lapkričio 4 dieną Šv. Petro bazilikoje vadovaudamas pamaldoms, jis priminė, kad „mesti žvilgsnį į šią dangiškąją tikrovę“ ragino mokinius apaštalas šv. Paulius: „Jeigu esate su Kristumi prikelti, siekite to, kas aukštybėse“ (Kol 3, 1). Žinoma, tai nereiškia, kad galima apleisti žemiškojo gyvenimo pareigas, tačiau neturime tiems rūpesčiams visiškai atsiduoti. Priminimas dangiškosios realybės, kuriai yra pašaukti visi žmonės, skatina suvokti žemiškojo gyvenimo laikinumą ir pasirengimą sugrįžti į „dangiškąją tėvynę“.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija