2010 m. lapkričio 17 d.
Nr. 83
(1868)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Baltarusijoje uždraustas filmas „Užgintasis Kristus“ parodytas Lietuvoje

Stasys POVILAITIS

Režisierius Aliaksiejus Šeinas

Genocido aukų muziejaus konferencijų salėje Vilniuje įvyko svečio iš Baltarusijos, krikščionio žurnalisto ir politiko Aliaksiejaus Šeino dokumentinio filmo „Užgintasis Kristus“ pristatymas.

Kiek anksčiau, rugsėjo 7 dieną, Minske vyko tarptautinis krikščioniškų dokumentinių filmų ir televizijos programų festivalis „Magnifikat-2010“, tačiau jame „Užgintojo Kristaus“ rodyti nebuvo leista. Po dviejų dienų filmą bandyta parodyti Glubovskoje kultūros namuose, Vitebsko srityje, tačiau ir čia Baltarusijos ir tautybių reikalų administracijos tarnautojai priėmė sprendimą filmo nerodyti.


Kolaboravimas. Nullum arbitrium dėl LKP

Dr. Zita Šličytė

Lietuvos Respublikos (LR) Baudžiamojo kodekso 120 straipsnis numato baudžiamąją atsakomybę už kolaboravimą: „Lietuvos Respublikos pilietis, okupacijos ar aneksijos sąlygomis padėjęs neteisėtos valdžios struktūroms įtvirtinti okupaciją ar aneksiją, slopinti Lietuvos gyventojų pasipriešinimą arba kitaip talkinęs neteisėtai valdžiai veikti prieš Lietuvos Respubliką, baudžiamas laisvės atėmimu iki penkerių metų“.


Seinų krašte

Prie pašventinto atminimo
akmens žuvusiems Seinų
krašto savanoriams

Spalio 31 dieną grupė šaulių iš Druskininkų savivaldybės, Lietuvių sąjungos „Tauta ir Tėvynė“ nariai iš Vilniaus bei kraštotyrininkas Gintaras Lučinskas lankėsi vyskupo A. Baranausko fondo „Lietuvių namai“ Seinuose renginyje.

Svečius pasitiko Lenkijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkė Irena Gasparavičiūtė ir kiti visuomenininkai. Apsilankyta Beržininko kaimo kapinėse, kuriose palaidoti Lietuvos kariuomenės kariai savanoriai, žuvę 1919–1920 metais. Čia, prie 2005 metais atnaujinto memorialo, šauliai, vadovaujami Aleksandro Kuckailio iš Jovaišių k. (Leipalingio sen.), ir kiti renginio dalyviai padėjo gėlių, uždegė atminimo žvakeles. Istorikas Petras Maksimavičius papasakojo apie lemiamą mūšį, įvykusį šiose vietovėse tarp lenkų ir lietuvių. Dalies žuvusiųjų lietuvių karių palaikai buvo parvežti į tėvynę.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija