2010 m. lapkričio 17 d.
Nr. 83
(1868)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Baltarusijoje uždraustas filmas „Užgintasis Kristus“ parodytas Lietuvoje

Stasys POVILAITIS

Režisierius Aliaksiejus Šeinas

Žiūrovai ir klausytojai
Viliaus KYGUOLIO nuotraukos

Genocido aukų muziejaus konferencijų salėje Vilniuje įvyko svečio iš Baltarusijos, krikščionio žurnalisto ir politiko Aliaksiejaus Šeino dokumentinio filmo „Užgintasis Kristus“ pristatymas.

Kiek anksčiau, rugsėjo 7 dieną, Minske vyko tarptautinis krikščioniškų dokumentinių filmų ir televizijos programų festivalis „Magnifikat-2010“, tačiau jame „Užgintojo Kristaus“ rodyti nebuvo leista. Po dviejų dienų filmą bandyta parodyti Glubovskoje kultūros namuose, Vitebsko srityje, tačiau ir čia Baltarusijos ir tautybių reikalų administracijos tarnautojai priėmė sprendimą filmo nerodyti.

Filme pasakojama ir rodoma apie sovietmečiu persekiotus, tremtus ir kalintus Baltarusijos krikščionis-evangelikus, kurie sovietinėje Baltarusijoje buvo laikomi sektantais.

Filmas buvo kuriamas net šešerius metus. Jame daug unikalių kadrų iš anuometinės oficialiosios antikrikščioniškos dokumentikos. Filme rodoma, kaip ir kodėl evangelikai buvo nepalankūs sovietinei santvarkai, jos ideologijai.

Filme kalba senyvo amžiaus krikščionys, tremti ir kalinti už tikėjimą ir opoziciją komunistinei ideologijai. Savo požiūrį į evangelikus dėsto ir dabarties istorikai. Parodoma tikinčiųjų, kurie gyveno Evangelijos ir Biblijos dvasia, nepakluso sovietiniam totalitarizmui, tvirtybė. Iš juostos matyti, kad anuometinėje Baltarusijoje buvo aktyvus disidentinis judėjimas.

A. Šeinas gimė 1976 metais Minske. 1996 metais jis buvo demokratinio jaunimo judėjimo „Jaunasis frontas“ organizatorius, 2003 metais tapo reformacijos Baltarusijoje 450 metų jubiliejinio minėjimo nacionalinio organizacinio komiteto nariu. 2005–2006 metais buvo spaudos sekretorius, o kiek vėliau – kandidato į prezidentus Aleksandro Milinkevičiaus kalbų ruošėjas. 2004 metais A. Šeinas pradėjo organizuoti partiją Baltarusijos krikščioniškoji demokratija. Dabar jis – vienas šios partijos pirmininkų. Partija veda kampaniją „Stipri šeima – stipri Baltarusija“. Jos tikslas – didžiųjų šeimos vertybių palaikymas, puoselėjimas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija