2010 m. lapkričio 24 d.
Nr. 85
(1870)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Daug nuveikė gimtajam kraštui

Zarasuose tapybos ir fotografijos darbų paroda paminėtas Algimanto Žilėno 80-metis

Jonas PETRONIS

Algimantas Žilėnas

Algimantas Žilėnas iš Zarasų krašto daug nuveikė savo gimtajam kraštui ir jo žmonėms. Nors jau septyniolika metų jo nebėra, jo atminimas gyvas ir šiandien. Tą liudija ir Zarasų krašto muziejuje surengta A. Žilėno tapybos ir fotografijos darbų paroda, skirta jo gimimo aštuoniasdešimtmečiui. Į parodos pristatymą atvyko giminės, artimieji, mokslo draugai, zarasiškiai. Apie A. Žilėno darbus papasakojo Zarasų krašto muziejaus muziejininkė Laima Raubiškienė, kiti renginio dalyviai.  


Netekome pedagogo

Dr. Aldona Kačerauskienė

Doc. dr. Vladas Voveris

Lapkričio 16-ąją į Vilniaus Rokantiškių kapines palydėjome pedagogą doc. dr. Vladą Voverį (1922–2010). Gimė jis gražiojoje Dzūkijoje, baigė Prienų „Žiburio“ gimnaziją, Trakų mokytojų seminariją ir, būdamas ištikimas pedagogo pašaukimui, pradėjo mokytojauti pradinėse mokyklose, vėliau – Kaišiadorių vidurinėje mokykloje. Neakivaizdiniu būdu studijavo Vilniaus pedagoginiame institute (dabar universitetas), jį baigęs 1962 metais tapo diplomuotu lituanistu ir buvo pakviestas dirbti į Aukštojo ir specialiojo vidurinio mokslo ministerijos metodinį skyrių. Nuo 1972 metų dirbo  Vilniaus pedagoginiame institute dėstytoju – dėstė lietuvių kalbą studentams, kuriems ši kalba nebuvo gimtoji. Kaip prisimena bendradarbiai, V. Voveris buvo verčiamas savo mokslinę ir visuomeninę veiklą sieti su tuomet populiariu ateizmu. O kiek lengvų disertacijų iš tos srities prirašyta! Jų gynimas niekam nesukėlė sunkumų. Tačiau V. Voveris visa savo prigimtimi priešinosi ateizacijai, nenorėjo veidmainiauti, daryti kompromisų su sąžine. Jis pasirinko neformalųjį Būsimo pedagogo fakultetą, jam vadovavo. Fakultetas kėlė uždavinį dar iki studijų pradžios rengti brandų, kūrybingą pedagogą.


Mirė žinomas mokslininkas

Vytautas Bagdonas

Lietuvą pasiekė žinia, kad spalio pabaigoje amžinybėn iškeliavo garbaus amžiaus sulaukęs išeivis iš Anykščių krašto, mokslininkas, visuomenės veikėjas gydytojas prof. dr. Juozas Meškauskas. Jis mirė Beverly Šores (Beverly Shores) mieste, Indianos valstijoje, eidamas 105-uosius metus. Atsisveikinimas su velioniu vyko Palaimintojo Jurgio Matulaičio koplyčioje Lemonte (Ilinojaus valstija). Senolio palaikai kremuoti, artimieji ketina urnas su prof. Juozo Meškausko bei anksčiau mirusios jo žmonos Jonės pelenais palaidoti gimtajame Anykščių krašte.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija