2010 m. lapkričio 24 d.
Nr. 85
(1870)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Lietuviškas kraujas, purpurinė širdis, Holivudas

Alvydas Tamošiūnas

Čarlzo Bronsono
(Karolio Bučinskio) portretas

Straipsnio autorius šalia
Čarlzo Bronsono nuotraukos.
Centre – JAV prezidento
Dž. Bušo nuotrauka

Užrašas prie muziejaus

„Pirmūnų siena“

Poeto, dainininko ir aktoriaus Vladimiro Visockio žmona Marina Vladi atsiminimų knygoje „Vladimiras, arba nutrūkęs skrydis“ (Vilnius, 1992) pasakoja apie pažintį su V. Visockiu, jų vedybinį gyvenimą Maskvoje, išvykas į Prancūziją, Italiją, JAV ir kitas šalis. Knygoje aprašomas ir epizodas, kai rusų bardas lankydamasis Vokietijoje netikėtai pamatė mylimiausią Holivudo aktorių Čarlzą Bronsoną (Charles Bronson). Štai kaip Marina aprašo šį įvykį.

Vieną vakarą atvažiuojam prie didelio Miuncheno viešbučio. (...)

Aš visą dieną prie vairo, esu pavargusi ir kai pasakai: „Žiūrėk, kas stovi“, – ne iš karto atpažįstu žmogų, rūkantį šešėlyje. Jo figūra įsibrėžia šviesomainoj, kai užsitraukia dūmą, akimirka matau jo išraiškingą veidą ir akis su sunkiais vokais. Tai Čarlzas Bronsonas – jo paskutinio filmo afišos išklijuotos visoje Europoje. Jis tavo mėgstamas aktorius, tad būtinai nori su juo pasišnekėti. Nespėju tavęs sulaikyti, tu iššoki iš mašinos ir eini prie jo. Matau, kaip kažką jam aiškini, o jis ramiu plačiu mostu atstumia tave ir nusisuka. Tu grįžti pas mane. Nori, kad paaiškinčiau jam, jog tu – rusų aktorius, jog trokšti išsakyti jam savo susižavėjimą – juk mane jis išklausysiąs. Atsakau, kad vargu ar jam tai suteiks malonumo. Primenu, kaip tave vargina žmonės, užpuolantys klausimais restoranuose, gatvėse, parduotuvėse. Bet niekas negelbsti – tu trūks plyš nori su juo pasišnekėti. Aš išlipu iš mašinos, prieinu prie Bronsono, bet nesuskumbu ištarti sugalvotos frazės. Tingiai, pavargusiu balsu jis nutraukia mane: „Duokite man ramybę. Eikit iš čia“. Tuo pačiu mostu nustumia mane ir, pasisukęs ant kulnų, nueina į viešbutį...

Pasak Visockio žmonos, Vladimiras liko įsižeidęs, kad buvo palaikytas eiliniu gerbėju, jam Čarlzas pasirodė storžievis, pasipūtėlis. Ar iš tiesų Čarlzas buvo toks? Ką mes žinome apie šį aktorių?

2009 metų birželio ir liepos mėnesiais stažavausi JAV, Alabamoje, Karinių oro pajėgų Vyresniųjų puskarininkių akademijoje, kuri yra dislokuota Maksvelio Giunterio aviacijos bazėje. Laisvu nuo studijų metu apžiūrinėjau bazės lankytinas vietas, aplankiau ir Karinių oro pajėgų puskarininkių, seržantų ir eilinių paveldo muziejų. Muziejus gana didelis, turi daug unikalių eksponatų. Bet labiausiai mano dėmesį patraukė ekspozicija, pavadinta „Pirmūnų siena“. Ši siena nukabinta fotografijomis žmonių, kurie kažkada pradėjo tarnybą JAV Karinėse oro pajėgose eiliniais ir pasiekė neregėtų aukštumų, padarė neįtikinėtiną karjerą – ir nebūtinai karinėje srityje. Ant sienos kabėjo astronautų, generolų, sportininkų, aktorių ir net prezidentų nuotraukos. Dauguma nuotraukų buvo su autografais. Man daugumos žmonių veidai atrodė neįdomus ir nepažįstami, kol nepamačiau garsaus Holivudo aktoriaus, pasaulio karatė čempiono Čako Noriso nuotraukos, kuris, pasirodo, yra tarnavęs JAV Karinėse oro pajėgose Korėjoje. Čia jis ir susidomėjo rytų kovos menais. Po šio atradimo pradėjau žiūrėti atidžiau, nors nuotraukų buvo gal per šimtą. Radau ir daugiau bent jau iš matymo pažįstamų veidų. Žinoma, dėmesį patraukė ir prezidento Džordžo Bušo nuotrauka: jis šešerius metus tarnavo JAV Nacionalinės gvardijos Karinėse oro pajėgose. Prezidento nuotrauka kabėjo gana atokiai, atskirai nuo bendros masės nuotraukų, išsiskyrė ypatingu papuošimu, greta jos kabėjo tik keli portretai. Didžiausiai mano nuostabai šalia prezidento atpažinau dar vieną asmenį – Holivudo aktorių Čarlzą Bronsoną. Buvau skaitęs, kad šio aktoriaus gyslomis teka tikro lietuvio kraujas, nors jis gimė  1921 m. lapkričio 3 dieną Ehrenfelde, Pensilvanijos valstijoje. Bet jo tėvai, emigrantai, kilę iš Lietuvos, tėvas iš Druskininkų. Tikroji Bronsono pavardė – Karolis Bučinskis. Mane labiau nustebino ligi šiol nežinomas faktas, kad lietuvių šeimoje kilęs Čarlzas tarnavo JAV kariuomenėje, o tiksliau karo aviacijoje. 1943 metais prisiekęs jis buvo paskirtas į Sausumos pajėgoms priklausiusias Karines oro pajėgas. Tuomet JAV neturėjo Oro pajėgų kaip atskiro vieneto ir jos priklausė Sausumos pajėgoms. Po šio fakto atsiranda dvi karjeros versijos. Vienas šaltinis teigia, kad eilinis Čarlzas Bronsonas buvo paskirtas į Arizoną karo valgyklos vairuotoju. Taip užrašyta ir po nuotrauka. Kitas šaltinis teigia, kad mūsų herojus paskiriamas kaip aviacijos šaulys į 760 Mokymo eskadrilę ir 1945 metais pateko į 39-ą Bombonešių grupę, dislokuotą Guamo saloje, Ramiajame vandenyne. Jam teko skraidyti su Boingu B-29 Superfortress. Tai sunkusis keturių variklių bombonešis, kurio įgulą sudarė net 11 asmenų. Įgulos sudėtyje būsimasis aktorius dalyvavo 25 kovinėse misijose, buvo sužeistas. Už sužeidimus buvo apdovanotas „Purpurinės širdies“ medaliu. Deja, muziejaus darbuotojai nei patvirtinti, nei paneigti kurios nors versijos negalėjo.

Aktorius mirė 2003 metais rugpjūčio 30 dieną, palaidotas Braunsvilio miestelyje, Vermonto valstijoje. Gaila, bet niekaip nepavyko susisiekti su giminėmis. Vienas muziejaus darbuotojas papasakojo, kaip jam teko trumpai tiesiogiai telefonu pabendrauti su Čarlzu, o tiksliau išklausyti jo repliką. Darbuotojas paskambino aktoriaus agentui ir klausinėjo detalių bei faktų apie aktoriaus biografiją ir tarnybą kariuomenėje. Aktorius sėdėjo šalia agento ir pasakojo, kol galų gale jam, matyt, atsibodo ir paėmęs telefono ragelį juokdamasis išrėkė: „Tarnybos metu aš šiukšles vežiojau!“ ir, tradiciškai pridūręs „Palikite mane ramybėje!“, numetė ragelį. Šią frazę galima suprasti ir kaip aktoriaus juodą humorą. Visi mano kalbinti amerikiečiai puikiai prisiminė aktorių, kuris daugiausia atlikdavo „kieto vyruko“ vaidmenis, vaidino kaubojus, indėnus, policininkus, taip pat visi amerikiečiai žinojo, kad Čarlzas savo laiku buvo populiariausių Holivudo aktorių dešimtuke, tačiau tik keli žinojo apie jo tarnybą kariuomenėje ir niekas nežinojo apie jo lietuvišką kilmę... Jaučiau didelį malonumą paaiškinti kolegoms, kad Čarlzas Bronsonas – Karolis Bučinskis buvo lietuvių kilmės, puikiai kalbėjo lietuviškai. Kai kurie šaltiniai teigia, kad jis taip pat laisvai kalbėjo rusiškai ir graikiškai. Jis – vienas iš dviejų lietuvių, kurių įspaudai yra palikti Holivudo aktorių šlovės alėjoje, kurio vardą galima pamatyti įamžintą tarp kitų pasaulinio lygio žvaigždžių.

Pabaigai noriu pasakyti, kad visai nesvarbu, skrido jis ar ne. Svarbu yra tai, kad dauguma internetinių svetainių teigia (o jas kuria įvairios žmonių grupės), kad jis skrido, kad buvo apdovanotas, o svarbiausia – tuo tiki. Tai yra legenda apie žmogaus legendos gyvenimą. O tokios legendos niekados nemiršta. Prisiminkime jį visada „kietą“, nenugalimą, puikiai atlikusį pilietišką pareigą savo šaliai ir... kilusį iš lietuvių šeimos.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija