2010 m. gruodžio 1 d.
Nr. 87
(1872)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Pedofilijos bylos užkulisiais

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Lapkričio 23 dieną Vilniuje, BNS agentūroje, įvyko judėjimo „Drąsiaus kelias“ atstovų spaudos konferencija. 2008 metų lapkričio 23 dieną buvo pradėta tirti rezonansinė Kauno pedofilijos byla. Šios bylos tyrimas skandalingas – byla vilkinta, galų gale visai numarinta, o pedofilų prievartautos mergaitės tėvas Drąsius Kedys nužudytas. Nužudyti ir dar keli į pedofilijos bylą įsipainioję asmenys – įtariamasis A. Ūsas, teisėjas J. Furmanavičius ir buvusios D. Kedžio draugės L. Stankūnaitės sesuo V. Naruševičienė. Aiškėja ir kitos sensacingos detalės – nužudyti dar keli asmenys, faktiškai buvę su pedofilijos byla susijusių nusikaltimų liudininkais. Konferencijoje dalyvavo „Drąsiaus kelio“ judėjimo valdybos pirmininkė Audronė Skučienė, judėjimo nariai Raimundas Čiegis, Tadas Skučas, Viktoras Narvilas, kunigas Jonas Varkala.

Konferencijos pradžioje kalbėjusi Audronė Skučienė teigė: „Valstybėje įsigali chaosas – tai rodo ir numarinta pedofilijos byla, ir daugybė kitų reiškinių. Kad ir neseniai Seime vykęs E. Žiobienės „atleidimo“ spektaklis. Mes žinome, kad mūsų judėjimas yra neparankus korumpuotiems klanams, todėl jie rengia visokias šmeižto kampanijas ir mus juodina. Bet mes neketiname nuleisti rankų, veiksime, kovosime už teisingumą. Vienas iš artimiausių uždavinių – išsaugoti Drąsiaus Kedžio dukrelę, kuri nori gyventi su ją globojančia teta N. Venckiene. Mes per tuos dvejus metus užsigrūdinome, mus gali vadinta „violetine minia“ ar kitaip, bet mes turime savo tikslus, turime visuomenės palaikymą ir neketiname pasiduoti“.

Kun. Jonas Varkala įvertindamas dabartinę padėtį šalyje kalbėjo: „Mūsų valstybė serga AIDS. Tai – totalinis virusas, graužiantis valstybės institucijas ir visuomenę. Nuosmukis akivaizdus, jau atvirai pateisinami ir nusikaltimai, net ir pedofilija. Štai A. Ūso advokatas teigia: „tai jokie nusikaltimai, tai ponų žaidimai, ir nieko čia tokio“. Kai kurie prokurorai tik skėsčioja rankomis, teisinasi nieko negalintys padaryti, o kartais ir atvirai meluoja. Kai klostosi tokia padėtis, neturime pasiduoti šiam tamsių jėgų siautėjimui. Kviečiu žurnalistus būti prokurorais, o piliečius – teisėjais“.

Vienai žurnalistei paklausus konferencijos dalyvių, ar jie supranta, kad nepaklusdami teismų sprendimams jie skatina anarchiją, Tadas Skučas atsakė: „Kėdainių teismo teisėjo B. Versackio sprendimas skubiai atiduoti mergaitę buvo pakeistas. O ar jūs suprantate, kad skubiai grąžinus mergaitę L. Stankūnaitei, ji galėjo būti išvežta į užsienį arba vėl neteisėtai uždaryta į psichiatrijos ligoninę?“

Raimundas Čiegis kalbėjo apie pedofilijos bylos užkulisius. Jis teigė, kad yra dar daug paslaptingų šios bylios aplinkybių, tarp jų ir tai, kas slepiama nuo visuomenės. Be visiems žinomų keturių žmogžudysčių, įvykdytos dar kelios – nužudytas verslininkas K. Mizaras, Alytaus rajono gyventojas, matęs A. Ūsą prieš mirtį, ir dar du žmonės. „Situacija sudėtinga, matyti, kad pedofilijos byla išgąsdino labai įtakingus asmenis, kurie ir trukdė bylos tyrimui, kurie visaip bando nuslėpti tiesą“, – teigė R. Čiegis.

Viktoras Narvilas atkreipė dėmesį, kad viešojoje erdvėje sklando mitai esą „Drąsiaus kelią“ įkūrė kažkoks giminių ir kaimynų klanas. „Tai netiesa. Aš gyvenu ne Garliavoje, nesu D. Kedžio giminaitis. Esu paprastas žmogus, buvęs tikybos mokytojas, niekada nedalyvavau politikoje. Įsijungiau į šio judėjimo veiklą, nes negaliu ramiai stebėti tokio neteisingumo, kai įstatymai paminami ir negalioja jokios teisės normos, jei paliečiami įtakingų veikėjų interesai“, – sakė V. Narvilas.

 Į žurnalisto klausimą, ar ketina kreiptis į tarptautines institucijas dėl D. Kedžio dukrelės neteisėto uždarymo psichiatrijos ligoninėje 2009 spalio 5 dieną, A. Skučienė atsakė: „Taip. O kas mums belieka? Mus labai nuvylė tokie sprendimai. Gal tarptautinės institucijos padės išsiaiškinti tiesą“.

Konferencijos pabaigoje kun. J. Varkala pareiškė: „Ateina lemtingas laikas. Ketinu nusivilkti kunigo sutaną ir eiti į politiką. Negaliu abejingai stebėti, kaip griaunama mūsų valstybė, kai melas, klasta ir kitos mirties kultūros apraiškos ima dominuoti Lietuvoje. Kviečiu visus piliečius pakilti ir kovoti už teisingumą“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija