2010 m. gruodžio 1 d.
Nr. 87
(1872)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Dvi laureatės

J. Basanavičiaus premiją pasidalijo M. Remienė ir  I. A. Čepienė

Marija Remienė

Šių metų Valstybinė Jono Basanavičiaus premija Vyriausybės nutarimu skirta dviem žinomoms kultūros veikėjoms: išeivijos meno mecenatei Marijai Remienei – už tautinės tapatybės puoselėjimą Jungtinių Amerikos Valstijų lietuvių bendruomenėje ir pastangas grąžinti kultūros vertybes į Lietuvą bei etnologei Irenai Aušrelei Čepienei – už etninės kultūros tyrinėjimą, puoselėjimą ir švietėjišką veiklą. 65 tūkst. litų premiją Lietuvos kultūros ir meno taryba nusprendė padalyti lygiomis dalimis abiem laureatėms. Premijas įteikė premjeras Andrius Kubilius ir kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Pristatydama laureates gausiai susirinkusiems iškilmių dalyviams Kultūros ministerijos Regionų kultūros skyriaus vedėja, kraštotyrininkė Irena Seliukaitė pabrėžė laureačių panašumus ir skirtumus gyvenant skirtinguose žemynuose, turint visiškai skirtingos gyvenimo patirties, bet siekiant puoselėti lietuviškumą ir lietuvių etninės kultūros pagrindus. Abi laureatės apibūdintos kaip racionalios, šalto proto, aiškiai matančios tikslą, etninės kultūros racionalųjį grūdą pasauliui atsiveriančioje Lietuvoje bei labai globalioje Amerikoje.

JAV lietuvių visuomenės ir kultūros veikėja M. Bareikaitė-Remienė gimė ir užaugo Musninkuose, Ukmergės apskrityje. 1944 metais su šeima pasitraukė į Vokietiją, 1949-aisiais emigravo į JAV, studijavo verslo administravimą, 35 metus dirbo draudimo kompanijoje. Būdama profesionali ir talentinga vadybininkė, kelis dešimtmečius sėkmingai vadovavo svarbiausių išeivijos institucijų finansavimu besirūpinantiems fondams ir komitetams. 1974–1996 metais M. Remienė dirbo Lietuvių fonde, pirmininkavo jo valdybai, tarybai, komisijoms. Ypatingi jos nuopelnai „Draugui“ – daugiau kaip šimtą metų einančiam išeivijos lietuvių dienraščiui. Beveik šešis dešimtmečius ji darbuojasi JAV lietuvių bendruomenėje, yra Krašto valdybos vicepirmininkė informacijai. Nuo 2005 metų M. Remienė padovanojo Lietuvai ir perdavė saugoti Lietuvos dailės muziejui Adomo Galdiko, Adomo Varno, Vytauto Kasiulio ir kitų išeivijos dailininkų grafikos ir tapybos kūrinių. Vienas svarbiausių M. Remienės nuopelnų – 2000 metais į Lietuvą parvežti M. K. Čiurlionio galerijos rinkiniai, nuo 1957 metų specialiai kaupti nepriklausomai Lietuvai. M. Remienė daug energijos skyrė išeivijos lietuvių dienraščiui „Draugas“, „Margučio“ lietuvių radijui, daug rūpesčio ir lėšų – gimtajam Musninkų miesteliui. Jai skirtą J. Basanavičiaus premijos dalį M. Remienė irgi žada skirti studentų stipendijoms, jaunimo švietimui ir ugdymui Lietuvoje.

Etnologė, etninės kultūros istorijos tyrinėtoja I. A. Čepienė, garsaus lietuvių švietėjo Povilo Višinskio vaikaitė, J. Basanavičiaus premija apdovanota už etninės kultūros tyrinėjimą, puoselėjimą ir švietėjišką veiklą. Laureatė yra žymi Lietuvos etninės kultūros tyrinėtoja, mokslinių etnokultūrinių ekspedicijų dalyvė, mokyklinio etnokultūrinio ugdymo programų ekspertė. 2002–2005 metais jos iniciatyva VPU pradėti rengti etninės kultūros mokytojai.

Premjeras A. Kubilius sveikinimo kalboje sakė, kad J. Basanavičiaus premijos įteikimas – labai jaudinanti akimirka, „priverčianti stabtelėti ir pajusti, kad visi mes esame tos istorijos tėkmės liudininkai, ir tai, kur yra mūsų šaknys, kas mes esame ir kas būsime ryt, poryt ar po kelių dešimtmečių. Globaliame pasaulyje vis gražiau ir svarbiau darosi tai, kas yra maža ir arti tavęs – tavo aplinka, bendruomenė, tavo šaknys“.

Kultūros ministras A. Gelūnas laureates palygino su šokėjomis, kurios greitai sukdamosi aplink savo ašį nepaleidžia iš akių vieno taško, o abi kultūrininkės iš akiračio nepaleidžia aiškaus veiklos tikslo – globaliame pasaulyje akylai saugoti lietuviškumą, etninę ir tautinę tapatybę.

Valstybinė J. Basanavičiaus premija Kultūros ministerijos teikimu kasmet Vyriausybės skiriama už reikšmingiausius pastarųjų 5 metų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat už kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje. Ši premija kasmet įteikiama Jono Basanavičiaus gimimo dieną – lapkričio 23-iąją.

Beje, premijos įteikimo išvakarėse Vilniaus paveikslų galerijoje įvyko „Draugo“ dienraščio ir jo šeštadieninio „Kultūros“ priedo bendradarbių ir bičiulių susitikimas su M. Remiene.

Sveikiname gerbiamą Mariją Remienę tapus Valstybinės J. Basanavičiaus premijos laureate ir dėkojame už nuolatinę paramą „XXI amžiui“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija