2010 m. gruodžio 1 d.
Nr. 87
(1872)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Tolminkiemio muziejaus stačiatikiams neatiduos

Daugiau nei mėnesį rusenęs „kultūrinis“ konfliktas tarp Lietuvos ir Rusijos (Kaliningrado srities) prigeso: Lietuva gavo oficialų raštą iš Rusijos Dūmos, kad Kristijono Donelaičio muziejus Kaliningrade išbrauktas iš sąrašo objektų, kuriuos numatyta atiduoti Rusų Stačiatikių Bažnyčiai (RSB). Praėjusią savaitę Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris sakė: „Laiške Rusijos Dūmos užsienio reikalų komiteto pirmininkas rašo, kad jie džiaugiasi pranešdami, jos šis objektas buvo išimtas iš objektų sąrašo. Bet tai, kad mums rašo ne vien šalia esančio Karaliaučiaus valdžia, o Maskva, ir jie sako tai pakankamai pozityvioje dvasioje (...), rodo, kad, aš tikiuosi, visiems laikams, o ne laikinai K. Donelaičio palikimo esmė nebus iškraipyta“. E. Zingeris taip pat sakė, kad laiškas yra galutinis, todėl galima tikėtis, kad „niekam nekils minčių vėliau keisti šio laiško turinio“.


Lietuvių sutartinės – UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąraše

Lapkričio 16 dieną į UNESCO reprezentatyvaus žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą buvo įtrauktos Lietuvių polifoninės dainos – sutartinės. Lapkričio 15-19 dienomis Nairobyje (Kenija) vykstančioje  Tarpvyriausybinio nematerialaus kultūros paveldo apsaugos komiteto penktojoje sesijoje, be Lietuvos pateiktos Lietuvių polifoninių dainų – sutartinių – nominacijos, buvo svarstomos dar 46 nominacijos UNESCO reprezentatyvaus žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašui papildyti.


Atmintis stiprina valstybę

Vytautas Landsbergis

Prof. Vytautas Landsbergis kalba
Minaičiuose atidarant 1949 m.
vasario 16-osios deklaracijos
signatarų memorialinį bunkerį

Čia labai svarbi vieta. Labai svarbi ši valanda. Atmintis brandina žmogų ir stiprina valstybę. Mes dažnai prisimename netektis, aukas, bet ypač svarbu, ypač daug reikšmės turi valia prisiminti ir permąstyti didžiuosius darbus, jėgas, kurios buvo atiduotos ginant savo šalį, Lietuvos valstybę – kad ji būtų gyva širdyse, mintyse ir vėl prisikeltų iš, atrodytų, nebepakeliamos svetimųjų okupacijos.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija