2010 m. gruodžio 3 d.
Nr. 88
(1873)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Trys nuopuolio ratai

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Aptemusiame Lietuvos ekonomikos horizonte pasirodo pragiedruliai – antradienio popietiniame posėdyje Seimas priėmė nutarimą, kuriuo nuo 2011 metų sausio 1 dienos viešbučiams įvedamas lengvatinis 9 proc. PVM tarifas. Tai svarbus nutarimas, leisiantis geriau vystytis turizmo verslui. Viešbučių savininkai jau dabar teigia, kad nuo kitų metų jie mažins kainas – jos mažės nuo 40 iki 100 litų už viešbučio kambario nuomą parai. Be to, pratęstos 9 proc. PVM lengvatos knygoms ir vaistams, artimiausiu metu bus svarstomas ir klausimas dėl lengvatinio PVM tarifo spaudai. Seime artėja ir lemtingas balsavimas dėl pensijų kėlimo nuo 2011 metų pradžios. Tuo tarpu minimalios algos kėlimas atidedamas, teigiama, kad ji gali kilti nuo 2011 metų vasaros. Šiuo metu minimali alga Lietuvoje siekia 800 litų iki mokesčių, o „į rankas“ – 670 litų. Kaimyninėje Latvijoje minimali alga kiek didesnė – 720 litų „į rankas“.

Pastaruoju metu Lietuvoje skleidžiamas mitas dėl dvigubos pilietybės žalos. Teigiama, kad dviguba pilietybė gali pridaryti daug žalos, ją įgis mažai ką bendra su mūsų valstybe turintys asmenys, iš pilietybės siekiantys tam tikros naudos. Pateikiami ir kiti neva rimti argumentai. Tačiau daugelyje Europos valstybių dviguba pilietybė egzistuoja ir tokia padėtis pasiteisino: tai suteikia daugiau pliusų nei minusų.

Naujausių laikų Lietuvos istorijoje regimi trys nuopuolio ratai. Pirmasis skaičiuojamas nuo 1992 metų rudens, kai į valdžią atėjus Lietuvos demokratinei darbo partijai prasidėjo totalinis valstybinio turto grobstymas ir valdžios įstaigų kriminalizacija. Nuo 1997 metų pradžios pradėjusi dirbti Tėvynės sąjungos ir Lietuvos krikščionių demokratų partijos sudaryta vyriausybė kuriam laikui atkūrė pusiausvyrą. Bet netrukus, 2000 pabaigoje, kai Lietuvą pradėjo valdyti revanšistinės jėgos ir į valdžią grįžo daug kagėbistinių personažų, prasidėjo antrasis nuopuolio ratas. 2001 metų vasarą pradėjusi dirbti A. Brazausko vyriausybė pasuko šalį korupcinio valdymo linkme. Trečiasis nuopuolio ratas – 2004–2006 metais, kai šešėlinis „valstybininkų“ klanas užvaldė svarbiausias valstybės institucijas ir panardino Lietuvą į dar didesnės korupcijos ir teisinio nihilizmo liūną.

Istoriniai procesai siejasi ir su visuomenės raida. Žymus filosofas Karlas Jaspersas dar 1956 metais rašė: „Žmogaus gyvenimas dviplanis. Kasdieniame gyvenime žmogus paniręs į visuomenę, vykdo tam tikrus vaidmenis (politiko, verslininko, mokytojo, darbininko ir pan.). Visuomenė žmogų paverčia priemone, individo unikalumas ištirpsta. Žmogaus gyvenimas balansuoja tarp laisvės ir vergijos. Deja, didelei daliai žmonių svetimi laisvės išgyvenimai, jie tik seka kitų pavyzdžiu. Tai masės žmogus, toks žmogus nepatirs pasirinkimo džiaugsmo. Masinis žmogus – tai asmenybės priešingybė“. Ir Lietuvoje šiuo metu regime kovą tarp oligarchijos atstovų ir juos remiančios tamsios minios ir besikuriančios pilietinės visuomenės.

Lietuvos valstybėje iškylančios aštrios pasirinkimo dilemos atsiskleidžia ir šiuo metu – matome įdomų vaizdą: kai kurie tariamai pažangūs politikai artimai bendradarbiauja su komunistinės nomenklatūros ir KGB veikėjais, toliau vykdomas 3K projektas, toliau „šildomasi“ iš nomenklatūros bosų valdomų „Dujotekanos“ ir „Rubicon“ pinigų. Tuo tarpu kai kurie principingi politikai ir visuomenės veikėjai ir toliau reikalauja vykdyti besąlyginę liustraciją – komunistinės nomenklatūros ir KGB veikėjus šalinti iš valstybės tarnybos. Yra pateikiami rimti argumentai – būtent komunistinės nomenklatūros veikėjai ir jų parankiniai skatina korupciją, organizuoja aferas, palaiko ryšį su tarptautiniais mafijos klanais. Būtent liustracija gali pasukti Lietuvos istorijos ratą teigiama linkme – išvaduoti iš trijų nuopuolio ratų sukurtos stagnacijos ir didžiulio skurdo bei korupcijos apraiškų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija