2010 m. gruodžio 3 d.
Nr. 88
(1873)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Didis tautos sūnus tapo neapykantos auka

Kun. Bronius Laurinavičius
garsėjo kaip bebaimis Bažnyčios
ir žmogaus teisių gynėjas

1981 m. lapkričio 24 dieną sovietų okupacinių struktūrų užsakymu kunigas Bronius Laurinavičius buvo žiauriai nužudytas. Šis uolus ir ištikimas Bažnyčios tarnas gimė 1913 m. liepos 17 dieną Gėliūnų kaime, Gervėčių parapijoje, Astravo rajone (Gudijos lietuvių saloje). 1944 m. birželio 4 dieną įšventintas kunigu. Visas kunigo tarnystės kelias praėjo sovietinės okupacijos metais (1944–1981m.). B. Laurinavičius Dievo buvo apdovanotas daugybe talentų ir dorybių, pasižymėjo drąsa. Buvo „žemės druska“. Jo kovos už Tiesą ir Laisvę laukas buvo be galo platus: nuo tikinčiųjų vaikų teisių iki lietuviško žodžio gynimo.

Tais okupacijos laikais tikėjimo gynimas dažnai siejosi su lietuvybės gynimu, o kova už tikinčiųjų teises buvo kovos už žmogaus teises sudedamoji dalis.

Kunigas Bronius Laurinavičius buvo šios kovos avangarde – jam ginti Bažnyčią ir Laisvę buvo šventas reikalas. 1979 metais mirus kunigui Karoliui Garuckui SJ, jis nesvyruodamas stojo į jo vietą.

Kunigas B. Laurinavičius buvo ištikimybės ir aukos asmenybė. Nebijojo kentėti ir mirti, aukojosi visų labui, buvo taurus kovotojas už Bažnyčią ir Tėvynę. Nuėjo sunkius kryžiaus kelius, vykdė kilnią misiją, Jis buvo Tėvas ir Ganytojas, gerumo įsikūnijimas, palikęs šventumo dvelksmą. Deja, didis tautos sūnus tapo neapykantos kovai už laisvę auka.

Kunigo Broniaus Laurinavičiaus dvasia gyva, jo gyvenimas ir pasiaukojimas – geriausias pavyzdys šių dienų katalikui, Lietuvos jaunimui, pavyzdys, kaip sunkiausiomis sąlygomis įprasminti savo gyvenimą tarnaujant Dievui ir Tėvynei. Mūsų tikslas – prisiminti ir kitiems priminti didvyriškai, nenuilstamai Lietuvai dirbusį kunigą. Žūties vieta ateities kartoms amžinai turi priminti sovietų okupantų, ateistų baisiausius nusikaltimus, ji turi skatinti žmones budėti ir gyventi tais idealais, už kuriuos buvo nužudytas taurus lietuvis. Šio dvasininko ypač pasigendame šiandien. Savo bebaime veikla kun. Bronius Laurinavičius mums parodė, kad teisybė persekiojama, bet nenugalima!

Beveik prieš dešimtį metų sostinėje, Žalgirio ir Kalvarijų sankryžoje esantis skveras, greta kurio prieš 29 metus buvo nužudytas kunigas Bronius Laurinavičius, pavadintas jo vardu. Šiame skvere spalio 27 dieną pastatytas prasmingas paminklas „Po kryžiumi visa Lietuva“ (autorius skulptorius prof. Antanas Kmieliauskas). Paminklas primins ateities kartoms mūsų tautos kančias, visų žuvusių nuo okupantų teroro šviesų atminimą.

Gruodžio 4 dieną (šeštadienį) 12 val. kviečiame atvykti į Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią, kur bus aukojamos šv. Mišios už prieš 29-erius metus paslaptingomis aplinkybėmis žuvusį Lietuvos Katalikų Bažnyčios ir žmogaus teisių gynėją, kun. Bronių Laurinavičių. Po šv. Mišių 13.30 val. bus šventinamas paminklas, pastatytas kun. Broniaus Laurinavičiaus skvere (Kalvarijų ir Žalgirio gatvių sankryžoje).

Kun. Broniaus Laurinavičiaus paminklo paramos fondo vardu – pirmininkė
Julija AMBRASIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija