2010 m. gruodžio 10 d.
Nr. 90
(1875)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Advento mąstymuose – naujoji evangelizacija

Popiežiškosios Cor Unum tarybos metinės rekolekcijos

Mindaugas BUIKA

Dieviškojo kulto ir sakramentų
kongregacijos prefektas kardinolas
Antonijus Kanisarezas pabrėžia,
kad „meilė yra Bažnyčios širdis“

Popiežiaus kvietimas į „širdies formaciją“

Svarbią reikšmę dabartiniam Advento laikotarpiui turinčiose dvasinėse pratybose (rekolekcijose) plačiai kalbama apie popiežiaus Benedikto XVI skatinamą naujosios evangelizacijos uždavinį. Tai buvo pagrindinė mąstymų tema ir Dieviškojo kulto ir sakramentų kongregacijos prefekto ispano kardinolo Antonijaus Kanisarezo homilijoje, sakytoje per Popiežiškosios Cor Unum tarybos surengtas rekolekcijas Europos vyskupijų karitatyvinių organizacijų vadovams. Nuo lapkričio 29 iki gruodžio 3 dienos Lenkijos pagrindinėje Čenstakavos Dievo Motinos šventovėje dalyvavo daugiau kaip 300 diecezinių „Caritas“ ir kitų bažnytinių labdaros agentūrų vadovų iš 27 šalių. Pranešama, kad tarp dalyvių buvo Katalikų Bažnyčios socialinę veiklą koordinuojančios Cor Unum (Viena širdis) tarybos pirmininkas afrikietis kardinolas Robertas Sarchas, kiti penki kardinolai ir per 50 vyskupų.


„Ir palaimintas, kuris nepasipiktins manimi“ (Mt 11, 6)

Kun. Vytenis Vaškelis

Įsivaizduokim, kokios mintys mūsų galvoje suktųsi, jei mes drauge su šv. Jonu Krikštytoju būtume atsidūrę kalėjime? Nors ir žinotume, kad Dievui leidus esame neteisėtai įkalinti už tai, kad stengiamės būti ištikimi Kristui, bet turbūt imtume ir pagalvotume: „Ar ateis Jis mūsų aplankyti? Juk iš Jono mokinių girdėjome, kad Jis kažkur netoli už šio kalėjimo sienų skelbia Dievo karalystę ir ją liudija stebuklais. Bet ar tikrai tas žmogus yra Jėzus, apie kurį pranašavo Izaijas: „Aš, VIEŠPATS, pašaukiau Tave, (...) kad belaisvius iš kalėjimo išvestum, sėdinčius belangės tamsybėse išvaduotum“ (Iz 42, 6–7), jei Jis delsia aplankyti mus, Erodo kalėjimo rūsiuose kenčiančius?


Adventinė laiko prasmė

Prel. prof. Vytautas Steponas Vaičiūnas

Laukimas – ilgesys. Tai nuolatiniai gyvenimo palydovai. Adventas – tai laikas pasiruošti Kristaus Gimimo iškilmei. Liturginiai skaitiniai kviečia skubėti ir veltui neleisti laiko, primena visiems netikėtą Viešpaties atėjimą. Pranašas Izaijas kalba apie paskutinius laikų išsipildymus didžioje Dangaus puotoje – Viešpaties Šventovėje. Visa tai – mūsų didžioji viltis ir pasitikėjimo šaltinis ir – galutinė Kristaus pergalė.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija