2010 m. gruodžio 15 d.
Nr. 91
(1876)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Medininkų žudynių byla: keista buvusio SSRS pulkininko apklausa

Gintaras Visockas

Rusijos specnazo emblema. Viena
iš versijų, jog Medininkų
žudynėse dalyvavo specnazo kariai

Gruodžio 8 dieną detektyvų mėgėjai turėjo puikią progą savo akimis išvysti realias teisėjų, prokurorų ir advokatų grumtynes. Omenyje turiu Vilniaus apygardos teisme surengtą buvusio SSRS vidaus kariuomenės 42-osios divizijos (k/d Nr. 3404) 132-ojo Minsko, Raudonosios žvaigždės ordino, konvojaus pulko (k/d Nr. 7574, kadaise dislokuoto Vilniuje, netoli Šv. Petro ir Povilo bažnyčios) vado Stanislovo Stančiko apklausą.


Nobelio taikos premija – Kinijos disidentui

Livija Šiugždienė

Gruodžio 10-ąją Osle (Norvegija) vyko Nobelio taikos premijos įteikimo ceremonija. Premija buvo skirta Kinijos disidentui, kovotojui už žmogaus teises Liu Siaobo, kuris tėvynėje prieš dvejus metus buvo nuteistas 11 metų kalėjimo. Jis yra peticijos „Chartija-08“, raginančios pradėti politines reformas Kinijoje, autorius.  Pirmą kartą istorijoje Nobelio taikos premija buvo įteikta nedalyvaujant laureatui. Atsiimti premijos negalėjo ir Liu Siaobo žmona, kuri yra laikoma namų arešte. Todėl apdovanojimų salėje stovėjo dvi tuščios kėdės, skirtos Liu Siaobo ir jo žmonai. Ceremonija buvo transliuojama tiesiogiai į eterį. Apdovanojimo ceremonijoje dalyvavo Norvegijos karalius su karaliene. Nobelio taikos premijos komiteto prezidento kalbą du kartus pertraukė ovacijos atsistojus ceremonijos dalyviams, kai jis paminėjo Liu Siaobo, kuris neturi būti laikomas kalėjime, ir Sacharovo bei Solženicyno pavardes, kurie taip pat buvo persekiojami totalitarinio režimo.


Kai visi sėdi prie bendro vaišių stalo

Gintaras Visockas

Internetiniame portale delfi.lt prieš kelias savaites pasirodė buvusio laidos „Be pykčio“ vedėjo, dabar europarlamentaro Leonido Donskio straipsnis „Kodėl rusų disidentai taip nemėgsta ES?“ L. Donskis pastebi, jog Lietuvos spaudoje pastaruoju metu pagausėjo nuorodų į buvusių didžiųjų sovietinių disidentų mintis apie nūdienos Vakarų pasaulį, o dar dažniau – apie Europos Sąjungą bei Europos politikos bei sąmonės lygį.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija