2010 m. gruodžio 15 d.
Nr. 91
(1876)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Kolegijoje – prisiminimų popietė apie gydytojus

Bronius VERTELKA

Vilnietį hab. dr. Antaną
Sučilą (kairėje) sveikina buvęs
jo mokinys panevėžietis
gydytojas Zenonas Gailiušis

Gydytojas Dalius Baltušnikas
skaitė pranešimą apie
patologijos tyrimų pradininką
gydytoją Antaną Didžiulį

Panevėžio kolegijos Medicinos
ir socialinių mokslų fakulteto
dekanas Vytautas Paliukas

Spalio 28-ąją  Panevėžio kolegijoje vyko prisiminimų popietė, skirta paminėti iškilius Panevėžio krašto žmones – buvusius gydytojus ir A. Domaševičiaus medicinos mokyklos dėstytojus. Jos metu buvo pristatyta knyga „Ir gydytojai, ir mokytojai“, kurią sudarė istorikė Joana Viga Čiplytė ir Panevėžio kolegijos Medicinos ir socialinių mokslų fakulteto Socialinio darbo katedros vedėja Stanislava Stankevičiūtė.

Prof. Mykolo Marcinkevičiaus iniciatyva 1941 metų kovo 1 dieną Panevėžyje pradėjo veikti Gailestingųjų seserų kursai. Jų pagrindu vėliau buvo įkurta medicinos mokykla, 1965 metais pavadinta A. Domaševičiaus vardu. 2002-aisiais mokykla tapo kolegijos dalimi – Medicinos ir socialinių mokslų fakultetu.

Prisiminimų popietėje įžanginį žodį taręs kolegijos Medicinos ir socialinių mokslų fakulteto dekanas Vytautas Paliukas pabrėžė: „Gydytojas nėra vien medikas, jis yra ir didžiulis eruditas, siekiantis pažangos, dalyvaujantis visuomeniniame gyvenime. Jis – geros širdies, su ramia, patraukiančia šypsena veide, aukštos dvasinės kultūros, inteligentiškas. Gydytoju gali būti tik toks žmogus“.

Susirinkusieji įdėmiai išklausė pranešimus: apie iš Panevėžio kilusią, JAV gyvenančią medicinos ir farmakologijos profesorę Aldoną Baltch (Balčytė), apie žydų tautybės gydytoją Šachnelį Abraomą Merą, kurio vardu Panevėžyje pavadinta gatvė, apie patologijos tyrimų pradininką gydytoją Antaną Didžiulį, chirurgą Steponą Vaidakavičių, Lietuvos chemoterapijos tėvą  dr. Paulių Breivį (popietėje dalyvavo jo sesuo Palmira Breivytė-Skripkauskienė).

Pranešimo apie prof. Antaną Sučilą klausėsi ir pats profesorius. Į 94-uosius įkopęs senolis gyvena Vilniuje. Ilgus metus jis vadovavo Vilniaus universiteto Fakultetinės chirurgijos katedrai. „Tai buvo mano pirmasis mokytojas“, – susijaudinęs tarė Zenonas Gailiušis, garsus Panevėžio gydytojas. Z. Gailiušis 1944-aisiais  mokėsi Marijampolės karo mokykloje. Vokiečiams ją uždarius, kursantas Z. Gailiušis įsijungė į Troškūnų partizanų būrį. Po to įstojo į Vilniaus universiteto Medicinos fakultetą, tačiau 1948 metų gegužę buvo suimtas ir ištremtas į Sibirą. Ten baigė Krasnojarsko  medicinos institutą, dirbo Partizansko miesto chirurgijos skyriaus vedėju.

Grįžęs į Lietuvą  iki pensijos dirbo Panevėžyje chirurgu. 86 metų gydytoją Z. Gailiušį galima sutikti įvairiuose renginiuose, jis yra Lietuvos vietinės rinktinės Panevėžio skyriaus vadas.

Popietės antrosios dalies pranešimai buvo skirti buvusioje  A. Domaševičiaus medicinos mokykloje dirbusiems gydytojams – Dargirui Jonui Dailydėnui, Monikai Alinai Gudelienei-Greičiūnienei, Kaziui Gudeliui, Aldonai Jašinskienei, Eugenijui Lekandrai ir Zigmantui Valeckui.  

Medicinos ir socialinių mokslų fakulteto istoriją trumpai pristatė lektorė Stanislava Stanevičiūtė. Fakultete mokomasi 11 specialybių, kasmet jį baigia apie 200 absolventų.

Paskui popietės dalyviai aplankė buvusios A. Domaševičiaus medicinos mokyklos muziejų.

 Panevėžys
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija