2010 m. gruodžio 17 d.
Nr. 92
(1877)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Medikai reikalavo palankesnio darbo laiko

Penktadienį prie Prezidentūros kelios dešimtys medikų prašė prezidentės Dalios Grybauskaitės skubos tvarka kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl pernai suvienodinto visų gydytojų darbo laiko ir atostogų trukmės. Gruodžio 10-oji yra Tarptautinė žmogaus teisių diena, todėl mitingo dalyvių plakatuose buvo užrašyta: „Žmogaus teisės ir laisvės yra prigimtinės“, „Lietuvoje žmogaus teisės – tik popieriuje“, „Žmogaus teisės – tai nėra proginių pasisakymų klausimas“, „Žmogaus sveikata – valstybės nacionalinis turtas“.

Medikų profesinė sąjunga tvirtina, kad gydytojų netenkina pernai Vyriausybės priimti sprendimai, kuriais suvienodinama darbo laiko trukmė iki 38 valandų per savaitę ir atostogos iki 36 kalendorinių dienų per metus visoms be išimties sveikatos priežiūros darbuotojų grupėms. Šios nutarimų pataisos pablogino sąlygas vadinamųjų rizikingų profesijų medikams, kurie teikia medicinos paslaugas psichiatrijos klinikose, sutrikusio vystymosi asmenims, ligoniams po sunkių galvos traumų, insultų, navikų, pacientams, besigydantiems tuberkuliozę, lytiškai plintančias ligas ir AIDS. Taip pat ilgiau turi dirbti ir dalį atostogų prarado anesteziologai, greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, specialistai, dirbantys su cheminėmis medžiagomis, higienistai, atliekantys dezinfekciją ir deratizaciją, įkalinimo įstaigų medicinos personalas. Daliai medikų šie sprendimai darbo laiką sutrumpino, o atostogas pailgino. Iki Vyriausybės įvestų pakeitimų savaitinė darbo laiko trukmė medikams svyravo nuo 30 iki 39 val., o atostogos – nuo 35 iki 42 dienų.

Lietuvos medikų profesinės sąjungos pirmininkė Albina Kavaliauskaitė sakė, kad medikai nori pasakyti prezidentei, jog Lietuvoje pažeidinėjamos žmogaus teisės „ne blogiau nei Baltarusijoje“. Ji aiškino, kad protesto akcijai medikai specialiai pasirinko Tarptautinę žmogaus teisių dieną. A. Kavaliauskaitė pasakojo, kad Higienos institutas yra rekomendavęs ne tik palikti pailgintas atostogas rizikingų profesijų medikams, bet dar labiau jas pailginti – iki 56 dienų. Taip pat rekomenduota sutrumpinti darbo stažą pensijai gauti, formuoti didesnes brigadas, kad būtų sumažinta profesinė rizika. „Sveikatos apsaugos ministerija nusprendė visiškai priešingai – visiškai ignoravo ekspertų išvadas, jas tiesiog padėjo į stalčių“, – teigė profsąjungos vadovė, netgi atleista iš darbo Karoliniškių poliklinikoje dėl pagrįstų reikalavimų. Pikete dalyvavęs ir kalbėjęs mons. Alfonsas Svarinskas apibūdino A. Kavaliauskaitę kaip nuoširdžią katalikę ir įdavė jai piniginę auką.

Nors medikai turėjo leidimą mitingui iki 200 žmonių, aikštėje prie Prezidentūros buvo susirinkę tik kelios dešimtys žmonių.

Prezidentė penktadienį lankėsi Vatikane, tad medikai reikalavimus perdavė Prezidentūros atstovams. Jie sakė, kad D. Grybauskaitė aiškinsis medikų reikalavimus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija