2010 m. gruodžio 17 d.
Nr. 92
(1877)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Septyniolika kolektyvų džiugino giesmėmis

Baigėsi XVIII tarptautinis sakralinės muzikos festivalis „Cantate Domino – 2010“

Kazimieras Dobkevičius

Profesorius Vytautas Miškinis sveikina
„Acusto“ansamblio vadovą Kęstutį
Jakeliūną su iškovotu Didžiuoju prizu

Sankt Peterburgo lietuvių
bendruomenės choras „Neringa“

Kauno mišrus vokalinis ansamblis
„Acusto“ festivalyje „Cantate
Domino“ laimėjo Didįjį prizą

Koncertuoja vaikų, berniukų
ir jaunuolių choras „Varpelis“

1992 metais jaunas chorų vadovas Rolandas Daugėla inicijavo pirmąjį jaunimo kamerinių chorų sakralinės muzikos festivalį „Cantate Domino“, kuris vėliau išaugo į tarptautinį renginį. Jo tikslas – atgaivinti ir puoselėti sakralinę muziką Lietuvoje.

Iš viso festivaliuose dalyvavo per 170 kolektyvų. Solidžias programas atliko Kauno valstybinis choras (meno vadovas prof. Petras Bingelis), Norvegijos Bergeno miesto Šv. Marijos bažnyčios pučiamųjų ansamblis (vad. Espen Selvik), bulgarų kamerinis choras „Ars musica Shoumen“ (vad. Juliana Panova), Vilniaus berniukų ir jaunuolių choras „Ąžuoliukas“ (meno vad. prof. Vytautas Miškinis), Vilniaus kamerinis choras „Psalmos“ (vad. Modestas Pitrėnas), Rygos kamerinis choras „Salve“ (vad. Verners Kreslin), Marijampolės Č. Sasnausko kamerinis choras (vad. Mindaugas Radzevičius), Venesuelos choras „Grupo Coral Venezziola“ ir daugelis kitų puikių Lietuvos bei užsienio šalių chorų.

Šių metų festivalis džiugino dalyvių gausa ir aukštu chorų meniniu lygiu. Pirmą kartą į festivalį atvyko Rusijos vaikų ir jaunimo choras „Istok“ iš Sankt Peterburgo ir lietuvių ansamblis „Neringa“ (vadovė Svetlana Semagina). Šis kolektyvas susikūrė 2007 metais prie Sankt Peterburgo lietuvių nacionalinės kultūros visuomeninės regioninės organizacijos. Jame tik 12 narių, kurie repetuoja „Lietuvių namuose“. Ansamblis „Neringa“ gieda šv. Mišiose, aukojamose lietuvių kalba, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų katalikų bažnyčioje, dalyvauja įvairiuose Lietuvos Respublikos generalinio konsulato Sankt Peterburge ir Peterburgo lietuvių bendrijos renginiuose, šventiniuose vakaruose, atmintinų dienų minėjime bei miesto festivaliuose – atlieka daugiausia lietuvių liaudies dainos ir lietuviškas religines giesmes.

Vaikų choras iš Sankt Peterburgo, vadovaujamas Angelos Zingarenko ir Elenos Pavlovos, prieš 10 metų subūrė vaikus į vokalinės choro studijos veiklą. Jaunieji dainorėliai savo programą atliko Švedijoje, Suomijoje, Estijoje, Vengrijoje, Latvijoje, o šiemet ir Lietuvoje.

 Festivalyje dalyvavo ir kaimynai lenkai. Jų akademinis choras „Camerata  Varsovia“ įkurtas 2000 metais, jo pagrindą sudaro Varšuvos ekonomikos instituto ir kitų Varšuvos aukštųjų mokyklų studentai. Lenkijos vyrų choras „Echo“ savo veiklą pradėjo 1991 metais. Abu chorai daugelio tarptautinių sakralinės muzikos konkursų dalyviai, prizininkai ir laureatai.

Dalyvauti konkurse užsiregistravo septyniolika kolektyvų. Vienuolika – be privalomos programos, šeši – su privaloma programa. Vertinimo komisiją sudarė muzikos autoritetai: Slovakijos atstovas dr. Milan Kolena, prof. Petras Bingelis, prof. Vytautas Miškinis, kompozitorius Raimundas Martinkėnas.

Festivalio atidarymo koncertas įvyko Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčioje, o jaunųjų atlikėjų koncertas – lapkričio 26 dieną Kauno arkivyskupijos konferencijų salėje. Konkurso dalyviai varžėsi VDU Didžiojoje auloje, o Paminklinėje Kauno Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios, kurias už visus chorų vadovus ir dainininkus aukojo mons. Vytautas  Grigaravičius, kan. Robertas Pukenis ir kun. Vaclovas Aleksandravičius. Giedojo festivalio chorai. Po šv. Mišių buvo apdovanoti laureatai. Festivalio baigiamasis koncertas vyko sekmadienį Kauno valstybinėje filharmonijoje. Koncertavo pirmųjų vietų laimėtojai, o po koncerto dėl Didžiojo prizo varžėsi trys kolektyvai. Didįjį prizą iškovojo mišrus choras „Acusto“ iš Kauno (vadovas Kęstutis Jakeliūnas). Tai šiemet susibūręs jaunas ir entuziastingas ansamblis, kurio programoje labai platus ir įvairus repertuaras – nuo senovinės muzikos iki šių dienų kompozitorių. Jau šiemet šis ansamblis  tapo vienu geriausių tarp vokalinių kolektyvų – jam buvo įteiktas didysis vitražas. Konkurso „Cantate Domino“ finale jie taip pat pelnė Grand prix.

Festivalio konkurse savo grupėse pirmąsias vietas iškovojo – Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mišrus choras „Neris“, Rygos Stradins universiteto mišrus choras „Riga“, Kauno vokalinis ansamblis „Acusto“, Molėtų mišrus vokalinis ansamblis „A cappella“. Antrąsias vietas savo grupėse laimėjo: Marijampolės mokykla-darželis „Želmenėliai“, Kauno „Vyturio“ katalikiškos vidurinės mokyklos mišrus choras „Vyturys“, Kauno VšĮ VDU „Rasos“ gimnazijos jaunimo choras „Gaja“, Šiaulių jaunimo kamerinis choras „Atžalynas“, „Camerata Varsovia“  (Varšuva, Lenkija). Trečiąsias vietas užėmė: Kauno vokalinis ansamblis „Namų muzika“, vyrų choras „Echo“ (Grudziondzias, Lenkija).

Įdomu tai, kad Kauno senamiestyje esančiose bažnyčiose: Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų), Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto) bei Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus Arkikatedroje Bazilikoje po šv. Mišių parapijiečiai turėjo galimybę klausytis turiningų religinių giesmių, kuriuos atliko „Cantate Domino“ konkurso dalyviai.

Festivalio uždarymo metu šio konkurso iniciatorius  Rolandas Daugėla  pareiškė, kad Kaunas artimiausiu laiku pavirs iš laikinosios į religinės muzikos sostinę.

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija