2010 m. gruodžio 17 d.
Nr. 92
(1877)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Druskininkiečių fotografijose – bažnytiniai renginiai

Alvyra Grėbliūnienė

Ratnyčios bažnyčioje. Iš kairės:
Alvydas Lukoševičius, Alfonsas
Šuliauskas, Rimantas
Kvaraciejus. Dešinėje –
klebonas kun. Žydrius Kuzinas

Nuotraukos iš parodos

Druskininkų fotografų klubo įkūrimo iniciatoriai – druskininkiečiai Vytautas Valentukevičius, Gintaras Žilys ir Rimantas Kvaraciejus. Pastarasis išrinktas ir klubo vadovu.

2008 metais jų darbai džiugino „Grand SPA Vilnius“ lankytojus, šįmet – stabtelėjo Druskininkų vandens parke ir iškeliavo į Vilniaus mažąjį teatrą, po to Aplinkos ministeriją. Parodą planuojama demonstruoti ir Gardine (Baltarusija).

Šie metai ypač turtingi renginiais. Pavasarį Druskininkuose pirmą kartą vyko Europos dienos minėjimas „Druskininkai – atviras visiems miestas“. Ta pačia tema fotografai Socialinių paslaugų centre surengė parodą. Nuotraukos keliauja po miesto įstaigas. Įspūdingas ir gražias šventės akimirkas užfiksavo klubo nariai Alvydas Lukoševičius, R. Bernatavičius, L. Vailionis, kun. Br. Krakevičius, G. Žilys ir R. Kvaraciejus. Šios parodos pristatyme ir gimė idėja įamžinti Ratnyčios Šv. apaštalo Baltramiejaus bažnyčios 100 metų jubiliejų. Tam pritarė ir parapijos klebonas Žydrius Kuzinas, ir pastoracinė taryba. Lapkričio mėnesį bažnyčioje veikė meninių nuotraukų paroda – parapijos bažnyčios jubiliejaus akimirkų atspindžiai. Juos įamžino R. Kvaraciejus ir A. Lukoševičius. Nufotografuota beveik 1000 nuotraukų. Iš jų atrinko 100, o po to parodai pristatė 20. Tris dienas „juodą darbą“ dirbo R. Kvaraciejus. Visas nuotraukas bažnyčiai padovanojo. Ta proga parapija įsigijo naują nuotraukų eksponavimo įrangą, kuri leidžia keisti ekspoziciją.

Nuotraukos daugiau reportažinės. Išrinkti tinkamiausias ir įdomiausias, jas išdėstyti bažnyčios erdvėje padėjo dailininkai Andrius Mosiejus ir Alfonsas Šuliauskas. Fotografijose gyvenimo vingiais išpiešti močiučių veidai, tautiniais rūbais apsirengusios moters paslaptinga šviesa ir džiaugsmu švytintis žvilgsnis, kardinolo, vyskupo, kunigų, patarnautojų, seimūno, miesto valdžios ir gausybės jaunimo, maldininkų bendravimo, veiksmo ir maldos akimirkos. Visų bendrystėje – daug šypsenų, daug džiaugsmo... Tai gyvosios Bažnyčios istorija. Beje, minint bažnyčios jubiliejų, parapijos pastoracinė taryba buvo paruošusi iš šimtamečių ir iki mūsų laikų parapijiečių išsaugotų nuotraukų stendus. Ten pristatyta ir vieno pirmųjų fotografų Ratnyčios parapijiečio Adomo Kvietkevičiaus fotografuotos nuotraukos. (Jo vaikaitis Romas Sadauskas taip pat fotografų klubo narys). Dukra Danutė Kvietkevičiūtė išsaugojo negatyvus, darytus ant stiklo. Keletą jų fotografas A. Lukoševičius sugrąžino į pozityvus.

Fotografų klubo paroda Ratnyčios bažnyčioje susilaukė gerų atsiliepimų.

Druskininkai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija