2010 m. gruodžio 17 d.
Nr. 92
(1877)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Laikas ir žmonės

Nuotraukose – Japonija Kamilės akimis

Gintarė Martinaitienė

Kamilė Zaleskytė sako, kad parodos
tikslas – į Šakius parvežti dalelę
tolimos šalies – Japonijos, kuri
užvaldė autorės protą ir širdį
Dariaus Pavalkio nuotrauka

Šakių bibliotekos Žiemos sode veikė iš Šakių kilusios, dabar Vokietijoje studijuojančios Kamilės Zaleskytės fotografijos darbų paroda „Kvadratiniais keliais atgal. Grįžtant į Japoniją“. Taip Pienės slapyvardžiu pasivadinusi Kamilė norėjo supažindinti su tolima šalimi, užvaldžiusia jos protą ir širdį.

Bibliotekoje veikusi paroda Kamilei pirmoji ir ypatinga, nes ji galėjo atskleisti dvi savo aistras: meilę Japonijai ir fotografijai. „Šios parodos tikslas nėra sužavėti žiūrovus profesionalumu ar laimėti visų simpatijas, o tiesiog noras supažindinti su šia tolima šalimi“, – savo prisistatyme akcentavo jaunoji fotografė. Mergina pasakojo, kaip pirmąkart išgirdusi japonų kalbą susižavėjo jos skambesiu, pirmąkart paėmusi į rankas knygą apie Japoniją nesiliovė ja domėtis, o nuvykusi į tolimąją šalį ją įsimylėjo.

Japonijoje pusmetį praleidusiai Kamilei iš daugybės fotografijų atrinkti dvidešimt, kurios pristatytos šakiečiams, buvo labai sunku. Mergina pasirinko tas fotografijas, kuriose užfiksuoti gamtos vaizdai, žmonės, šventyklų detalės. „Tikiuosi savo nuotraukomis sugebėsiu parodyti tai, kas taip lepino mano akis už tūkstančių kilometrų ir džiaugsiuosi kiekvienu, užklydusiu į mano parodą“, – teigė K. Zaleskytė.

Fotografija Kamilei ne tik didžiulė gyvenimo dalis, bet ir būdas bendrauti, prisiliesti prie žmonių, kurių galbūt niekada nepažins asmeniškai. Juk nuotraukomis galima pasakyti tiek daug... „Japonija – tai atradimų šalis, kurioje persipynę sena ir nauja, modernu ir senoviška“, – pasakojo Kamilė.

Jos grįžimu į gimtuosius Šakius bei parvežta Japonijos dalele džiaugėsi ne tik šeimos nariai, bet ir draugai, mokytojai. Dailininkė Lolita Rūgytė teigė, jog Kamilę dar nuo mokyklos laikų pamena kaip itin kūrybingą ir pilną idėjų merginą. Svarbiausia, kad savo idėjas jaunoji fotografė sugeba puikiai įgyvendinti.

Dukrą sveikinusi mama medikė Dalia Zaleskienė pripažino, kad neramų būdą Kamilė paveldėjo būtent iš jos. Ji pasakojo, kad dažnai netgi nespėja tikrinti elektroninio pašto ir fiksuoti vietų, kuriose apsilanko dukra. „Žiūrėk vieną dieną ji Vokietijoje, kitą dieną laišką rašo iš Londono ar Tokijo“, – apie nenuoramą dukrą pasakojo mama Dalia.

Tikriausiai ne per skambiai pasakysime Kamilę pavadinę tvirta, išsiskiriančia asmenybe. Ne vienas ją tokią pamena nuo mokyklos laikų. Tai ji patvirtino ir pristatydama išsiskiriančią ir netradicinę savo darbų parodą. Netradiciška parodoje buvo ir tai, kad susirinkusiuosius autorė vaišino tradicine japoniška arbata bei namiškių užaugintais džiovintais vaisiais.

Nuotraukas, eksponuojamas parodoje, bei atvirukus galėjo įsigyti kiekvienas norintis, o penktadalį lėšų, surinktų už iki Kalėdų parduotus darbus, Kamilė žada paskirti labdarai. Taip ji nori paremti menu užsiimančius vaikus.

Šakiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija