2010 m. gruodžio 22 d.
Nr. 93
(1878)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Paminėjo Žiemos karo 70-metį

Kazimieras Dobkevičius

Lietuvos Seimo narys, Lietuvos
Sąjūdžio tarybos pirmininkas
Rytas Kupčinskas ir Suomijos
ambasadorė Marja Liisa Kiljunen

Lietuvos ir Suomijos draugijos Kauno skyrius ir Vytauto Didžiojo karo muziejus surengė konferenciją, skirtą Žiemos karo (Suomijos ir SSSR 1939–1940 m.) pabaigos 70-mečiui paminėti. Per šį karą, kuris buvo Molotovo–Ribentropo pakto padarinys, Suomija keletą mėnesių didvyriškai kovojo su didžiulę karinę persvarą turėjusia kaimynine valstybe ir padarė jai milžiniškų nuostolių. Didžiulėmis aukomis suomių tauta apgynė savo šalies nepriklausomybę ir demokratiją, tuo nusipelnydama Europos pažangiųjų jėgų pagarbą.


Įvertino Birutės Federavičienės darbus

Birutė Verkelytė-Federavičienė
Nuotrauka iš www.urm.lt

Kino režisierius Juozas Sabolis sukūrė dokumentinį filmą „Lietuvos generalinis konsulatas Vilniuje 1939 metais“. Tai filmas apie tai, kaip Lietuvos generalinio konsulatas gelbėjo tūkstančius lenkų ir žydų (vėliau globojamų  japonų konsulo Sugiharos).  

Nepaisant patirtų istorinių skriaudų, karo akivaizdoje Lietuvos valstybės prioritetai buvo grindžiami ne politiniu pragmatizmu, o krikščioniškojo humanizmo idėjomis.  Šias vertybes išpažino, jomis darbe ir gyvenime vadovavosi tuometinio Lietuvos generalinio konsulato lenkų užimtame Vilniuje tarnautoja Birutė Verkelytė-Federavičienė. Karo ir  pokario metais, nepaisydama gresiančių pavojų, Lietuvos knygnešių palikuonė gelbėjo nuo pražūties okupantų persekiojamus žmones. B. Federavičienė kartu su generaliniu konsulu Antanu Trimaku išdavė tranzitines Lietuvos vizas ir taip išgelbėjo žymius Lenkijos politikos, verslo, kultūros ir žydų bendruomenės atstovus, bėgančius į Europą nuo nacių Vokietijos ir Sovietų Sąjungos okupacijos. Lapkričio 24 dieną B. Federavičienė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos dvidešimtmečio proga buvo apdovanota medaliu „Už nuopelnus Lietuvos diplomatinėje tarnyboje“ už pasiaukojamą darbą Lietuvos diplomatijoje.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija