2010 m. gruodžio 22 d.
Nr. 93
(1878)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Kruvini rinkimai Baltarusijoje

Minske jauni žmonės surengė
nepaklusnumo akcijas
Reuters nuotrauka

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka sekmadienį vykusiuose rinkimuose surinkęs 79,67 proc. balsų buvo perrinktas ketvirtai penkerių metų kadencijai. Apie tai ankstų pirmadienį rytą pranešė šalies Centrinė rinkimų komisija (CRK). Suskaičiavus balsus paaiškėjo, kad už A. Lukašenką balsavo daugiau kaip 5 mln. žmonių, o rinkėjų aktyvumas buvo 90,66 procento. Oficialiais duomenimis, opozicijos atstovai surinko nedaug balsų: už Andrejų Sanikovą balsavo 2,56 proc., už Vladimirą Nekliajevą – 1,77 proc., už Jaroslavą Romančiuką – 1,97 proc., už Grigorijų Kostusevą – 1,97 proc., už Vitalijų Rymaševskį – 1,1 proc., už Viktorą Tereščenką – 1,08 proc., už Nikolajų Statkevičių – 1,04 proc., už Alesį Michalevičių – 1,02 proc., o už Dmitrijų Usą – 0,48 proc. rinkėjų.

Tačiau jau sekmadienio vakare opozicijai priklausantys aktyvistai, iš viso apie 20 tūkst. daugiausia jaunų žmonių, surengė nepaklusnumo akcijas Minsko centre, Nepriklausomybės aikštėje. Kai kurie protestuotojai mėgino įsiveržti į Vyriausybės rūmus ir išdaužė stiklines pastato duris. Devyni opozicijos kandidatai anksčiau pareiškė, kad rinkimai buvo klastojami, ir paragino rengti masinius protestus ir ignoruoti A. Lukašenkos įspėjimus. Klausydamiesi penkių kandidatų kalbų protestuotojai mojavo Baltarusijos ir Europos Sąjungos (ES) vėliavomis bei skandavo „Už laisvę!“, „Šalin gulagą“, „Išeik“ ir „Tegyvuoja Baltarusija“. Tačiau grandine išsirikiavę milicininkai sulaikė demonstrantus, neleisdami žygiuoti toliau ir neprileisdami prie vyriausybės pastato. Kai OMON pradėjo stumti mitinguotojus iš aikštės, opozicijos lyderiai paragino savo šalininkus susirinkti vėl pirmadienį 18 valandą vietos laiku.

Pareigūnai, milicija, OMON ir VRM kariuomenė jėga išvaikė masinę demonstraciją. Milicija sumušė kandidatus į prezidentus V. Nekliajevą ir V. Rymaševskį, suėmė šimtus demonstrantų ir keturis iš devynių A. Lukašenkos varžovų – A. Sanikovą, N. Statkevičių, G. Kostusevą ir V. Rymaševskį. V. Nekliajevas greitosios pagalbos automobiliu buvo išvežtas į ligoninę. Jo šalininkų teigimu, kandidatas patyrė vidutinio sunkumo galvos smegenų traumą.

Įvykiai Minske priminė panašius milicijos veiksmus per 2006 metais vykusius prezidento rinkimus, kai masinės demonstracijos buvo išvaikytos, o kai kurie opozicijos lyderiai nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis. Baltarusijos generalinis prokuroras žada nubausti „riaušių“ Minske organizatorius, tariamai „nesilaikiusius įstatymų“. Pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl smurto per demonstraciją. Kai kuriems sulaikytiesiems gresia iki 15 metų laisvės atėmimo už „masinių neramumų organizavimą“. „Niekas neliks nenubaustas“, – sakė Baltarusijos vidaus reikalų ministras Anatolijus Kulešovas.

Europos Parlamento pirmininkas Jerzy Buzekas pareiškė pasipiktinimą dėl to, kad sekmadienį vakare buvo sumuštas kandidatas į Baltarusijos prezidentus V. Nekliajevas. „Toks elgesys nepriimtinas tarptautinei bendrijai. Aš reikalauju, kad prezidentas A. Lukašenka nedelsiant nutrauktų smurtą ir nubaustų tuos, kurie su tuo susiję“, – pažymėjo jis. JAV ryžtingai smerkia smurtą Baltarusijoje rinkimų dieną, sakoma JAV ambasados Minske pareiškime, paskelbtame diplomatinės misijos tinklalapyje. „Mums kelia susirūpinimą pranešimas, kad kandidatas į prezidentus Vladimiras Nekliajevas buvo jėga išvežtas iš Minsko ligoninės“, – sakoma dokumente.

Lietuva taip pat išreiškė susirūpinimą dėl padėties Baltarusijoje. Užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai rašoma, kad ministerija įdėmiai stebi po rinkimų susidariusią situaciją ir apgailestauja bei reiškia susirūpinimą, kad prezidento rinkimų dieną Baltarusijos valdžia neužtikrino piliečių susirinkimo laisvės ir panaudojo jėgą prieš demonstrantus. „Ypač nerimą kelia brutalūs Baltarusijos jėgos struktūrų veiksmai opozicijos kandidatų į prezidentus, nepriklausomos žiniasklaidos atstovų, opozicijos aktyvistų atžvilgiu, jų suėmimai, kratos demokratinės opozicijos atstovų namuose ir biuruose“, – rašoma ministerijos pranešime spaudai. Lietuvos užsienio reikalų ministerija ragina Baltarusijos valdžią susilaikyti nuo jėgos naudojimo demonstrantų atžvilgiu, paleisti sulaikytuosius, kuo greičiau ištirti ir įvertinti visus incidentus.

Plačiau – penktadienio numeryje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija