2010 m. gruodžio 24 d.
Nr. 94
(1879)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Simno motina lauks savo vaikų

Kęstutis PRANCKEVIČIUS

Po beveik 20 metų trukusių atkaklių svarstymų ir paieškų Alytaus rajone, Simno miestelio centre išdygo 4 metrų aukščio paminklas krašto istorijai. Garsaus menininko ir skulptoriaus, Alytaus krašto garbės piliečio, profesoriaus Antano Kmieliausko sukurta skulptūra „Motina, laukianti savo vaikų“, įprasmina ne tik žuvusių partizanų ir tremtinių šviesų atminimą, bet ir primena mūsų tautiečius, išsibarsčiusius po visą pasaulį. Gruodžio 12-osios popietę po šv. Mišių į paminklo šventinimo ceremoniją susirinkę simniečiai sutiko nemažą būrį svečių, tarp kurių buvo ir kūrinio autorius prof. A. Kmieliauskas, rajono meras Algirdas Vrubliauskas, savivaldybės administracijos direktorius Aurimas Truncė ir kt. Renginį vedė Alytaus rajono savivaldybės skyriaus atstovė Alma Purvinytė.


Bendruomenėse

Sodiečiai neina į dėl grožio pastatytas stoteles

Genovaitė Baliukonytė,

Justinas Mažeika

Į naująją stotelę
su autopavilijonu prie
prokuroro sodybų kaimiečiai neina

Lapkričio pabaigoje baigta kelio Alovė–Ilgai rekonstrukcija – 8,488 km ilgio žvyrkelis tapo plentu, kainavusiu 3282370,44 Lt. Didžioji dalis lėšų – 3134663,77 Lt – gauta iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, o 147706,67 Lt skyrė Alytaus rajono savivaldybė. Projektavimo darbus atliko Vilniaus įmonė UAB „Plentprojektas“, kelio rekonstrukcijos – Alytaus įmonė UAB „Parama“, techninę priežiūrą vykdė UAB „Statybų strategija“. Deja, ne visų kaimų gyventojai apsidžiaugė pamatę, kad iš buvusių septynių stotelių liko tik keturios, o ir tos įrengtos ten, kur beveik nebūna keleivių.


Tėviškės lobiai

Vienuolyne darbuojasi restauratoriai

Bronius VERTELKA

Sieninės tapybos restauratorė
vilnietė Lina Navikienė

Tytuvėnų bernardinų vienuolyne, įkurtame XVII a. pradžioje, nuo vasaros vidurio triūsia sieninės tapybos restauratoriai iš Vilniaus ir Kauno.

Vienuolyno pirmojo aukšto koridoriaus, kuris pirminiame vienuolyno statybos etape  buvo ištapytas  Kristaus gyvenimo scenomis, sienos jau konservuotos ir paruoštos eksponavimui. Stengiamasi dirbti tokiomis medžiagomis, kokiomis buvo statytas vienuolynas – kad pastatas kvėpuotų, kad ilgai išliktų freskos, kurių tėra išlikę gal 50, gal 30 proc. Net skliautai buvo ištapyti, nors vaizdai  sunaikinti. Sovietiniais laikais visos freskos buvo užtinkuotos cementiniu skiediniu. Daug kas susigadino vedant centrinį šildymą ir kabinant radiatorius su vamzdžiais. Visa tai teks atkurti ir sutvarkyti.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija