2010 m. gruodžio 31 d.
Nr. 95
(1880)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Kalėdinėse įžvalgose – globalinės problemos

Mindaugas BUIKA

Bernelių šv. Mišių procesija
Šv. Petro bazilikoje

Užuojauta beprasmio smurto aukoms

Nesibaigiantys smurtiniai išpuoliai prieš Azijos ir Afrikos krikščionis bei teroristiniai aktai paskatino popiežių Benediktą XVI šią skaudžią problemą paliesti ir kalėdinėse kalbose, meldžiant susitaikymo ir vilties kenčiantiems žmonėms. Netgi per Kristaus Gimimo šventimą „žemė vėl buvo apšlakstyta krauju“, – sakė Šventasis Tėvas praėjusį sekmadienį, gruodžio 26 dieną, į Šv. Petro aikštę susirinkusiems maldininkams. Kalėdų laikotarpiu taikos troškimas tampa dar intensyvesnis, tačiau „mūsų pasaulis ir toliau lieka paženklintas prievartos, kuri ypač nukreipta prieš Kristaus mokinius“, – aiškino Popiežius. Jis pripažino, kad jam didelį liūdesį sukėlė žinia, kad būtent per Kalėdų šventines pamaldas buvo įvykdytas išpuolis prieš katalikų maldos namus Filipinuose ir prieš anglikonų bendruomenes Nigerijoje. Gruodžio 25 dieną Jolo (Mindanao) saloje Filipinuose, kuri yra žinoma aktyvia musulmonų teroristų veikla, per Kalėdų šv. Mišias miesto policijos bažnyčioje užtaisas sprogo beveik prie pat altoriaus. Sužeistas Eucharistiją aukojęs dvasininkas ir penki maldininkai. Tą pačią dieną Džozo mieste, Nigerijos šiaurėje, kuriame nuolat vyksta vietos krikščionių ir musulmonų susidūrimai, buvo susprogdintos kelios bombos. Per sprogimus ir vėliau kilusiose susirėmimuose žuvo 32 žmonės ir 74 buvo sužeisti. Be to, tą pačią dieną Pakistano pietuose minioje susisprogdinus savižudei teroristei žuvo daugiau kaip keturios dešimtys žmonių. Šventasis Tėvas išreiškė nuoširdžią užuojautą beprasmio smurto aukoms. „Vėl raginu pasitraukti iš neapykantos kelio, kad būtų rasti taikingi konfliktų sprendimai, kurie atneštų saugumą ir ramybę šioms brangioms tautoms“, – sakė Benediktas XVI. Jis atkreipė dėmesį, kad ir Šventajai Šeimai, kurios liturginis minėjimas vyko praėjusį sekmadienį, taip pat teko patirti dramatiškų išgyvenimų. Erodui įsakius išžudyti visus berniukus naujagimius, Juozapas su Marija ir mažuoju Jėzumi buvo priversti skubiai emigruoti į Egiptą. „Ta proga prisiminkime visus, ir ypač šeimas, kurie buvo priversti apleisti namus dėl karų, smurto ir netolerancijos, – kalbėjo Popiežius. – Kviečiu jus kartu melsti, kad Viešpats paliestų tų žmonių širdis ir atneštų jiems viltį, susitaikymą ir taiką.“

Išganytojo Gimimas – vilties šaltinis

Didžiąsias žmonijos problemas Šventasis Tėvas priminė ir savo tradicinėje kalėdinėje kalboje „Urbi et Orbi“ („Miestui ir pasauliui“), sakytoje gruodžio 25 dienos vidudienį prieš suteikiant iškilmingą apaštalinį palaiminimą. Jis pabrėžė, kad Kristaus Gimimo šventimas kartu su tikėjimu, jog Dievas dalyvauja žmonijos istorijoje, „yra vilties šaltinis visiems tiems, kieno orumas pažeistas ar užgautas“. Juk Viešpats savo gimimu Betliejuje „atėjo į pasaulį išvaduoti žmogaus iš kiekvienos vergovės“. Taip kalbėdamas popiežius Benediktas XVI pirmiausia meldė taikos Šventajai Žemei, ragindamas izraeliečius ir palestiniečius „darbuotis dėl teisingo ir taikaus sambūvio“.

Paminėjęs visą Artimųjų Rytų regioną, ypač Iraką, kur vietinės krikščionių bendruomenės patiria sunkius išbandymus, Šventasis Tėvas linkėjo, kad Kalėdų žinia palengvintų jų skausmą, paguostų ir  grąžintų pasitikėjimą ateitimi. Valstybių vadovus ir tarptautinius lyderius jis kvietė „veiksmingai ir solidariai padėti“ diskriminuojamoms regiono krikščionių mažumoms. Benediktas XVI sakė, kad tokios pagalbos labai reikia ir Haičio žmonėms, vasarą patyrusiems baisų žemės drebėjimą, dėl kurio žuvo šimtai tūkstančių žmonių. Tuo labiau kad visuomeninio ir politinio gyvenimo painiava, elementarių buities sąlygų stoka Haityje sukėlė ir kitą didelę nelaimę – choleros epidemiją. Šventasis Tėvas kvietė tarptautinę bendruomenę neužmiršti ir kitų Lotynų Amerikos šalių – ypač Kolumbijos, Venesuelos, Gvatemalos ir Kosta Rikos – kurias pastaraisiais mėnesiais taip pat ištiko sunkios stichinės nelaimės. Popiežius priminė ir Afrikos valstybes – Somalį, Sudaną ir Dramblio Kaulo Krantą, kuriose dažnai kyla konfliktai bei vyksta politinės permainos, – joms dabar labiausiai reikia taikos ir stabilumo, nes be to sunku tikėtis trokštamos pažangos. Popiežius paminėjo ir kitus „karštuosius“ planetos taškus – pilietinių kovų apimtą Afganistaną ir Korėjos pusiasalį, sakydamas, kad jų susitaikymui reikalingas ryžtingas dialogas ir pagarba žmogaus teisėms.

„Išganytojo gimimo šventė testiprina kontinentinės Kinijos katalikų tikėjimo dvasią, kantrybę ir drąsą, kad jie neprarastų širdies per primestus suvaržymus jų religijos ir sąžinės laisvei, kad liktų ištikimi Kristui ir jo Bažnyčiai, išsaugodami gyvą vilties liepsną“, – kalbėjo Šventasis Tėvas savo kalėdiniuose palinkėjimuose. Šios jo mintys atspindėjo augantį Vatikano nerimą dėl blogėjančių valstybės ir Bažnyčios santykių komunistų valdomoje šalyje, kada be Romos sutikimo Kinijoje konsekruojami režimo kontroliuojami vyskupai, o Popiežiui ištikimi hierarchai jėga verčiami tose nelegaliose apeigose dalyvauti. Baigdamas popiežius Benediktas XVI meldė, kad užgimusio Kristaus „meilė suteiktų jėgų visoms krikščionių bendruomenėms, kenčiančioms diskriminavimą ir persekiojimus, ir kad įkvėptų politinius bei religinius lyderius įsipareigoti gerbti visų religinę laisvę“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija