2011 m. sausio 5 d.
Nr. 1
(1881)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Afganistano vaikams kariai perdavė Lietuvos žmonių numegztas šiltas kojines

Kapitonas Ainaras Jonaitis,

PAG-12 visuomenės informavimo karininkas

PAG-12 kariai Čagčarano vaikų
globos namuose dalina vaikams
Lietuvos žmonių numegztas kojines

Čagčarano vaikų darželio
auklėtiniai džiaugiasi
iš Lietuvos gautomis kojinėmis
Vyresniojo seržanto
Nerijaus Vito nuotraukos

Gruodžio 16 dieną Afganistano Goro provincijoje tarnaujantys Lietuvos kariai provincijos vaikų globos namų ir vaikų darželio auklėtiniams perdavė šiltas kojines, kurias numezgė labdaros akcijoje „Geros širdys – šiltos kojos“ dalyvavę Lietuvos žmonės.

Kartu su Goro provincijos socialinių reikalų departamento direktoriumi kariai pirmiausia aplankė Goro sostinės Čagčarano vaikų darželį. Kariai bendravo su vaikais ir darželio auklėtojomis ir perdavė apie 200 porų kojinių. Vėliau apsilankę Čagčarano vaikų globos namuose jų auklėtiniams padovanojo apie 400 porų kojinių. Vaikams kariai pasakojo apie Lietuvoje vykusią kojinių mezgimo akciją ir dalijosi savo įspūdžiais apie tarnybą tolimoje šalyje.

Goro provincijos socialinių reikalų departamento direktorius dr. Crul Ahmad Osmani širdingai dėkojo visiems Lietuvos žmonėms, kurie savo rankomis numezgė ir vietos vaikams padovanojo tiek daug gražių ir šiltų kojinių. „Malonu, kad toli nuo čia gyvenantys žmonės rodo mums dėmesį ir siunčia savo šilumą bei gerumą“, – sakė dr. C. A. Osmani.

Vienas iš akcijos organizatorių,  Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės dvyliktosios Lietuvos karių pamainos Civilių ir kariškių bendradarbiavimo grupės vadas majoras Aivaras Pliatkus sakė, kad Lietuvos žmonių parodytas dėmesys ir jų parama yra reikalingi Goro provincijos gyventojams. „Džiaugiamės kartu su vietos bendruomene, kad Lietuvos žmonės taip aktyviai dalyvauja gerumo ir paramos akcijose ir savo darbais prisideda prie bendro visų mūsų tikslo“, – sakė majoras A. Pliatkus.

Artimiausiu metu kariai planuoja aplankyti Čagčarano miesto Soltan Razieh vidurinę mergaičių mokyklą ir taip pat perduoti šiltų kojinių vargingiausių šeimų vaikams.

Šių metų birželio–spalio mėnesiais vykusi akcija „Geros širdys – šiltos kojos“ susilaukė didelio Lietuvos žmonių susidomėjimo ir palaikymo, kuris pranoko akcijos rengėjų lūkesčius. Į akciją aktyviai įsitraukė Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacija, Panevėžio moterų pataisos namai, šalies savivaldybių viešosios bibliotekos, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono kariai ir jų artimieji, taip pat pavieniai žmonės. Paramos akciją siūlais parėmė mezgimo ir siūlų įmonės.

Atokioje ir kalnų nuo kitų Afganistano rajonų atskirtoje Goro provincijoje šalies šiaurės vakaruose žiemos yra ypač sniegingos ir šaltos, temperatūra nukrenta iki -40°C. Goras yra viena skurdžiausių Afganistano provincijų.

Labiausiai pažeidžiama ir neapsaugota visuomenės grupė – moterys ir vaikai. Dėl skurdo dažna šeima neišgali pasirūpinti šiltais drabužiais ir vaikų apavais. Net iš iškritus sniegui vaikai vaikšto basi, menkai apsirengę. Lietuvos vadovaujama Provincijos atkūrimo grupė (PAG) Gore – bendra civilių ir karių misija, NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. International Security Assistance Force, ISAF) dalis, kuri savo veiklą pradėjo 2005 metų vasarą. Pagrindinė misijos užduotis – padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

Šiuo metu Gore tarnauja dvyliktoji PAG Lietuvos karių pamaina, kurios daugumą sudaro kariai iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono. Goro PAG stovykloje Čagčarane kartu su Lietuvos kariais ir civiliais tarnauja ir dirba Danijos, Gruzijos, Japonijos, JAV, Lenkijos, Suomijos ir Ukrainos atstovai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija