2011 m. sausio 7 d.
Nr. 2
(1882)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Giesmės apie gyvenimą, mirtį ir amžinybę

Kazimieras Dobkevičius

Knygos viršelis

Bažnytinės muzikos magistras, monsinjoras Kazimieras Senkus visą laiką buvo ir yra  religinės muzikos, giesmių platintojas ir puoselėtojas. Sovietmečiu buvo daroma daug kliūčių propaguoti religinę muziką, giesmes. Ir Lietuvai atgavus nepriklausomybę turėjo praeiti nemažas laiko tarpas, kol buvo pasiruošta išleisti giesmyną. Taigi šiemet galiausiai pasirodė knyga „Gyvenimas – Mirtis – Amžinybė“, kurią parengė monsinjoras K. Senkus, profesorius Gediminas Purlys ir doc. Romaldas Misiukevičius.

Knygos pratarmėje monsinjoras K. Senkus rašo: „Leidinio tikslas – padėti tikintiesiems maldingai švęsti šermenis bei mirusiųjų minėjimus, prisimenant mirusiuosius ir prašant gyviesiems dvasinio atsinaujinimo“. Pasak monsinjoro, leidinio pirmojoje dalyje sudėtos įvairios pagal kilmę, tradicinės ir nesudėtingos naujos giesmės. Seniausios iš jų Reguiem – Mišių sekvencija, Dies irae – Diena Teismo paskutinio ir kantičkinės. Vėlesnės – sukurtos prieš rusų okupaciją. Naujesnės – parašytos komunistinės priespaudos metais, jų autoriai nežinomi. Keletas giesmių sukurta specialiai šiam giesmių leidiniui. Leidinio antrąją dalį sudaro „Graudūs verksmai“, trečiąją dalį – „Viešpaties Jėzaus rožynas“. Monsinjoras dėkoja už pagalbą seseriai Albinai Pajarskaitei, doc. R. Misiukevičiui už giesmių natografiją ir parengtus tekstus, už visokeriopą pagalbą ir prof. G. Purliui už giesmių harmonizacijas keturiems balsams.

Tokio pobūdžio ir apimties giesmių rinkinys Lietuvoje išleistas pirmą kartą. Tikimasi, kad jis bus įvairiapusiškai naudingas tiek istorine prasme, tiek bažnytinių chorų repertuaro praturtinimui, o studijuojantiems chorvedybą ir tradicinį bažnytinį giedojimą taps puikia pagalbine metodine priemone.

Šia knyga siekiama, kad tikintieji maldomis ir giesmėmis išpažintų teisingą krikščionišką tikėjimą. Joje surinktos giesmės, kurias galima giedoti ir be muzikos instrumentų pritarimo (a cappella). Giesmės grupuojamos į šešias grupes: penkios – prisimenant mirusiuosius, šeštąją grupę sudaro giesmės, išreiškiančios viltį ir tinkančios giedoti už save patį.

Prof. G. Purlys knygoje, pripažindamas J. Naujalio autoritetą, kai kurias jo giesmių harmonizacijas modifikavo, bet išsaugojo autentišką J. Naujalio harmoniją. Dėl to giesmių vertė nenukentėjo, tačiau pasidarė  paprasčiau jas atlikti neprofesionaliems bažnytiniams chorams.

Gero ir mylimo žmogaus netektis sujaudina jo artimuosius, sužadina draugų užuojautos jausmus, liūdesį, norą pagelbėti. Geras būdas pagelbėti – malda bei giesmės, prašant Dievą, kad Jo palaima paguostų liūdinčius, stiprintų tikėjimą ir pasitikėjimą Dievo gerumu. Tikėjimas pomirtiniu gyvenimu palengvina gedulo dieną, palaiko viltį, kad jie susitiks aname pasaulyje.

Kompozitorius prof. Giedrius Kuprevičius pabaigos žodyje rašo: „Kunigo Kazimiero Senkaus sudarytame rinkinyje siekiama giesmininkų dėmesį sutelkti į tas giesmes, kuriomis derėtų praturtinti bent jau vieną, itin svarbų žmogaus gyvenimo momentą – mirties įvykį ir su juo susietas aplinkybes. Gal nepavyks giesmininkų visiškai atpratinti ar nutolinti nuo menkaverčių, liaudyje paplitusių giesmių, ko ir siekiama šiame leidinyje, todėl tuo reikšmingesnės šio rinkinio intencijos. Menkaverčių giesmių čia beveik pavyko išvengti. Yra ir gražių naujų giesmių, kurias dar turės patikrinti gyvenimas.“

Ši knyga išleista Krikščionybės Lietuvai paskelbimo tūkstantmečiui, Ateitininkų federacijos įkūrimo 100-ųjų metinių ir Lietuvos valstybės Nepriklausomybės atkūrimo  20-mečio proga. Tiražas – 2000 egzempliorių.

Tikimės, kad naujasis giesmynas praturtins religines apeigas, įkvėps tikėjimo viltį, sustiprins patį tikėjimą, suteiks žymiai prasmingesnį turinį maldai, padės įveikti nelengvą kelią į Dangaus laimę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija