2011 m. sausio 14 d.
Nr. 4
(1884)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Kaune apdovanotas Rusijos dvasininkas

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas
ir Volokolamsko metropolitas Ilarionas
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Sausio 10 dieną Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas Maskvos (Rusijos Federacija) patriarchato Išorinių bažnytinių ryšių skyriaus pirmininkui Volokolamsko metropolitui Ilarionui, atvykusiam į konferenciją „Krikščionys iššūkių šeimai akivaizdoje“,  įteikė Kauno miesto burmistro Jono Vileišio vardu pavadintą pasidabruotą medalį. Metropolitas Ilarionas prieš 20 metų dirbo Kaune ir Sausio 13-osios įvykių metu SSRS karius ragino nenaudoti jėgos prieš taikius piliečius. Tuo metu stačiatikių dvasininkams jau buvo leidžiama lankytis kariuomenėje, todėl jis gerai pažinojo visus kariuomenės vadus „ir kreipėsi į karius ne kaip eilinis rusų dvasininkas, bet kaip tas, kuris turėjo artimą santykį. Vilniuje tokį pareiškimą padarė metropolitas Chrizostomas, o Kaune – Ilarionas“, – prisimena Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius. 1992 metais metropolitas Ilarionas buvo apdovanotas Sausio 13-osios atminimo medaliu.

„Šiomis dienomis visa Lietuva mini tragiškus Sausio 13-osios įvykius, kurie visiems laikams bus įrašyti į mūsų valstybės istoriją ir primins drąsą bei pasiaukojimą žmonių, stojusių ginti gimtosios žemės laisvę. Prieš beginklius Lietuvos žmones buvo panaudota didžiulė karinė jėga – tankai, automatai, kita kareivių amunicija. Tebuvo galima įsivaizduoti, kaip galėjo baigtis toks nelygių jėgų susirėmimas. Tuo metu buvo reikalinga bet kokia pagalba, bet kokie veiksmai, galintys padėti išvengti kraujo praliejimo ir aukų.

Jūsų Šventenybe, kreipdamasis į rusų karius ir kariuomenės vadus su raginimu nenaudoti jėgos prieš Lietuvos piliečius, nepralieti nekalto kraujo, Jūs nuveikėte šventą darbą. Mes tikime, kad šis raginimas buvo išgirstas, kad Jūsų žodžiai tapo dvasiniu skydu, apsaugojusiu vieną pusę nuo nuodėmės, kitą pusę nuo žūties. Nuoširdžiai dėkojame už Lietuvos nepriklausomybės siekio ir taikos palaikymą, už tikrą dvasinę tarnystę Kauno mieste. Kaip mūsų miesto padėkos ženklą norime Jums įteikti Kauno miesto burmistro Jono Vileišio pasidabruotą medalį“, – įteikdamas medalį sakė Kauno miesto meras.

Apie tarptautinę ekumeninę konferenciją „Krikščionys iššūkių šeimai akivaizdoje“ rašysime kitą penktadienį.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija