2011 m. sausio 26 d.
Nr. 7
(1887)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Klaipėdos prijungimo ženklai Dotnuvoje

Ignas Meškauskas,

Kėdainių P. Lukšio šaulių kuopos vadas, advokatas

Paminklas Klaipėdos vaduotojams
Dotnuvoje prieškaryje

Po  Pirmojo pasaulinio karo įsigaliojus taikos sutarčiai vokiečių kariniai daliniai pasitraukė iš Klaipėdos krašto. Antantės vardu kraštą valdyti buvo pavesta Prancūzijai, kuri jį valdyti  paskyrė vyriausiąjį komisarą gen. D. Ž. Odrį, kurį vėliau pakeitė vyriausiu komisaru tapęs Z. G. Petisnė.

Dėl politinės krašto ateities susikirto Lenkijos ir Lietuvos interesai: Lenkija siekė kontroliuoti uostą, eksportuoti produkciją ir daryti įtaką Lietuvai. Palaikomi Prancūzijos lenkai ėmėsi žygių.


Atsipeikėkite, Algirdai Palecki!

Irena Tumavičiūtė

1968-ieji įėjo į pasaulio istoriją gausybe įvairių sąjūdžių: antikarinės demonstracijos Jungtinėse Amerikos Valstijose, Prahos pavasaris, studentų judėjimai Prancūzijoje ir Vokietijoje ir kt.

Studentų revoliucijų įkvėpėjai buvo kairiųjų pažiūrų. Tai pasakytina ir apie Vokietijos jaunimą. Jų programines nuostatas, pagijęs po pasikėsinimo, savo disertacijoje „Dėl azijietiškojo ir Vakarų Europos kelio į socializmą skirtumų“ išdėstė idėjinis Vokietijos studentų revoliucijos vadas Rudi Dutschke. Jis įsivaizdavo vokiečių kelią į socializmą be Maskvos, Rytų Berlyno ar Pekino vadovavimo.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija