2011 m. vasario 4 d.
Nr. 10
(1890)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Saugokimės gripo

Žiemą, plintant gripo epidemijai, verta priminti, jog reikia pasirūpinti savimi ir saugotis peršalimo ligų. Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistai pataria, kaip paprastomis asmens apsaugos priemonės galėtume išvengti gripo.

Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis yra įprastas šiam sezonui. Tačiau saugotis peršalimo ligų reikia ne tik tada, kai siaučia epidemija.

Gripas yra virusinė infekcija, kuri dažniausia plinta nuo žmogaus žmogui jam kosint, čiaudint ir tiesioginio ar netiesioginio sąlyčio metu nuo sergančio žmogaus per rankas ar odą. Siekiant sumažinti užsikrėtimo gripu riziką, rekomenduojama prisiminti asmenines apsaugos priemones. Tai – vengti artimo sąlyčio su sergančiu žmogumi. Žmonės, karščiuojantys, kosintys, besiskundžiantys gerklės skausmu, raumenų, galvos skausmu, šaltkrėčiu, nuovargiu, gali būti užsikrėtę gripo A(H1N1) viruso infekcija. Reikia išlaikyti mažiausiai vieno metro atstumą nuo sergančio gripu žmogaus ir vengti masinio susibūrimo vietų. Jei atstumo nėra sąlygų išlaikyti, sutrumpinkite artimo sąlyčio laiką su sergančiu žmogumi. Nelankykite sergančių žmonių, jeigu tai nėra būtina.

Dažnas rankų plovimas ir dezinfekavimas padės apsisaugoti nuo viruso. Kruopščiai plaukite rankas su muilu ir vandeniu, ypač nusikosėję ar nusičiaudę. Alkoholio turintis tirpalas mažina viruso plitimą per rankas. Rankas reikėtų plauti mažiausiai 20 sekundžių.

Vengti liesti akis, nosį ar burną. Virusai dažniausiai plinta, kai žmogus paliečia gripo virusu infekuotą aplinkos daiktą ir po to, liesdamas savo veidą (akis, nosį, burną), gali užsikrėsti gripo viruso infekcija.

Sergantis asmuo čiaudėdamas ar kosėdamas turi prisidengti burną ir nosį vienkartine nosinaite. Panaudotas nosinaites būtina išmesti į šiukšliadėžę.

Sergantys suaugę gali užkrėsti kitus asmenis maždaug penkias dienas po pirmųjų simptomų, o vaikai – maždaug septynias dienas po pirmųjų simptomų. Tačiau yra manoma, kad užkrečiamasis laikotarpis gali būti kur kas ilgesnis ir tęstis visą ligos periodą.

Alina Didžiokienė,
Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro
visuomenės sveikatos specialistė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija