2011 m. vasario 4 d.
Nr. 10
(1890)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Sostai ir postai

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Visą pusmetį televizijos ekranuose ir laikraščių puslapiuose mirgėję A. M. Brazausko šeimyninio gyvenimo ir su jo turto dalybomis susiję skandalai jau blėsta. Iš šių įvykių galima daryti pagrindinę išvadą – įvyko AMB nukarūnavimas. Tautos tėvu dėjęsis bolševikų lyderis pasirodė esąs tikrų tikriausias mafijos „krikštatėvis“, protegavęs savo giminaičius ir bičiulius, organizavęs skandalingas Valdovų rūmų statybas, aktyviai rėmęs Kėvišo klano veiklą.

Rinkimuose į vietos tarybas dalyvauja skandalingai pagarsėję veikėjai: Trakų korupcijos skandalo herojai, buvę Trakų rajono vadovai L. Karnila, S. Raščiauskas ir V. Petkevičius. Jie ir toliau nori valdyti Trakus. Nors provincijos politikų ir jų giminaičių aferos jau neturėtų stebinti – dar didesnės aferos vyksta tarp centrinės valdžios veikėjų. Štai vieno įtakingiausių šalies politikų A. K. artimieji dar 2002–2007 metais vykdė didžiules aferas, užgrobė vertingus pastatus ir juos pardavę gautus milijonus pervesdavo į Seišelių salas. Byla dėl šių aferų buvo narpliojama net kelerius metus, tačiau prokurorai ją nutraukė. Nenuostabu, kad ir kiti politikai įsipainioja į skandalingas istorijas – štai ūkio ministras Dainius Kreivys pasirūpino, kad jo motinos įmonė laimėtų iš ES paramos lėšų vykdomą 6 milijonų vertės verslo sandorį. Taigi ir toliau tęsiamos V. Uspaskicho sukurtos tradicijos, kad ūkio ministrai pirmiausia rūpinasi savo ir savo artimųjų gerove.

Didelį atgarsį sukėlė prieš keliolika dienų įvykęs Darbo partijos lyderio europarlamentaro V. Uspaskicho ir įtakingo kriminalinio lyderio A. Pūkelio (Šviniaus) susitikimas. Kai kurie spaudos leidiniai šį susitikimą įvardijo kaip sensaciją, nors jokios ypatingos sensacijos čia nėra – tiesiog susitiko du seniai pažįstami įtakingi kriminalinio pasaulio atstovai. Šis jų pasitarimas vyko Vilniaus centre. Slapti mafijos vadeivų pasitarimai vyksta nuolat – juose dalyvauja A. Bosas, M. Gusiatinas, A. Gribojedovas (Gribas), S. Dubininkas (Satas), S. Diminšteinas (Karlikas) ir kiti aukšto rango „krikštatėviai“. 2003 metais A. Pūkelis kartu su įtakingais verslininkais T. Barščiu ir J. Borisovu nuolat skrisdavo į Maskvą, bet tada jokios sensacijos tie faktai nekėlė. Iš Tauragės kilęs A. Pūkelis yra bendrovės „Fasa“ direktorius ir vienos Baltarusijoje registruotos bendrovės direktoriaus pavaduojąs, net kelių dešimčių įmonių akcininkas. Jis buvo kelis kartus teistas, bet kalėjime praleido nedaug laiko. Yra labai turtingas – turi prabangius namus Lietuvoje ir užsienio šalyse, žemės sklypus, važinėja prabangiausiais visureigiais. 2004–2006 metais Lietuvoje įvyko galutinis neigiamas lūžis kriminalizacijos srityje – daugelį valdžios įstaigų užvaldė galingi mafijos klanai, įsigalėjo kleptokratija – korumpuotų politikų ir oligarchų kontroliuojama santvarka, buvo pradėti aršiai persekioti sąžiningi pareigūnai – ištremtas į Baltarusiją ir nužudytas VSD pulkininkas V. Pociūnas, atleistas iš pareigų Valstybinės mokesčių inspekcijos Telšių skyriaus vadovas A. Bagdonas. Šiuo metu mafijos taikiklyje atsidūrė Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas G. Plytnikas ir buvęs Kalvarijos policijos komisaras D. Gaižauskas. G. Plytnikas bandė įvesti tvarką viešųjų pirkimų srityje, tačiau susidūrė su aršiu pasipriešinimu. Prieš porą savaičių G. Plytnikas prieš penkis aukšto rango valstybės pareigūnus padavė pareiškimus į prokuratūrą, teigdamas, kad šie asmenys jam grasino. Jau aiškėja, kas buvo tie valstybės pareigūnai Tarp jų yra įtakingas ministras G. K. ir socialdemokratų partijai priklausantis Vilniaus savivaldybės įmonės vadovas V. M. Ypač atvirai ir ciniškai G. Plytniką puolė V. M., anksčiau buvęs „Lietuvos kuro“ direktoriumi, o vėliau ėjęs įvairias atsakingas valstybines pareigas, ir G. Kirkilo vyriausybėje buvęs finansų ministro pavaduotoju. V. M., pravarde „Fantomas“, turi ir įtakingą „stogą“ – jis yra KGB generolo žentas ir kelių aukšto rango prokurorų bičiulis.

Kriminalizacija šiuo metu yra pagrindinė mūsų valstybės problema. Korumpuoti politikai ir valstybės pareigūnai – kirkilai, kazlauskai, račkauskai, miltieniai ir kiti jų bendražygiai įgijo galią ir jau nebijo su jų veikla susijusių skandalingų faktų atskleidimo. Nors šie garsėja kaip abejotinos reputacijos žmonės, bet vis dar priklauso nomenklatūrai, iš vienų aukštų pareigų pereina į kitas. Atviras godumas, cinizmas ir smurto bei klastos įsigalėjimas – tai esminiai dabartinės Lietuvoje egzistuojančios santvarkos – kleptokratijos – bruožai.

Atsidūrus tokioje padėtyje verta pažvelgti į vertybių sferą. Žymus mūsų tautos filosofas Antanas Maceina rašė: „Žmogaus santykis su Dievu įvyksta tiktai laike – tai yra istoriškai. Istorija yra vienintelė tikra erdvė, kurioje vyksta tikrasis dialogas tarp Dievo ir žmogaus. Krikščioniška istorijos samprata yra daug optimistiškesnė kaip Šviečiamojo amžiaus pažangos teorija, kuri gali kelti gražias viltis, bet negali jų pateisinti. Būtent krikščioniška istorijos samprata iš pagrindų yra optimistiška ir skelbianti gyvenimą, ir tas optimizmas remiasi ne tik žmogaus kūrybine galia, bet remiasi iš esmės Dievu, kuris žmogų palaiko ir atnaujina“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija