2011 m. vasario 4 d.
Nr. 10
(1890)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Iš praeities semiamės stiprybės

Kiek daug iškilių moterų darbavosi mūsų Tėvynės labui! Viena jų – Marija Pečkauskaitė-Šatrijos Ragana, kurios 80-ąsias mirties metines šiemet minime.

Panevėžio katalikių moterų draugijos narės nutarė giliau susipažinti su rašytojos gyvenimu, kūryba ir visuomenine veikla. Lapkričio 20 dieną apie Šatrijos Raganos gyvenimą ir literatūrinę veiklą išsamiai papasakojo „Žemynos“ pagrindinės mokyklos mokytoja Zita Kazlauskienė, ištraukas iš apsakymų paskaitė šios mokyklos mokinės – kudirkietės.

Labai sudomino mūsų draugijos narės Monikos Frankienės pranešimas apie tai, kaip rašytoja įsijungė į nacionalinį išsivaduojamąjį judėjimą, kaip visą savo gyvenimą vadovavosi krikščioniškąja morale, pabrėždama, kad „nusilpus žmonių tikėjimui, nusilpsta ir jo dora“. Vadinasi, dorinio auklėjimo šaltinis – religija. Tai autorė atskleidžia savo knygoje „Motina – auklėtoja“. Ši knyga ir šiandien padėtų mokytojams, o ypač katechetams, geriau pažinti mūsų humanistinės pedagogikos ištakas.

Apie Marijos Pečkauskaitės gyvenimą Židikuose kalbėjo draugijos narė A. Venckevičienė. Ji papasakojo apie Marijos Pečkauskaitės įvairiapusę veiklą. Ji „savo turtą, jėgas, net maistą nuo savo stalo“ išdalindavo ligoniams. Marijos dėka tuščiame miestelyje viena po kitos radosi kultūros ir bendravimo organizacijos: vaikų draugija „Rūtų vainikėlis“, jaunimo ir suaugusių choras, pradinė mokykla, Šv. Vincento pavargėlių šalpos draugija, blaivybės draugija, knygynas, mėgėjų teatras, senelių prieglauda, ambulatorija, arbatinė.

Apie Mariją, kaip moterį inteligentę, didelės doros ir kultūros asmenybę, kalbėjo draugijos narė Milda Gogelienė. Ji atkreipė dėmesį į Marijos pastangas ugdyti patriotizmą, meilės artimui vaidmenį: „Meilė yra stipriausia ragintoja ir įkvėpėja. Meilei išnykus, pasilieka vienas noras dirbti – noras pasipelnyti“.

Renginyje dalyvavusi viešnia Vanda Lašaitienė pasidalijo gražia patirtimi, kaip ji ištisą dešimtmetį globojo „Nazareto“ valgyklėlę, o dabar teikia nuolatinę paramą Šv. Juozapo globos namams, „Rožyno“ šeimos centrui, Betliejaus valgyklėlei ir kt. Kaip būtų puiku, kad rastųsi ir daugiau pasiturinčių žmonių, kurie teiktų nuolatinę paramą stokojantiems.

Baigiantis renginiui, Moterų katalikių draugijos nares pasveikino kun. V. Rapalys. KM Sąjungos pirmininkė Janina Klungevičienė aptarė veiklos gaires, ateities perspektyvas.

Susirinkimą baigėme dainuodamos liaudies dainas prie arbatos puodelio.

A. VENCKEVIČIENĖ
Panevėžio KMD narė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija