2011 m. vasario 4 d.
Nr. 10
(1890)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Telšių vyskupijos kunigų susirinkime

Sausio 18 dieną Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijoje susirinkę kunigai bei seminaristai su savo ganytoju malda pradėjo susirinkimą. Maldai vadovavo Telšių vyskupo generalvikaras prel. dr. J. Šiurys.

Pranešimą skaitęs Telšių vyskupo vikaras, Telšių vyskupijos katechetikos centro direktorius mons. R. Gudlinkis pristatė Žemaičių krikšto ir Žemaičių vyskupystės įkūrimo 600 metų jubiliejaus minėjimo programą, tikslus ir uždavinius. Vyskupo paskyrimu Telšių vyskupijoje yra sudaryta Jubiliejaus pasiruošimui skirta darbo grupė, kuri generuoja idėjas. Pirmieji pasirengimo Krikšto jubiliejui metai skirti Dievo Gailestingumui, kiti du pasiruošimo etapai bus skirti Eucharistiniam kongresui Varniuose, kuris vyks 2013 m. rupjūčio 3–4 dienomis. Iki tol vyskupijoje vyks renginiai, skirti parapijų dvasiniam atsinaujinimui, bus suaktyvinta parapijinė katechezė, iš naujo atrandama evangelizacija, plėtojama maldingumo praktika. Rengimasis jubiliejams bus baigtas 2017 metais Telšių vyskupijos sinodu. Paskui apie liturginius nuostatus kalbėjęs Telšių vyskupas J. Boruta SJ apžvelgė paskutinės – 2007 m. – Romos Mišiolo versijos įvadą.

Po konferencijos Telšių Katedroje buvo aukojamos šv. Mišios, kurioms vadovavo ir pamokslą pasakė Telšių vyskupas J. Boruta SJ. Jis kvietė kunigus ir gausiai susirinkusius tikinčiuosius melstis už krikščionių vienybę, prašant Dievo Gailestingumo išsiskleidimo ir patyrimo tikinčiųjų gyvenimuose. Pamokslo metu vyskupas kalbėjo apie krikščionių vienybės svarbą ir ekumenizmą mūsų visuomenėje, nagrinėjo šiandienines Bažnyčios pozicijas, remdamasis dabartinio popiežiaus Benedikto XVI mokymu bei pasisakymais.

Šv. Mišių pabaigoje prie Dievo Gailestingumo paveikslo buvo kalbamas Dievo Gailestingumo vainikėlis, o šv. Mišioms pasibaigus paveikslas pradėjo savo kelionę po Telšių vyskupijos parapijas ir iš Telšių Katedros buvo išlydėtas į istorinę Varnių Katedrą, iš kurios pradėjo keliauti per visas Telšių dekanato ir vyskupijos parapijas.

Po ganytojinio palaiminimo Katedros kriptoje buvo aplankyti Dievo tarno Vincento Borisevičiaus žemiškieji palaikai, meldžiant jam altoriaus garbės, taip pat prisimintas tremtyje žuvęs buvęs Telšių kunigų seminarijos profesorius kun. dr. K. Olšauskas, kuriam šių metų sausio 19 dieną būtų suėję šimtas metų.

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija