2011 m. vasario 4 d.
Nr. 10
(1890)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijoje

Pastoracinė savaitė

Vyskupai Gintaras Grušas
ir Arūnas Poniškaitis
su įšventintais diakonais

Sausio 8–13 dienomis Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijoje vyko pastoracinė savaitė. Ji buvo skirta susipažinti su įvairiais pastoracijos aspektais. Pirmąją šios savaitės dieną seminarijoje apsilankė Lietuvos musulmonų sunitų dvasinio centro  (Muftiato) valdybos pirmininkas, muftijus Romas Jakubauskas, kuris supažindino su pagrindiniais Islamo religijos aspektais ir papasakojo apie musulmonų bendruomenę Lietuvoje, kurios šaknys siekia Vytauto Didžiojo laikus. Paskui muftijus atsakė į seminaristų klausimus.

Sausio 10–11 dienomis Mykolo Romerio universiteto lektorė Elena Kosaitė-Čypienė vedė seminarą tema „Valstybės teisės pagrindai“. Seminaro metu aiškinomės, kas yra valstybė, tauta, teisė, teisingumas, valdžia ir kitas sąvokas.

Sausio 12 dieną klierikai Vilniaus miesto ir rajono mokyklų moksleiviams pristatė, kas yra kunigystė, papasakojo savo pašaukimo istorijas bei atsakė į moksleiviams rūpimus klausimus.

Sausio 13 dieną klierikai susitiko su Lietuvos policijos kapelionu ir žurnalistų bei leidėjų etikos komisijos nariu kun. Aušvydu Belicku. Jis klierikus supažindino su žurnalistų etika, etikos komisijos veikla, žiniasklaidos santykiu su Bažnyčia. Jis klierikus pakvietė aktyviai bendradarbiauti su žiniasklaida.

Sausio 12–13 dienomis klierikai dalyvavo Sausio 13-osios renginiuose, kuriuos vainikavo šv. Mišios Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje už laisvės gynėjus.

Diakonų šventimai – penkiems klierikams

Prieš sausio 15 dieną Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijos koplyčioje vykusius diakonato šventimus, išvakarėse, seminarijos bendruomenei susirinkus koplyčioje, būsimi diakonai iškilmingai išpažino savo tikėjimą bei visų akivaizdoje prisiekė ištikimybę Dievui. Po šių apeigų prasidėjo adoracija, kurios metu seminaristai, vadovybės nariai ir propedeutinis kursas visą naktį meldėsi už būsimus diakonus.

Sausio 15 dieną seminarijos koplyčioje vyskupas Arūnas Poniškaitis suteikė diakonato šventimus penkiems šeštojo kurso klierikams. Šv. Mišiose kartu su vyskupu už naujuosius diakonus meldėsi kariuomenės ordinaras vyskupas Gintaras Grušas, seminarijos vadovybės nariai, šventinamųjų klebonai bei pasveikinti atvykę kunigai, dėstytojai, seminaristai, šventinamųjų tėvai bei draugai.

Po šešerių metų formacijos šeštojo kurso klierikai buvo įjungti į dvasininkų luomą, kuriame ypatingu būdu dalyvauja Kristaus malonėje ir misijoje. Priimdami šį Sakramentą jie buvo pažymėti neišdildoma žyme, kurios niekas negali pašalinti. Ši žymė juos padaro panašius į Kristų. Naujai įšventintieji diakonai tampa vyskupų ir kunigų pagalbininkais bei Dievo ir žmonių tarnais, todėl privalo rūpintis krikščioniškos tautos augimu, skelbti Dievo žodį tikintiesiems ir vadovauti Bažnyčios maldoms. Kelios iš pagrindinių diakonų užduočių yra asistuoti vyskupui ir presbiteriams, vadovaujantiems Eucharistijai, dalinti Ją, laiminti santuokas, vadovauti laidotuvėms. Liturginis diakono rūbas yra stula, nešiojama ant kairiojo peties, bei dalmatika.

Po šv. Mišių seminarijos konferencijų salėje buvo šventiniai pietūs. Prieš juos VI kurso seniūnas diak. Mozė Mitkevičius dėkojo Dievui, tėveliams, draugams ir visiems, kurie lydėjo ir lydi juos pašaukimo kelionėje.

Visus kviečiame melstis už naujuosius diakonus, kad susijungę su Kristumi jie su džiaugsmu darytų gailestingumo darbus ir drąsiai vykdytų jiems patikėtus Bažnyčios uždavinius, o sustiprinti Šventosios Dvasios dovanomis būtų ištikimi Jėzaus Kristaus mokiniai ir visų žmonių tarnai.

Klierikas Robertas Moisevič

Klieriko Pauliaus SLAMINIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija