2011 m. vasario 9 d.
Nr. 11
(1891)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona

Naujienų vaivorykštė

Vertėja, piešianti mandalas ir kurianti mezginių kolekcijas

Audronė  BEREZAUSKIENĖ,

Anykščių  rajono savivaldybės L. ir S. Didžiulių  viešoji bibliotekos
Kraštotyros ir leidybos skyriaus vedėja

Jūratė Ivanauskienė
A. Avižos nuotrauka

Anykščių rajono savivaldybės  L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos Kraštotyros ir leidybos skyriuje organizuota paroda „Jūratė Ivanauskienė – vertėja, dailininkė, dizainerė“. Parodoje eksponuojamos autorės verstos knygos, pieštos mandalos, nuotraukos ir kiti dokumentai iš asmeninio archyvo. Parodą parengė Kraštotyros ir leidybos skyriaus vyr. bibliotekininkė Ligita Matulienė.


Paroda „Žiemos virsmas“ pranašauja pavasarį

Dr. Aldona Kačerauskienė

Sausio 27-ąją Lietuvos nacionaliniame muziejuje atidaryta paroda „Žiemos virsmas“ nukelia mus į XX a. pirmosios pusės lietuvišką kaimą. Ji ne tik pranašauja pavasarį. Juk nuo pusiaužiemio dar bus ir šalčių, ir pūgų, ir sniego, taigi žieminiai drabužiai tikrai pravers. Parodoje demonstruojami kailiniai (skrandos), iš storo naminio milo pasiūtos sermėgos, iš naminės vilnos rankomis megzti šalikai, raštuotos pirštinės, kojinės, vyrų ir moterų nešiojamos riešinės, didžiulės languotos, namuose austos skaros, patikimai saugančios moteris ne tik nuo žvarbos, bet ir nuo lietaus ar sniego. Parodos lankstinuke rašoma: Tebesitęsiantis pokalėdinis mėsėdas buvo tinkamiausias laikas pramogoms ir poilsiui, nes pernykščiai darbai seniai pabaigti, o šiųmečiai dar nepradėti. Pagrindinės jaunimo žiemos pramogos – važinėjimasis rogutėmis, čiuožinėjimas slidėmis ir medinėmis dalgio virkščia ar kibiro lanku kaustytomis pačiūžomis... Mėsėdas buvo piršlybų, vestuvių ir giminių lankymo metas... Darbines roges ūkininkai pasidarydavo patys, o išeiginius apkaustytus važelius lenktomis pavažomis, dažytais šonais ir augaliniais ar geometriniais raštais ištapytais arba išdrožinėtais galais įsigydavo iš kalvių ir stalių.


Naujienų vaivorykštė

Dvarininkai iš arti

Dr. Aldona Kačerauskienė

Raudondvario pilis

2005 metais penkių dvarų savininkai įkūrė Lietuvos pilių ir dvarų asociaciją (LPDA), kurios pirmininku išrinktas Arūnas Svitojus. Dabar LPDA jungia 40 narių. Sausio 28 dieną Tuskulėnų dvare Vilniuje įvyko konferencija „Atstatome dvarus ir atgaiviname senąsias Lietuvos pilių ir dvarų kultūrines tradicijas“.

Renginys prasidėjo ekskursija po valstybės lėšomis restauruotą Tuskulėnų dvarą. Aplankėme memorialinį kompleksą: koplyčią-kolumbariumą (architektai V. Čekanauskas, A. Umbrasas, L. Masliukienė, skulptorius G. Karalius, tapytojas G. Umbrasas), dvaro rūmus (projekto autorius architektas K. Podčašinskas), dvaro oficiną (atskiras dvaro ansamblio pastatas, skirtas pagalbinėms patalpoms).  


Jaunosios tapytojos katinai

Bronius VERTELKA

Keli darbai iš
parodos-pardavimo „Katinai“
Autoriaus nuotrauka

Užsukusių į Panevėžio rajono savivaldybės viešąją biblioteką akį pamalonina meno galerijoje veikianti Milenos Marcinkevičiūtės-Mili tapybos darbų paroda-pardavimas „Katinai“. Chorvedybą Panevėžio konservatorijoje ir audiovizualinį meną Šiaulių universitete baigusios menininkės kūriniai – spalvingi, trykštantys energija. Jaunosios tapytojos (28 m.) katinai – tarsi asmenybės, visi ryškūs, nuotaikingi, panašūs, o kartu ir skirtingi. Įgudusia ranka atliktiems darbams pagyrų nešykšti lankytojai parodos atsiliepimų knygoje. Paroda-pardavimas veiks iki vasario 12-osios.


Atmintis

Pagarba išeivijos rašytojai

Alės Rūtos 95-mečiui

Vytautas Bagdonas

Alė Rūta. 2002 m.

Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos vyriausioji bibliotekininkė Janina Stankevičienė parengė parodą „Alė Rūta, gyvenanti po angelų sparnais“, skirtą žymios išeivijos rašytojos Alės Rūtos (Elenos Nakaitės- Arbienės) 95-mečiui. Šios bibliotekos Ryšių su visuomene skyriaus redaktorė Nijolė Matusevičienė parodą perkėlė į internetinę erdvę. Tokiu būdu virtualią parodą apie populiarią, daugybės romanų, novelių ir apsakymų knygų autorę gali matyti visos šalies ir užsienio gyventojai. Parodoje išsamiai pasakojama apie Alės Rūtos gyvenimą, visuomeninę veiklą ir kūrybą, pateikiamas parašytų ir išleistų knygų sąrašas, galima pasiskaityti kitų rašytojų atsiliepimus apie ją.


Mirė muzikologas, rašytojas Vytautas Antanas Čepliauskas

Vytautas Antanas Čepliauskas
Algirdo KAIRIO nuotrauka

Penktadienį mirė rašytojas, poetas, eseistas, pedagogas, chorvedys, muzikologas, socialinių mokslų daktaras Vytautas Antanas Čepliauskas. Velionis gimė 1933 metais Greičiuose, Jurbarko rajone. 1949 metais su tėvais buvo ištremtas į Sibirą. 1956 metais grįžęs į Lietuvą baigė Kauno J. Gruodžio muzikos technikumą ir Lietuvos konservatoriją. 1964–1968 metais dėstė muziką Semipalatinske (Kazachstanas), vadovavo Kazachstano M. Tulebajevo muzikos mokyklos bei kazachų ir vokiečių chorams. Nuo 1968 metų dirbo Kauno muzikos mokyklose, Lietuvos muzikos akademijos Kauno fakultetuose. Vadovavo „Drobės“, „Mados“ ir J. Naujalio muzikos gimnazijų chorams.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija