2011 m. vasario 9 d.
Nr. 11
(1891)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Ministras... dvejinasi

Praėjusią savaitę lankydamasis Maskvoje užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pareiškė, kad nepasiekus sutarimo dėl bendros praeities kalbėti apie Rusijos kompensacijas Lietuvai dėl Sovietų Sąjungos okupacijos yra juokinga ir nerealu. Be to, Lietuvos ministras pareiškė pirmą kartą girdintis, kad Lietuva yra suskaičiavusi 31 mlrd. dolerių (80 mlrd. litų) okupacijos žalai atlyginti. „Nežinau tokio skaičiaus“, – teigė A. Ažubalis. Tačiau Lietuvos ministras sukritikavo Rusijoje naudojamą formuluotę „vadinamoji sovietinė Lietuvos okupacija“. „Nuo žodžių „vadinamoji“ aš nuimčiau kabutes, nes „vadinamąją okupaciją“ pripažįsta visa pasaulio visuomenė“, – tvirtino ministras. Kartu jis vylėsi, kad Lietuva ir Rusija po kurio laiko sutars dėl bendro istorijos vertinimo – tai padėti pasiekti turėtų jau šeštus metus dirbanti bendra dviejų šalių istorikų komisija, artimiausiu metu planuojanti išleisti 1939–1940 metų dokumentų rinkinį. Ministras A. Ažubalis neatskleidė, ar per susitikimą su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu kėlė Lietuvos diplomatijos vadovams nepatogų sovietinės okupacijos žalos atlyginimo klausimą. Jis tik pasakė, kad buvo kėlęs „visą spektrą klausimų, tarp jų ir praeities – liūdnos, žiaurios, kokios tik nori, kuri mus vienija ir kartu skiria“.

Penktadienį grįžęs iš vizito A. Ažubalis žurnalistams teigė, kad apie žalos kompensaciją kalbėjosi per susitikimą su Rusijos užsienio reikalų ministru. Pasak ministro, Maskvoje žurnalistams apie tai nepasakojęs todėl, kad konfidencialaus diplomatinio pokalbio išviešinimas „užkirstų kelią tolesniam pasitikėjimui ir tolesniam darbui“. Nors Lietuva okupacijos žalą vertina apie 80 mlrd. litų, anot A. Ažubalio, oficialiai tokio skaičiaus patvirtinta nėra: „Žala nėra suskaičiuota. Minėti galima daug ką. Skaičius tikrove tampa tada, kai pagal mūsų įstatymą jį patvirtina atitinkamos institucijos. O aš girdėjau įvairių skaičių. Ne skaičiai viską lemia ir apie skaičius nematau tikslo kalbėti“. Ministro teigimu, aktyviau ieškoti bendro sutarimo turėtų istorikai. Be to, ministras tikina iš Kremliaus atstovų išgirdęs, kad Rusija jau rengiasi įvertinti stalinizmo padarinius.

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Valentinas Mazuronis Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos Priežiūros komiteto ir partijos garbės pirmininko Vytauto Landsbergio prašo paaiškinti, ar užsienio reikalų ministro pasakyti žodžiai, kad kalbėjimas apie okupacijos žalos atlyginimą Lietuvai nepasiekus susitarimo su Rusija dėl bendros praeities yra juokingas, neprieštarauja prieš gerą dešimtmetį priimtam įstatymui dėl Sovietų Sąjungos okupacijos žalos atlyginimo.

Dar 2008 metais, nebūdamas ministru, A. Ažubalis kritikavo tuometinę kairiųjų Vyriausybę, kad ši nesiima priemonių dėl okupacijos žalos atlyginimo. Tuomet jis sakė, kad „buvo paskaičiuota žala, bet darbas užmestas“. 2008 metų birželį A. Ažubalis kalbėjo: „1990-aisiais į SSRS su siūlymu pradėti derybas dėl Lietuvos pripažinimo buvo kreiptasi 50 kartų, o 51-ą kartą atsiliepė. Reikia kartoti, kol išgirsime teigiamą atsakymą“. Sovietų okupacijos padarytos žalos kompensavimo klausimą Lietuva iškėlė iškart, kai paskelbė Nepriklausomybę 1990 metais – tada Lietuvos piliečiai išreiškė savo valią gyventojų referendume. 2000-ųjų birželį Seimas priėmė įstatymą „Dėl SSRS okupacijos žalos atlyginimo“, tačiau realių žingsnių vykdyti įstatymą nesiimta. 1991 metais Rusija dvišalėje sutartyje pripažino, kad 1940 metais Sovietų Sąjunga įvykdė Lietuvos suverenitetą pažeidžiančią aneksiją, tačiau dabar atsisako viešai pripažinti, kad Lietuva ir kitos Baltijos šalys buvo okupuotos Sovietų Sąjungos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija