2011 m. vasario 18 d.
Nr. 13
(1893)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Atsistatydina generalinis policijos komisaras V.Telyčėnas

Atsistatydinantis generalinis policijos
komisaras Vizgirdas Telyčėnas

Generalinis policijos komisaras Vizgirdas Telyčėnas atsistatydina. Tai paaiškėjo pirmadienį po V. Telyčėno susitikimo su prezidente Dalia Grybauskaite ir vidaus reikalų ministru Raimundu Palaičiu.

Policijos komisaras traukiasi po savaitgalį dviejų žmonių gyvybes nusinešusios avarijos, kurią sukėlė neblaivus policininkas. D. Grybauskaitės nuomone, po atlikto vidinio tyrimo policijos vidaus sistemoje turėtų būti griežtai įvertinti visų avariją padariusio policininko tiesioginių vadovų veiksmai ir atsakomybė. Pokalbyje su V. Telyčėnu ir R. Palaičiu šalies vadovė ypač akcentavo policijos sistemos reformos svarbą ir esminę ydą – pareigūnų girtuokliavimą ir vienas kito „dengimą“. Prezidentės atstovas užsiminė, kad ir paskutiniu atveju bandyta dangstyti avariją padariusį pareigūną. D. Grybauskaitės nuomone, vidaus reikalų ministras R. Palaitis turi prisiimti moralinę ir politinę atsakomybę bei daryti viską, kad policijos sistema būtų reformuota.

V. Telyčėnas sakė dėl atsistatydinimo apsisprendęs dar sekmadienį. Jis kalbėjo apie pareigūnų motyvacijos darbui stoką: „Vis dėlto pareigūnų motyvacijos darbui stoka yra ir ekonominė situacija, socialinė įtampa pačioje visuomenėje, kuri, matyt, lemia įtampą tarp pareigūnų. Turėkite omenyje, kad dažnai tai labai įtemptas darbas, reikalaujantis gana nemažų nervinių sąnaudų. Deja, pareigūnai kartais taip pasielgia, kas šiuo atveju privedė prie tikrai tragiškų nepataisomų pasekmių“. V. Telyčėno nuomone, policijos sistemoje reikalinga kita apmokėjimo už darbą sistema – mažinant pareigūnų skaičių sutaupytas lėšas reikia nukreipti į pareigūnų atlyginimų didinimą. Generalinis policijos komisaras pripažino, kad policijoje yra pagalbos vienas kitam atvejų, „pridengimų“, tačiau nesutiko, kad tai paplitę masiškai. Pasak V. Telyčėno, situacija keičiasi – pastaraisiais metais prie vairo sulaikomų neblaivių policininkų pastebimai sumažėjo. V. Telyčėnas, užsimindamas apie Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir Trakų rajono policijos vadovus, sakė: „Manau, kad atsakomybė turi būti ne tik generalinio komisaro, bet ir kitų grandžių vadovų“. Tačiau, pasak jo, tik po atlikto vidaus tyrimo šiems pareigūnams gali būti pasiūlytos nuobaudos.

Policijos generalinio komisaro sprendimą atsistatydinti premjeras Andrius Kubilius vertino kaip sąžiningo pareigūno reiklumą sau, kartu išreiškė apgailestavimą, jog traukiasi gerai dirbęs vadovas. Kaip sakė premjeras,  V. Telyčėnas pasiekė persilaužimą keliuose ir grąžino visuomenės pasitikėjimą policija. Jis ir dabar nevengė atsakomybės ir prisiėmė kaltę dėl žuvusių. V. Telyčėnas pasiekė esminį karo keliuose lūžį – jam vadovaujant eismo nelaimų skaičius per metus sumažėjo beveik perpus. Dabar keliuose žūva beveik du su puse karto mažiau žmonių (2007 m. Lietuvoje buvo 6600 eismo nelaimės, per kurias žuvo 739 žmonės, 2010 m. – 3625 autoįvykių ir 300 žuvusių). Vadovaujant V. Telyčėnui visuomenės pasitikėjimas policija pirmą kartą viršijo 60 proc., nors pasitikėjimas buvo kritęs po to, kai 2007 m. girto policininko S. Pauliko sukeltoje avarijoje Skuode žuvo trys vaikai.

Vidaus reikalų ministras R. Palaitis mano, kad atsistatydinti turi ir Trakų rajono policijos komisariato vadovas Nerijus Šiaulys. Nors prieš keletą metų neblaiviam policininkui Skuodo rajone pražudžius tris vaikus iš vidaus reikalų ministro posto atsistatydino Raimundas Šukys, pats G. Palaitis kol kas trauktis neketina: „Dėl pasitraukimo galvoju šitaip: gavau uždavinius, gavau darbą, o pasitraukimas būtų lengviausia išeitis iš situacijos. Pabandysiu šitą darbą įveikti, jeigu man nepavyks, tada savo kėdės tikrai nesaugosiu“. Ministro manymu, jei pasikeis tik generalinis komisaras, policijos sistema nesikeis. R. Palaitis žada inicijuoti Policijos veiklos įstatymo pataisas, kad ministerija galėtų kontroliuoti įvykius, policijoje atliekamus tyrimus. R. Palaičio nuomone, policijai reikia daugiau civilinės kontrolės – esą tada dangstymo atvejų sumažėtų, bendra situacija pagerėtų. R. Palaitis mano, kad atlyginimų pareigūnams kėlimas – vienas kelių gerinant situaciją, bet tai, pasak jo, turėtų būti daroma ne krizės metu.

Sekmadienio naktį, apie 0.30 val., greitkelio Vilnius-Kaunas 47-ame kilometre Trakų policijos komisariato Viešosios tvarkos ir kelių policijos poskyrio vyresniojo patrulio Sigito Šostako vairuojamas automobilis „Audi A6“ trenkėsi į ta pačia kryptimi važiavusį „Opel Vectra“. Avarijoje žuvo Kauno Raudonojo kryžiaus ligoninės 2-ojo traumatologijos skyriaus vedėjas 64 metų Rimgaudas Kazimieras Žukas ir jo 63 metų žmona Vida Žukienė, Kauno centro poliklinikos vyresnioji vaikų ligų gydytoja. Sužalota dar viena kartu važiavusi kauniečių pora – 62 metų sutuoktiniai Golubovai (moteris – žuvusiosios V. Žukienės sesuo Audronė Steponėnaitė-Golubovienė). Po avarijos buvo nustatytas S. Šostako girtumas. Vyriškio kraujyje rasta 1,16 promilės alkoholio. Pradėtas tarnybinis patikrinimas, o dėl sukeltos avarijos ir pražudytų žmonių gyvybių pareigūnui gresia baudžiamoji atsakomybė. Teismas S. Šostaką leido suimti 15 parų.

Pirmadienį atsistatydinimo pareiškimą parašė Trakų rajono policijos komisariato vadovas Nerijus Šiaulys. Savo pareiškimą jis įteikė Vilniaus apskrities policijos viršininkui Kęstučiui Lančinskui. Tačiau N. Šiaulio pareiškimo K. Lančinskas nepatenkino – šis klausimas bus sprendžiamas pasibaigus tarnybiniam tyrimui dėl tragiškos avarijos.

Opozicijoje esantys socialdemokratai, Krikščionių partija ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcija dėl tragiškos avarijos paragino atsistatydinti vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį.

Lietuvos vidaus reikalų sistemos respublikinė profesinė sąjunga reiškia nuoširdžią užuojautą naktį iš šeštadienio į sekmadienį per avariją žuvusių žmonių artimiesiems ir smerkia policijos pareigūną, neblaivų sėdusį prie automobilio vairo. Profsąjungos nuomone, šis įvykis rodo, kad įtemptą darbą dirbančių pareigūnų nusiraminimas alkoholiu yra gana dažnas reiškinys. Profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas sakė: „Viena vertus, darbo užmokesčio mažėjimas, socialinių garantijų naikinimas, neigiamo visuomenės požiūrio į pareigūnus formavimas. Kita vertus, pareigūnas, esant negatyviai socialinei ir ekonominei aplinkai, dažnai dirbdamas ištisomis paromis, susiduria su traumuojančiais psichosocialiniais veiksniais darbe, kai tenka pirmiesiems atvykti į kraupios nelaimės vietą, vytis ir sulaikyti įtariamąjį, atremti agresyvių žmonių puolimus ir pan.“ Nepaisant ypač sudėtingų darbo sąlygų, pareigūnų psichologinei reabilitacijai, pasak profsąjungos, nėra skiriama jokio dėmesio.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija