2011 m. vasario 18 d.
Nr. 13
(1893)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Mubarako režimo saulėlydis

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Hosnis Mubarakas atsistatydino

Vasario 11 dieną prieš Hosnio Mubarako režimo valdymą protestuojantys milijonai egiptiečių pasiekė pergalę – prezidentas atsistatydino ir išskrido į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE). Dar vasario 10 dieną H. Mubarakas buvo pareiškęs: „Prisiekiu Alachu, nesitrauksiu iš prezidento posto iki rugsėjo mėnesį vyksiančių rinkimų“. Mubarako pasitraukimas siejamas tiek su kai kurių užsienio valstybių vadovų raginimu trauktis iš posto, tiek su didėjančiu spaudimu šalies viduje. Didžiulės protestuojančių žmonių minios telkėsi Kairo, Aleksandrijos ir kitų Egipto miestų gatvėse ir aikštėse ir reikalavo prezidento pasitraukimo. Per protestus žuvo daugiau kaip 300 žmonių, apie 5,5 tūkstančio žmonių sužeista.


Faraonų istorijos pabaiga

Saulius Stoma

1989 metais, byrant sovietų imperijai, garsus politikos filosofas Francis Fukuyama paskelbė straipsnį „Istorijos pabaiga“. Tada daugelį šokiravo mintis, kad pilnutinė demokratija yra žmonijos raidos tikslas ir kad dar XIX amžiaus pradžioje „išrasta“ liberalioji demokratija idėjų mūšyje jau pasiekė galutinę pergalę.

Nors straipsnis ir vėliau išleista knyga turėjo didžiulį pasisekimą ir iki šiol yra plačiai aptarinėjama, stebina keistas svarbiausio Fukuyamos teiginio nesupratimas. Filosofas niekada nėra teigęs, kad jo metaforiškai įvardyta istorijos pabaiga reiškia reikšmingų politinių įvykių baigtį. Ne! Istorija baigėsi ne politikos, o idėjų srityje. Ir dabar jau tik laiko klausimas, kada pilnutinė demokratija įsitvirtins visame pasaulyje.


Kairo misionieriai: revoliucija prasideda dabar

Emocinga egiptiečių reakcija sužinojus
apie Hosnio Mubarako atsistatydinimą

Penktadienį Egipte po 18 dienų trukusių masinių protestų iš prezidento pareigų atsistatydino Hosnis Mubarakas. Apaštalinis nuncijus Kaire arkivyskupas Luisas Maiklas Fitzdžeraldas katalikiškai naujienų agentūrai „Misna“ pasakojo, kad Kairo Tariro aikštėje bemaž milijonas žmonių taikiai džiūgavo, ore plevėsavo Egipto vėliavos. Aikštėje buvo pilna ne tik jaunimo, bet ir šeimų, moterų ir vyresnio amžiaus žmonių. Nuncijus išreiškė viltį, kad šis istorinis momentas taps žingsniu į naują taiką ir Egipto gerovės epochą. Jis palinkėjo, kad politikai, suprantantys žmonių poreikius, atkurtų ramybę ir pagerintų šalies padėtį.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija